Rafus pisze:Nie posiadam szczegółowych instrukcji bezpośrednio do nauczyciela buddyjskiego. Posiadam pewne opisy metod w j.angielskim i polskim na jakie udało mi się natrafić podczas poszukiwań, w tym również te poza buddyjskie. Nie wiem co zawierają szczegółowe instrukcje od nauczycieli, wiec trudno mi ocenić czy to wystarczy. Chciałbym jednak spróbować i zobaczyć jaki będzie efekt

. Jeżeli nic się nie wydarzy to pewnie szybko mi się znudzi, a jeżeli będzie się działo coś niepokojącego to pewnie zaprzestane dalszego wykonywania.
W jaki sposób wybieracie swojego yidama, czy to może nauczyciel wam wybiera? Co jeżeli nie odczuwa się związku karmicznego z popularnymi yidamami? Odczuwacie taki związek i nie macie problemu z wyborem?
Trochę się boje tej energii płynącej z yidamów, dlatego nie wiem czy to dobry pomysł...

Niestety, ale muszę cię rozczarować, ale najbardziej szczegółowy opis nie jest wystarczający do do rozpoczęcia praktyki jidama. Spisane wyjaśnienia "co i jak robić" przeznaczone są dla tych, którzy już te wyjaśnienia otrzymali, jest to rodzaj pomocy w indywidualnej praktyce. Podstawą jest otrzymanie inicjacji, ustnego przekazu tekstu praktyki oraz wyjaśnienia jak robić daną praktykę. Bez tego wprowadzenia próba praktykowania jidama jest jak "wyciskanie oleju z piasku". Brak zrozumienia sensu i znaczenia praktyki wadżrajany, poglądu na jakim się ona opiera itd., a przede wszystkim brak błogosławieństwa nieprzerwanej linii przekazu danej praktyki, co najwyżej skończy się rozczarowaniem wynikającym z braku efektów praktyki itd. Co w przyszłości może zablokować twój rozwój, w postaci pewnych przeszkód, kiedy otrzymasz te nauki od lamy. Sam tego doświadczyłem m.in. w formie silnych stanów lękowych, napięć w dole brzucha itd. Potrzebowałem paru lat aby się od tego uwolnić. Jeżeli jedyną podstawą jest ciekawość itp. to praktyka z góry skazana jest na niepowodzenie. Jidama wybiera się na dwa podstawowe sposoby, albo sam sobie wybierasz, jak to się mówi "czuje się związek z określonym jidamem", drugi sposób zwracasz się do lamy, aby doradził ci, z którym jidamem masz najsilniejszy związek, którego praktyka będzie dla ciebie najbardziej odpowiednia. Skoro boisz się energii jidama to już masz pierwszy ostrzegawczy sygnał żeby nie zabierać się za tego typu praktyki. Najpierw postaraj się zdobyć podstawy, dowiedzieć się jaki jest sens i znaczenie jidama, jakie jest znaczenie praktyki jidama, jej poszczególnych etapów itd. A przede wszystkim postaraj się otrzymać inicjację od wykwalifikowanego lamy. Jako ciekawostkę podaję listę, która obejmuje większość zagadnień związanych z praktyką jidama. Jeśli chcesz poważnie podejść do praktyki jidama trzeba je znać.
1. Znaczenie jidama w praktyce wadżrajany
2. Dwa etapy praktyki jidama:
- proces stwarzania tyb. czierim skr. utpattikrama
- proces osiągania doskonałości tyb. dzogrim skr. sampannakrama
Oba etapy można praktykować na wiele sposobów.
3. Znaczenie:
- Dyncie – wyobrażanie jidama przed nami.
- Dakcie – wyobrażanie siebie w formie jidama.
- Bumcie – wizualizacja jidama w bumpie/lub innym przedmiocie/, po to by pobłogosławić zawarte w niej substancje.
Są to trzy podstawowe sposoby wyobrażania jidama.
4. Znaczenie:
- samajasattwa tyb. damtsig sempa "istota samaja"
- dźnianasattwa tyb. jesziesempa "istota mądrości"
- samadhisattwa tyb. tingedzin sempa "istota samadhi"
Są to trzy aspekty jidama.
5. Kiedy praktykujemy jidama należy pamiętać o:
- czyste, wyraźne wyobrażenie formy jidama
- wsparcie się na dumie wadżry
- pamiętanie o czystości/dokładna znajomość symboliki jidama
6. Jak doskonalić umiejętność klarownego wyobrażania formy jidama, metody stosowane pomiędzy sesjami medytacji i/lub podczas formalnej medytacji.
7. Praktyka jidama pomiędzy sesjami medytacji
To jest niezbędne minimum. Ponadto warto dowiedzieć się np. na temat ośmiu błędów jakich należy unikać podczas powtarzania mantr
Jeśli te tematy nie są ci obce możesz być pewien, że posiadasz dobre podstawy, by z sukcesem praktykować jidama. Oczywiście, podstawę stanowi odpowiednia inicjacja. Opis różnych elementów praktyki jidama podałem zgodnie z naukami szkoły Karma Kagju.