moi pisze:
Kobiety myślą jakby eon do przodu: np. usuwają automatycznie nóż z zasięgu dziecka, jeszcze zanim ono sięgnie po ten nóż - mężczyźni robią to dopiero wtedy, gdy dziecko już sięga po nóż, często spóźniając się właśnie o te pół sekundy. Serio- obserwowałam to wiele razy w swojej rodzinie i w innych zaprzyjaźnionych rodzinach. Myślę, że to działa na poziomie instynktu nawet.
Pewnie są różni mężczyźni i różne kobiety. Ja osobiście, kiedy moje dziecko było małe wyobrażałem sobie kilkadziesiąt scenariuszy rozwoju wydarzeń jakiejś dzicięcej zabawy. Usuwałem wszystkie przedmioty które mogły stanowić w moim mniemaniu jakieś zagrożenie. Patrząc z perspektywy czasu, zastanawiam się czy nie byłem przewrażliwiony. Dziecko mojej koleżanki (samotnej matki) robiło wszystko co chciało bez ograniczeń, że mi włosy stawały dęba od samego patrzenia i ... nic mu się nie stało, chociaż moim zdaniem powinno się stać. Mam wrażenie, że niektóre dzieci są naprawdę chronione przez jakieś siły opiekuńcze. Nie zwalnia to oczywiście rodziców z obowiązku opieki nad swoim dzieckiem.
jw pisze:
poprawnie oszacować z góry
No, no jednak poziom naukowy tego forum wykazuje tendencję zwyżkową ,,ku górze". Określenia interpolacja, ekstrapolacja jeszcze co prawda nie chodzą ale za jakiś czas kto wie.