Ryuu pisze:Szaman pisze:całkiem sugestywne i pobudzające wyobraźnię słowa Ryuu, nasuwające skojarzenia pomiędzy (nomen omen) sztywną organizacją religijną a sutenerstwem/stręczycielstwem/kuplerstwem
Nic takiego nie miałem na myśli.
To dla mnie oczywiste i nie chciałem Ci tego przypisywać. Podziękowałem tylko za wyprodukowanie tekstu, który mnie - osobiście - skłonił do takich a nie innych przemyśleń.
Nie wime skad w ogóle jak to co napisałem mogło nasunąć Ci takie skojarzenie. Po prostu w wypadku omawianego tutaj Kościoła Katolickiego istnieją pewne narzucone odgórnie zasady.
Wiesz Ryuu, dla mnie te dziewuchy z tego tramwaju są tak samo beznadziejne jak dla Ciebie, ale biorę też wzgląd na to, że to proste dziewuchy właśnie jak też i na to, że nienadążający za rzeczywistością [czyli tak właściwie to tymi ludźmi?] Kościół tego rodzaju postawy w tego typu ludziach [sorry za ogólniki ale mam nadzieję, że się tutaj intuicyjnie zrozumiemy] niejako wymusza, tj. sytuacje samooszukiwania się i stawania w rozkroku w jakimś ciemnym zaułku moralnym, w którym nie chcą się podporządkować innemu człowiekowi lol Zwyczajnie nie jestem w stanie zrzucić pełni odpowiedzialności za tę sytuację w tramwaju na same te dziewczyny. Widzę to jakoś w szerszym kontekście społecznym. W braku pewnej odwagi tych dziewczyn właściwej wielu ochrzczonym i od dziecka do kościoła prowadzonym i tak dalej i tak dalej ... to właściwie żadna specjalnie odmienna sytuacja ... ot obrazek codziennej polskiej rzeczywistości ludzi szarych
Ryuu pisze:Jeżeli dobrowolnie podpisujesz się pod jakims zestawem praw i obowiązków a w prywatnym życiu masz ten zestaw za nic to według mnie oszkujesz albo sam siebie, albo innych.
A najpewniej i jednych i drugich

Wiesz, kiedyś napisałem do przyjaciela
wszyscy jesteśmy kłamstwem <- to tak na marginesie tylko
dorota pisze:ja tak nie uwazam, dla mnie slepe posluszenstwo jakiejkolwiek religii jest niewlasciwe, a myslenie i racjonalne podejscie jest dobre, a wrecz pozadane. nie musisz sie ze mna zgadzac.
Ja również się Doroto nie zgodzę. Przepraszam, ale jak dla mnie to te dziewczyny mimo starań nie popisały się myśleniem/racjonalnym podejściem i to gruntownie ;]