Kalama sutra, czyli ścisły empiryzm metodologiczny ?

dyskusje i rozmowy tyczące się dharmy buddyjskiej

Moderatorzy: kunzang, Har-Dao, iwanxxx

Awatar użytkownika
looker
ex Moderator
Tradycja: Karma Kagyu (Lama Ole)

Kalama sutra, czyli ścisły empiryzm metodologiczny ?

Nieprzeczytany post autor: looker »

Porozmawiajmy o tym jak nie dać się zrobić w buddyjsko-mistycznego balona.

- Jak odróżnić czy „praktyka” rzeczywiście ma na nas jakiś wpływ ?
- Oferty zdejmowania złej karmy za pieniądze, a średniowieczne odpusty ?
- Jak stwierdzić czy istnieje „czysta kraina Amitaby” a Hades nie ?
- Czy seks Tantryczny to głęboki przekaz duchowy czy okazja do spełnienia własnych fantazji seksualnych z młodymi nieśmiałymi dziewczętami ?
- Czy to oświecenie czy objaw wieloletniego pomieszania ?
- Czego nauczał Budda, a co dodał od siebie niedouczony mnich ?
- Ile musi pozostawać w kwestiach wiary, a ile w doswiadcznia ?
- Czego buddysta w głębi serca nie chce wiedzieć ?
- I wiele innych...

Zapraszam do dyskusji :wink:
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Re: Kalama sutra, czyli ścisły empiryzm metodologiczny ?

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Witam
looker pisze: Porozmawiajmy o tym jak nie dać się zrobić w buddyjsko-mistycznego balona.
(...)
- I wiele innych...

Zapraszam do dyskusji ;)
Dobre :D
Jak się nie zrobi z tego hajdpark, to są to ciekawe tematy na ''Dharma''.
Witamy na forum, po przerwie, Looker :)

Pozdrawiam
kunzang
Awatar użytkownika
domber

Nieprzeczytany post autor: domber »

czesc to ja :wink: :wink
miłego dnia
domber
Awatar użytkownika
looker
ex Moderator

W tym temacie, przy okazji chciałem jeszcze napisać czym jest dla mnie buddyzm...

Generalnie z całego serca propaguje nasz europejski uniwersytecki racjonalizm, empiryzm i obiektywizm, na to czego Budda nauczał również patrzę przez ich pryzmat.

W tym momencie ktoś mi może zarzucić ze dharma ma to do siebie, ze pewne rzeczy są ponad rozumowym postrzeganiem, ponad myślą, ponad percepcja i takie tam... - tajemnicze niewyraźne pierdu-pierdu w którym nikt nie wie o co do końca chodzi.

Miałem okazje rozmawiać z ludźmi którzy bardzo mocno wychwalali różne moce lamów wynikające z ich "rozpoznania wszystkiego jako puste w swojej esencji"... jednak żadna z tych osób nie widziała owych cudów, już nie mówiąc o tym ze czasem nawet żadnego lamy na żywo nie widzieli (paradoksalnie Dalajlama śmieje się, jak przychodzą do niego ludzie i myślą że ma moc uzdrowicielska, mówiąc "skąd im to przyszło wogóle do głowy ?")

Prawda wygląda tak że ludzie, gdy brakuje im wiedzy maja tendencje do wymyślania sobie tajemniczych, nieco romantycznych sił sprawczych które kierują ich rzeczywistością. (pozdrowienia dla Pana Boga i Pana Kryszny i duszków leśnych :wink: )

Więc czym jest dla mnie buddyzm ? wiara, filozofia, psychologią, ideologia ?

Buddyzm jest dla mnie najdoskonalsza i najlogiczniejsza "Teoria Wszystkiego" jaką do tej porty miałem okazje poznać.
Która z dosyć dużą pewnością kieruje się w życiu codziennym.

Jeśli ktoś dal by mi lepsza i spójniejsza teorie przyjmę ją z otwartymi ramionami...

Chciałem trochę rozjaśnić swoje poglądy żeby nie było niedomówień skąd ten temat 8)
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Nieprzeczytany post autor: booker »

Hej Looker, widzę, że opalenizna dobrze się trzyma.
looker pisze:tajemnicze niewyraźne pierdu-pierdu w którym nikt nie wie o co do końca chodzi.
Nie żebym bronił pierdu-pierdu...ale...

Heheh, a czy to nie jest po prostu tak, że to Ty nie wiesz o co do końca chodzi :) ?

Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
abgal
ex Moderator

Nieprzeczytany post autor: abgal »

looker pisze: Buddyzm jest dla mnie najdoskonalsza i najlogiczniejsza "Teoria Wszystkiego" jaką do tej porty miałem okazje poznać.
Co rozumiesz przez określenie 'Teoria Wszystkiego'?
looker pisze: Która z dosyć dużą pewnością kieruje się w życiu codziennym.
To znaczy, czym się kierujesz?
looker pisze: Jeśli ktoś dal by mi lepsza i spójniejsza teorie przyjmę ją z otwartymi ramionami...
A po czym poznasz, że będzie lepsza (lub gorsza)?
looker pisze:Jak stwierdzić czy istnieje „czysta kraina Amitaby” a Hades nie ?
A gdzie szukać Czystej Krainy? :?:
Awatar użytkownika
looker
ex Moderator

Heheh, a czy to nie jest po prostu tak, że to Ty nie wiesz o co do końca chodzi Smile ?
Wiedziałem ze to będziesz Ty booker :wink:

Masz racje nie wiem do końca o co w tym chodzi... ale z zaciekawieniem słucham rożnych ludzi jak to opowiadają jak im "coś mignęło".

Rozumiem to jako najbardziej ogólna teorie na której opierają się wszelkie zasady funkcjonowania wszelkich zjawisk.

To znaczy, czym się kierujesz?
współczuciem i mądrością w ujęciu buddyjskim

A po czym poznasz, że będzie lepsza (lub gorsza)?
Podobno tylko logika jest w stanie pokonać logikę, można by w ten sposób.

A gdzie szukać Czystej Krainy?
Tego nie wiem niestety

Witamy na forum, po przerwie, Looker Smile
Jaka tam przerwa, ja mało mowny poprostu jestem :wink:
60%-buddyzm
30%-naturalizm
10%-inne

- Ten użytkownik udziela się teraz w tzw. "realu" (coś w opozycji do "wirtual"). pzdr
abgal
ex Moderator

looker pisze:
Rozumiem to jako najbardziej ogólna teorie na której opierają się wszelkie zasady funkcjonowania wszelkich zjawisk.
Ale przecież Siakjamuni nie głosił teorii tylko drogę do Wyzwolenia... :?
looker pisze:Podobno tylko logika jest w stanie pokonać logikę, można by w ten sposób.
Logika podpowiada, że nie da się materii Słońca skupić w kuli o promieniu około 5km. A jednak się da...
looker pisze:
A gdzie szukać Czystej Krainy?
Tego nie wiem niestety
A może to jedyna kwestia naprawdę warta uwagi a reszta to 'błogosławione manowce'?
Awatar użytkownika
looker
ex Moderator

abgal pisze:Ale przecież Siakjamuni nie głosił teorii tylko drogę do Wyzwolenia... Confused
Może dla Siakjamuniego była to oczywista sprawa, dla mnie to jednak nadal teoria która mam zamiar sprawdzić.
abgal pisze:Logika podpowiada, że nie da się materii Słońca skupić w kuli o promieniu około 5km. A jednak się da...
Nie znam się aż tak na fizyce i nie wiem gdzie znalazłeś ta informacje, ale czy wnioskując wcześniej ze nie da się tego zrobić nie popełniłeś żadnego błędu logicznego ?
abgal pisze:A może to jedyna kwestia naprawdę warta uwagi a reszta to 'błogosławione manowce'?
Nie wiem, ten kto broni tej teorii powinien to udowodnić.
60%-buddyzm
30%-naturalizm
10%-inne

- Ten użytkownik udziela się teraz w tzw. "realu" (coś w opozycji do "wirtual"). pzdr
abgal
ex Moderator

looker pisze:
abgal pisze:Logika podpowiada, że nie da się materii Słońca skupić w kuli o promieniu około 5km. A jednak się da...
czy wnioskując wcześniej ze nie da się tego zrobić nie popełniłeś żadnego błędu logicznego ?
To zależy od tego co wiem o świecie - od założeń. Jeśli nie bierzemy pod uwagę, że wszelkie założenia odpowiadają określonym warunkom, logika na nic nam się nie przyda. Może nas nawet wprowadzić w błąd.
looker pisze:
abgal pisze:A może to jedyna kwestia naprawdę warta uwagi a reszta to 'błogosławione manowce'?
Nie wiem, ten kto broni tej teorii powinien to udowodnić.
To nie jest teoria.
Można postawić sprawę inaczej - o co FAKTYCZNIE chodzi w buddyzmie?
PO CO JEST BUDDYZM?
Tak bym postawił pytanie.

Brak odpowiedzi na tego typu pytanie może zaowocować np. zbieraniem porzeczek przy pomocy młotka, lotem na Księżyc na dyszlu od łopaty, pisaniem wierszy przy pomocy Messerschmitta Me 110 albo rozwiązywaniem układów równań metodą objawień. :wink:
Awatar użytkownika
looker
ex Moderator

abgal pisze:To zależy od tego co wiem o świecie - od założeń. Jeśli nie bierzemy pod uwagę, że wszelkie założenia odpowiadają określonym warunkom, logika na nic nam się nie przyda. Może nas nawet wprowadzić w błąd.
oczywiście przecież to logiczne (a może wołał byś żeby to co powiedziałeś było nie logiczne ?)
abgal pisze:To nie jest teoria.
PO CO JEST BUDDYZM?
Również to zrobiłem
abgal pisze:rozwiązywaniem układów równań metodą objawień
Jeśli okaże się że każde jest dobrze rozwiązane to czemu nie ? Niektórzy schizofrenicy tak podobno miewają, a moze to tylko w TiVi tak jest. :wink:

P.S. Jesli o to chodzi to zdaje sobie sprawe ze zbyt "ścisły" sposób myślenia w każdych warunkach często szkodzi, ale czasem bywa konieczny.
60%-buddyzm
30%-naturalizm
10%-inne

abgal
ex Moderator

looker pisze:
abgal pisze:To zależy od tego co wiem o świecie - od założeń. Jeśli nie bierzemy pod uwagę, że wszelkie założenia odpowiadają określonym warunkom, logika na nic nam się nie przyda. Może nas nawet wprowadzić w błąd.
oczywiście przecież to logiczne (a może wołał byś żeby to co powiedziałeś było nie logiczne ?)
No, logiczne :) A teraz pytanie: SKĄD wziąć takie założenia, które dadzą nam pewność, że wyciągnięte z nich wnioski logiczne poprawnie opisują ostateczną rzeczywistość?

Myślę, że dobrym mottem do przemyśleń na ten temat mogą byc poniższe słowa:

"Jeśli nie rozumiemy, że różne niebuddyjskie, a także buddyjskie filozofie Śrawaków, Czittamary, Madhjamaki oraz Krija-, Czarja-, Joga i Annutarajogatantra są jedynie opisami, lecz uważamy ich chwilowe, ograniczone poglądy za solidną prawdę i myślimy: 'to jest a tamto nie jest', stanie się to przyczyną duchowych splamień, które utrudnią nam bezpośrednie doświadczenie niezmiennej natury umysłu."
IX Karmapa

looker pisze:
abgal pisze:To nie jest teoria.
PO CO JEST BUDDYZM?
Również to zrobiłem
No i? :? :)
Awatar użytkownika
Maverick

Nieprzeczytany post autor: Maverick »

looker pisze:Miałem okazje rozmawiać z ludźmi którzy bardzo mocno wychwalali różne moce lamów wynikające z ich "rozpoznania wszystkiego jako puste w swojej esencji"... jednak żadna z tych osób nie widziała owych cudów, (...)
Cud to jest wtedy, gdy ktoś w przypływie agresji wylewa ci na głowę kubeł wody a Ty zachowujesz spokój i zapraszasz go na heratę. ;)

Pozdrawiam
Maverick
Przebywając na tym forum automatycznie daje świadectwo swojej ignorancji i niezrozumieniu nauk Buddy, tym samym moje słowa są nic nie warte.
Awatar użytkownika
looker
ex Moderator

abgal pisze:looker napisał/a:
abgal napisał/a:
To nie jest teoria.
PO CO JEST BUDDYZM?

Również to zrobiłem

No i? Confused Smile
Jest drogą do najwyższego nie uwarunkowanego szczęścia
60%-buddyzm
30%-naturalizm
10%-inne

abgal
ex Moderator

looker pisze:Jest drogą do najwyższego nie uwarunkowanego szczęścia
A jak się to ma do 'teorii wszystkiego lepszej od innych' (co można, jak twierdzisz, sprawdzić na drodze logicznego rozumowania)?
Awatar użytkownika
booker

A wcale nie, bo Świadomość Kriszny jest drogą do najwyższego nieuwarunkowanego szczęścia.

Pozdrawiam
/M
abgal
ex Moderator

booker pisze:
A wcale nie, bo Świadomość Kriszny jest drogą do najwyższego nieuwarunkowanego szczęścia.
"Budda jest dla buddystów najwyższym, nieprześcignionym Nauczycielem i Mistrzem, który pokazuje drogę do osiągnięcia ostatecznego szczęścia i usunięcia całego cierpienia dzięki duchowemu Oświeceniu."
http://mahajana.net/mb3s/publikacje/bud ... ddyzm.html
Awatar użytkownika
Bobek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Bobek »

abgal pisze:Co rozumiesz przez określenie 'Teoria Wszystkiego'?
Może się dołączę, ponieważ mam podobne podejście jak Looker. Może słowo teoria jest niewłaściwe, ale chodzi o taką naukę (lub zbiór nauk), z której można wyprowadzić wszystkie pozostałe. Pamiętam, że chrześcijaństwo miało dla mnie dziury w niektórych miejscach, nie radziło sobie z tłumaczeniem i "trzeba było wierzyć", natomiast buddyzm jest w stanie zawrzeć wszystko inne. Jest takim jakby najbardziej ogólnym uogólnieniem rzeczywistości.
The trick is to keep breathing.
abgal
ex Moderator

Bobek pisze:"trzeba było wierzyć", natomiast buddyzm jest w stanie zawrzeć wszystko inne.
Jak już 'urzeczywistnisz' to pewnie nie 'będzie trzeba wierzyć' (chyba, że już urzeczywistniłeś).
Bobek pisze: Jest takim jakby najbardziej ogólnym uogólnieniem rzeczywistości.
Jak wygląda to uogólnienie? W jaki sposób zawiera wszystko inne? Mógłbyś szerzej to opisać? W jaki sposób to sprawdzasz?

"(...)rozumienie pozaintelektualne (...) jest TYM właściwym sposobem pojmowania Dharmy (jak głosi Nagarjuna)."
A. Jędrzejewska
Awatar użytkownika
booker

abgal pisze:
booker pisze:
"Budda jest dla buddystów najwyższym, nieprześcignionym Nauczycielem i Mistrzem, który pokazuje drogę do osiągnięcia ostatecznego szczęścia i usunięcia całego cierpienia dzięki duchowemu Oświeceniu."
http://mahajana.net/mb3s/publikacje/bud ... ddyzm.html
No dobrze - to jest taka sama argumentacja jak w ruchu H.Krishna, tylko, że w miejscu buddystów są bhaktowie a w miejscu Buddy jest Kriszna i również pojmowanie pozaintelektualne jest tym właściwym dla KrishnaDharmy i również praktykuje się medytację po to.

Pozdrawiam
/M
abgal
ex Moderator

booker pisze:No dobrze - to jest taka sama argumentacja jak w ruchu H.Krishna
A ja nie wiem o czym oni mówią... Mnie interesuje buddyzm :)
booker pisze:w miejscu Buddy jest Kriszna
To co - bez różnicy?
Wikipedia:
Wyznawcy Hare Kryszna, tak jak inni wisznuici, wierzą, że Kryszna jest tożsamy z Wisznu i jest najwyższą formą Boga
Awatar użytkownika
booker

abgal pisze:To co - bez różnicy?
Wikipedia:
Wyznawcy Hare Kryszna, tak jak inni wisznuici, wierzą, że Kryszna jest tożsamy z Wisznu i jest najwyższą formą Boga
No bez różnicy, poprzez tą najwyższa formę Boga osiągają ostateczne szczęście i usuwają całe cierpienie.

Pozdrawiam
/M
Awatar użytkownika
Bobek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Bobek »

abgal pisze:
Bobek pisze: Jest takim jakby najbardziej ogólnym uogólnieniem rzeczywistości.
Jak wygląda to uogólnienie? W jaki sposób zawiera wszystko inne? Mógłbyś szerzej to opisać? W jaki sposób to sprawdzasz?

"(...)rozumienie pozaintelektualne (...) jest TYM właściwym sposobem pojmowania Dharmy (jak głosi Nagarjuna)."
A. Jędrzejewska
Sprawdzam to indywidualnie. Obserwuję świat i konfrontuję to, co widzę z różnymi teoriami (vide buddyzm czy chrześcijaństwo, ale również filozofie jak np. egzystnecjalizm). No i tak mi wychodzi. Niestety, to bardziej moje wrażenie, więc wniosków i konkretnych przykładów nie przedstawię. Może za x lat - tak, ale teraz mam tylko to. Obrany kierunek.

Napisałem to, bo widzę, że Looker odnosi podobne wrażenie (i też nie potrafi go wytłumaczyć).
The trick is to keep breathing.
abgal
ex Moderator

booker pisze:No bez różnicy, poprzez tą najwyższa formę Boga osiągają ostateczne szczęście i usuwają całe cierpienie.
Jeśli faktycznie osiągają ostateczne szczęście to daj im Panie Krishno zdrowie :)
Moje przywiązania i złudzenia pociągnęły mnie w stronę buddyzmu z czego się cieszę :)

Nawet pobieżna informacja o Hare Krishna pozwala dostrzec zasadnicze różnice między tą ideologią a buddyzmem - do czego zmierzasz?
Awatar użytkownika
stepowy jeż
Senior User
Tradycja: Dzogczen, Zen

Nieprzeczytany post autor: stepowy jeż »

looker pisze:W tym momencie ktoś mi może zarzucić ze dharma ma to do siebie, ze pewne rzeczy są ponad rozumowym postrzeganiem, ponad myślą, ponad percepcja i takie tam... - tajemnicze niewyraźne pierdu-pierdu w którym nikt nie wie o co do końca chodzi.
Problem polega na tym, że to co najważniejsze i najistotniejsze w Dharmie właśnie takie jest, poznanie ma bezpośredni "smak", wykracza poza intelekt.
To trochę tak jak ze smakiem wody, jeśli ktoś jej nie wypije to może wiele o jej smaku słyszeć i wiele rozumieć, ale poznanie jej smaku to jej wypicie i wtedy wie się o co chodzi.
looker pisze:Miałem okazje rozmawiać z ludźmi którzy bardzo mocno wychwalali różne moce lamów wynikające z ich "rozpoznania wszystkiego jako puste w swojej esencji"... jednak żadna z tych osób nie widziała owych cudów, już nie mówiąc o tym ze czasem nawet żadnego lamy na żywo nie widzieli (paradoksalnie Dalajlama śmieje się, jak przychodzą do niego ludzie i myślą że ma moc uzdrowicielska, mówiąc "skąd im to przyszło wogóle do głowy ?")
To ich problem. Widać Ci ludzie potrzebują cudów. Nie na tym polega jednak praktyka i nikt rozsądny ci tego nie wmawia.

looker pisze:Buddyzm jest dla mnie najdoskonalsza i najlogiczniejsza "Teoria Wszystkiego" jaką do tej porty miałem okazje poznać.

Jeśli pozostaje "tylko" teorią to nie jest w sumie bardziej praktyczny od innych teorii i filozofii (jeśli nawet uważasz ją za najlepszą).
Różnica między teorią a praktyką jest zasadnicza. Teoretycznym chlebem nie zapokoisz głodu, musisz go zjeść aby to zrobić.
looker pisze:Jeśli ktoś dal by mi lepsza i spójniejsza teorie przyjmę ją z otwartymi ramionami...
No i w nic się nie zmieni... (jeśli pozostanie teorią)

looker pisze:- Jak odróżnić czy „praktyka” rzeczywiście ma na nas jakiś wpływ ?
- Oferty zdejmowania złej karmy za pieniądze, a średniowieczne odpusty ?
- Jak stwierdzić czy istnieje „czysta kraina Amitaby” a Hades nie ?
- Czy seks Tantryczny to głęboki przekaz duchowy czy okazja do spełnienia własnych fantazji seksualnych z młodymi nieśmiałymi dziewczętami ?
- Czy to oświecenie czy objaw wieloletniego pomieszania ?
- Czego nauczał Budda, a co dodał od siebie niedouczony mnich ?
- Ile musi pozostawać w kwestiach wiary, a ile w doswiadcznia ?
- Czego buddysta w głębi serca nie chce wiedzieć ?
- I wiele innych...
Wiele pytań. Nie wiem czy starczy Ci życia aby na nie odpowiedzieć. Ale powodzenia.
Awatar użytkownika
booker

abgal pisze:Jeśli faktycznie osiągają ostateczne szczęście to daj im Panie Krishno zdrowie Smile
A liż przyłączam się do tych życzeń.
abgal pisze:Nawet pobieżna informacja o Hare Krishna pozwala dostrzec zasadnicze różnice między tą ideologią a buddyzmem - do czego zmierzasz?
Może taka, że H.K nazwałeś ideologią a buddyzmu nie nazwałeś :)

Jasne, że to są systemy bazujące na innej dokrtynie.
Technicznie w obu używa się medytacji, kontemplacji i praktyk jogi.

Zmierzałem do tego, że oba "reklamują się" tak samo - osiągnięcie ostatecznego szczęścia i usunięcie cierpienia.

Pozdrawiam
/M
abgal
ex Moderator

booker pisze: Zmierzałem do tego, że oba "reklamują się" tak samo - osiągnięcie ostatecznego szczęścia i usunięcie cierpienia.
Jeśli patrzeć, jak kto się reklamuje to można dojść do wniosku, że do osiągnięcia tego celu wystarczy zwykły batonik. :wink:
Awatar użytkownika
booker

abgal pisze:
booker pisze: Zmierzałem do tego, że oba "reklamują się" tak samo - osiągnięcie ostatecznego szczęścia i usunięcie cierpienia.
Jeśli patrzeć, jak kto się reklamuje to można dojść do wniosku, że do osiągnięcia tego celu wystarczy zwykły batonik. ;)
Pewnie tak :)

Co nie zmienia tych bannerków reklamowch :)

Pozdrawiam
/M
Awatar użytkownika
kunzang
Admin

Witam
booker pisze:Zmierzałem do tego, że oba "reklamują się" tak samo - osiągnięcie ostatecznego szczęścia i usunięcie cierpienia.
Reklama pt ''wygaśniecie cierpienia'' - pamiętam.

Reklama pt ''osiągniecie ostatecznego szczęścia'' - nie pamiętam. Proszę, Booker, przypomnij mi ową buddyjska reklamę, która o tym mówi.

Pozdrawiam
kunzang
macadamia

Nieprzeczytany post autor: macadamia »

Proponuję następujące hasła na transparenty:

"Przyłącz się do nas! w 5 lat zbudujemy Dełaczien na Ziemi!"

"Mniej oczyszczeń więcej błogosławieństw!"
Awatar użytkownika
booker

kunzang pisze:Reklama pt ''osiągniecie ostatecznego szczęścia'' - nie pamiętam. Proszę, Booker, przypomnij mi ową buddyjska reklamę, która o tym mówi.
Jak wiemy, różne szkoły i pojazdy mają różne bannerki, a isoty mają różne potrzeby...
Dajmy ostatnio miałem w ręku teksty nauk czcigodnego Ashin Thittla.
Nibbana is not annihilation, neither is it a kind of nothingness, it is the state free from any possibility of the re-arising of conditioned existence, the ultimate peace and happiness.

Nibbana nie jest anihilacją, nie jest też rodzajem nicości, jest to stan wolny od jakiejkolwiek możliwości ponownego powstawania uwarunkowanej egzystencji, ostateczny pokój i szczęście.

http://web.ukonline.co.uk/buddhism/ashin.htm
Pozdrawiam
/M
Awatar użytkownika
kunzang
Admin

Witam

Dzięki Booker :)

kunzang
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dharma/Dhamma”