Jakiś czas temu zainteresowałem się "przekazem" Aro gTer: LINK a szczególnie sposobem "prezentacji" nauk Dzogchen przez lamów Aro gTer.
Przypomnę, ze w Polsce wyszla ksiazka "Spektrum ekstazy" autorstwa Czogjam Ngakpa i Deczen Khandro - lamów tej linii.
Na stronach Aro gTer nauczyciele Ci piszą o historii linii Aro, upatrujac jej zrodla w przekazach takich oswieconych kobiet jak Jesze Tsogjal czy później Maczig Labdron. Jest to podobnież linia "rodzinna" w której przekaz następował najczęsciej z matki na córkę (mówiąc po staropolsku: po kądzieli

LINIA ARO (LINK)
Osttanio jednak natknąłem się na wypowiedzi podobnież "demaskujące" Ngak'chang Rinpoche i jego "oszukańczo"-lanserskie

ARO EXPOSED (LINK)
I teraz moje pytanie

Na ile ona jest konieczna/pomocna w drodze do Oświecenia? Każdy z nas bowiem ma wrodzoną "czystą naturę", każdy ma potencjał rozpoznania rigpy i ona sama się przejawia cały czas w nas samych, z tymże w sposób mniej lub bardziej zaciemniony.
I z jednej strony, bez względu na to co powie jakis nauczyciel na dany temat, jak silny bedzie jego przekaz, czy bedzie w nim przewazala Dharma czy tez jakies indywidualne "produkcje" to zarówno jedno jak i drugie bedzie tez przejawem rigpy. Czyz nie?
Z drugiej strony, nauczyciel który się podaje za kogoś kim nie jest, który na poziomie relatywnym dopuszcza się róznych nieetycznych działań (także tych dotyczacych czystości swojego przekazu), może być głęboko urzeczywistnionym praktykującym. I wcale nie znaczy, że jego przekaz ("z umysłu do umysłu") okaże się jakąś fikcją.
Jaki jest wasz stosunek do tej kwestii? Także ciekawi mnie wasza opinia lub doświadczenia związane z Aro gTer.
I jeszcze o Rigpie, gdyby ktoś nei kojarzył w jakim kościele mu/jej dzwoni

Terminu rigpa używa się obecnie w różnych aspektach, czasami w znaczeniu inteligencji. Ale słowo rigpa w naukach dzogczen nie oznacza jedynie zwykłej wiedzy czy inteligencji. Chodzi tutaj o doświadczenie. Kiedy ktoś sam uzyskuje doświadczenie natychmiastowej obecności, wtedy ją rozpoznaje i rzeczywiście wie co znaczy rigpa. (Czogjal Namkhai Norbu)
Rigpa - niezmieniony stan obecności, który jest poza umysłem, poza wszelkimi konceptualnymi, dualistycznymi wytworami; najgłebsza istota wrodzona każdej czującej istocie, kontunuowana nieprzerwanie nawet po śmierci poprzez kolejne odrodzenia, a gdy osiągnie się stan buddy jest tego podstawą.