"Spotkać klęskę w czasie klęski jest super, właśnie taką jaka jest.
Spotkać chorobę w czasie choroby jest super, właśnie taką jaka jest.
Spotkać śmierć w czasie śmierci jest super, właśnie taką jaka jest."
Ryokan
Pozdrawiam Jik Jol

Moderator: iwanxxx
Dzięki Jik Jol"Zapytałem: "Soen Sa Nim, jak twoje zdrowie?", a on spojrzał na mnie i powiedział: "Już jestem martwy"."l[/url]
Chyba jest... z tego co wiem, to podobne zabawy mają miejsce w subkulturze zen, bywa, że pomiędzy różnymi gangami w ramach owej subkultury, takimi na przykład jak kwan um i soto.lepsze pisze:Ale to nie jest jeden z tych cytatów z serii "przetestuj na znajomym"?
atomuse pisze:Wielu buddystów popełniło ten błąd. Dlatego właśnie byli przywiązani to pisanych przekazów czy słów Buddy. Uważali, że jego słowa są najważniejsze i sposobem na utrzymanie nauk przy życiu jest pamiętanie tego, co powiedział.
Shunryu Suzuki Roshi
Mógłbyś napisać co według Ciebie ,,poeta ma na myśli?"iwanxxx pisze:jak i przeciwko "grzecznym" społecznym i wspólnotowym wartościom, które próbują mnie ograniczać
Tak do końca nie wiem, ale ten tekst to dzisiejszy status sunima na Facebooku, więc go spytałem - może sam odpowieRyuu pisze:Cześć Iwan!Mógłbyś napisać co według Ciebie ,,poeta ma na myśli?"iwanxxx pisze:jak i przeciwko "grzecznym" społecznym i wspólnotowym wartościom, które próbują mnie ograniczać
W takim razie poczekamy i zobaczymy, a ja chyba pójdę zrobić sobie porządki ze stronami, które ,,lubię" na FB, bo gdyby nie Ty, to by mi ten wpis umknął.iwanxxx pisze: Tak do końca nie wiem, ale ten tekst to dzisiejszy status sunima na Facebooku, więc go spytałem - może sam odpowie
Bojan pisze:
Skoro następstwa w postaci radości i cierpienia związane są z popełnianiem dobrych lub złych uczynków, to tylko przez powstrzymywanie się od zła i czynienie dobra można uwolnić się od cierpienia i doświadczyć szczęścia.
- Czcigodny Mistrz Czan Jin-szun
Gdy mędrzec wskazuje na księżyc, idiota patrzy na palec...
Czy widzisz owego człowieka Zen tam? Zapomniał czego się nauczył. To czego się nauczył ćwiczy całkowicie naturalnie i swobodnie. Tak samo ćwiczy to, czego powinien się jeszcze nauczyć.
Żyje w spokoju i zadowoleniu. Nie obciąża się troskami, działa spontanicznie i nieustannie odpowiednio.
- Yoka Genkaku - "Shodoka"Jeśli posiadasz mądrość prajñi, wtedy możesz żyć Zen także w świecie pożądań.
Tak jak kwiat lotosu nie spala się w ogniu, tak nikt i nic nie może zniszczyć Zen.