Jeśli istnienie Kanonu Palisjkiego (który nie tyle co jest świętą księgą, co po prostu słowami Buddy), to może być ciężko by chyba wszystkie znane mi tradycje posiadają jakieś swoje teksty (Kanon Palijski u Therawadinów, agamy w chińskim buddyzmie, sutty mahajany w mahajanie, sutty mahajany i teksty mistrzów w zen, nawet w
Secular Buddhism nawiązuje się do Sutt. Radziłbym ci popróbować różne tradycje, posłuchać kilku mów Dhammy i medytować i dopiero gdy powiększysz swoją wiedzę na temat buddyzmu wybrać tradycję. Gdy byłem początkującym też miałem problem z wyborem tradycji i czytałem o różnych tradycjach i ich praktykach, historii co pomogło mi znaleźć tradycję odpowiednią dla siebie.
Rozumiem że podstawy buddyzmu które w większości tradycji wyglądają podobnie już poznałeś? Dobrze by było gdybyś zaczął już teraz praktykę medytacji używając instrukcji do medytacji oddechu zawartych w
Mindfulness in plain English lub
With Each and Every Breath Tłumaczenie obu książek znajdziesz
tutaj Medytacja oparta na świadomości oddechu jest podobna w większości tradycji, i w Zen i w Theravadzie, w tradycji Tybetańskiej wydaje mi się że medytacja świadomości oddechu jest stosowana w celu uspokojenia umysłu (samatha)
Polecam też dobrze przejrzeć to forum, znajdziesz tutaj wiele informacji o różnych tradycjach, było ono świetnym miejscem dla mnie gdy szukałem odpowiedniej dla siebie tradycji, inne dobre miejsca to
Dhammawheel - forum poświęcone Theravadzie i
Dharmawheel - forum poświęcone innym tradycjom.
Powodzenia na ścieżce!