Witam wszystkich serdecznie

Od jakiegos czasu (mniej wiecej rok, lub troche wiecej) jestem zywo zainteresowany buddyzmem i uczeszczalem przez jakis czas do Osrodka Buddyzmu Diamentowej Drogi w Krakowie, przyjalem schronienie od Lamy Olego, zaczalem tez praktyke nyndro. Obecnie, z powodu ogromnych watpliwosci i ogolnego pomieszania z paplataniem szukam czegos nowego. Jestem zdecydowanie zmeczony klotniami o to, ktory Karmapa jest prawdziwy, a ktory nie, nie jestem tez w stanie samodzielnie zweryfikowac lawiny krytyki pod adresem wyzej wymienionego Lamy Olego, z tego wzgledu postanowilem poszukac czegos innego.
Uwazam, ze nie ma sensu tracic czasu na bezcelowe dyskusje o podlozu politycznym, niemniej jednak wybierajac sobie na nauczyciela Lame Olego mimowolnie wspieram jego wizje i poglady na te tematy, czyli innymi slowy wybor "tego wlasciwego" Karmapy. Podobnie nie potrafie zdecydowac sie na podazanie sciezka proponowana przez Zwiazek Buddyjski Karma Kamtzang, poniewaz i tu pojawiaja sie ogromne watpliwosci co do niektorych nauczycieli. Nawet sam Ole mowil nie raz, ze nalezy samodzielnie sprawdzic czy nauczyciel rzeczywiscie robi tak jak mowi. W obu tych przypadkach (DD i ZBKK) mam spore watpliwosci co do tej wlasnie kwestii, a czasem nawet kompetencji nauczycieli.
Tak czy owak, zwracam sie do Was z prosba o wskazanie w miare "neutralnej politycznie" aktywnie dzialajacej Sangi w okolicach Krakowa, która ma kontakt z nauczycielami w Tybecie, i którzy ją odwiedzaja, oraz ktora oferuje jak najbardziej przejrzyste nauki Buddy.
Niestety wiem, ze sa to wymagania (jak na Polske) dosc spore, ale naprawde w innym wypadku nie wyobrazam sobie pelnego zaufania podazania za nauczycielem jakiejkolwiek szkoly.
Mialem juz nadzieje ze taka szkola bedzie Shangpa Kagyu, spotkalem sie nawet osobiscie z Lama Joanna Grela, ktora jednak powiedziala mi, ze nigdy aktywnie nie nauczala i raczej nie zamierza, podobnie Shangpa w Krakowie w ogole nie dziala, jedynie kilka osob w Katowicach, ktorzy i tak nie do konca praktykuja w tradycji Shangpa. Dzieje sie tak dlatego, poniewaz glowny nauczyciel linii czyli Kalu Rinpocze dalej znajduje sie na odosobnieniu i nauki pozostaja niejako w "zamrozeniu".
Nie wiem czy istnieje w ogole szkola, ktora by mi w pelni odpowiadala, ale mam nadzieje, ze pomozecie mi w wyborze

Dodam jeszcze, ze wszelkie szkoly Zen malo mnie przekonywuja i raczej nie jest to styl nauki i praktyki ktory by mi odpowiadal.
Wszystkiego dobrego! Bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc.