W której i na której ręce należy trzymać male do mantr i do liczenia pokłonów i jak to wygląda w każdej szkole buddyzmu a jak w bon?
Pozdro

Moderator: forum e-budda team
jak jesteś praworęczny to w prawej, a jak lewo, to w lewej!dzo pisze:W której i na której ręce należy trzymać male do mantr i do liczenia pokłonów
Lewą się podcierają, prawą jedzą.hindusi uważają lewa rękę za gorszą, nieczystą
hindusi uważają lewa rękę za gorszą, nieczystą
Akurat to pytanie miałem na obronie pracy licencjackiej. Czemu Hindusi trzymają jedną rękę pod stołem podczas jedzenia?piotr pisze:Lewą się podcierają, prawą jedzą.
Ceczu Rinpocze używał mali w prawej ręceAHuli pisze:Prawdę mówiąc nie widziałam nauczyciela wadźrajany używającego mali w prawej ręce...
Rozwijając wypowiedź Ahuli dodam trochę klasyki.dzo pisze:W której i na której ręce należy trzymać male do mantr i do liczenia pokłonów i jak to wygląda w każdej szkole buddyzmu a jak w bon?
Pozdro
Drobny wtręt z mej strony... natomiast w yungdrung bon, lewy kanał jest czerwony a prawy biały.paolo pisze:(...) Na przykład Tenga Rinpocze wyjaśnia, że jeśli weźmiemy pod uwagę ciało ludzkie to prawa ręka odpowiada metodzie, aktywności, lewa ręka odpowiada aspektowi pustki, mądrości. Ale kanały energii są na odwrót tj. lewy kanał jest biały i związany jest z aktywnością, metodą, prawy kanał jest czerwony, odpowiada mądrości. (...)
No ale ja niestety nie spotkałam Ceczu Rinpoczegomaximus pisze:Ceczu Rinpocze używał mali w prawej ręceAHuli pisze:Prawdę mówiąc nie widziałam nauczyciela wadźrajany używającego mali w prawej ręce...
Prawdopodobnie wynikało to z nawyku związanego z jego osobistą praktyką.maximus pisze:Ceczu Rinpocze używał mali w prawej ręceAHuli pisze:Prawdę mówiąc nie widziałam nauczyciela wadźrajany używającego mali w prawej ręce...