Historia Buddy

dyskusje i rozmowy tyczące się dharmy buddyjskiej

Moderatorzy: kunzang, Har-Dao, iwanxxx

Awatar użytkownika
Pan Oczko

Historia Buddy

Nieprzeczytany post autor: Pan Oczko »

Znam historię Buddy, ale nie mam pojęcia skąd mamy te informacje? Z jakich źródeł? Skąd się o nich dowiedzieliśmy? Skąd zostały przeczytane? Prosiłbym kogoś o odpowiedź. Najlepiej by było gdyby własną ewentualnie cytowaną. Nie chciałbym za bardzo cudzegoś tekstu no chyba, że nie będę miał wyboru). Więc?

Pytający
Michał
„Wszyscy rozsądni ludzie są buddystami niezaleznie od tego, czy wiedzą o tym, czy też nie” - Lama Ole Nydahl
rosa

Re: Historia Buddy

Nieprzeczytany post autor: rosa »

Witam, informacje odnośnie życia Buddy mamy z tekstów kanonu palijskiego, buddyjskiego i innych. Poza tym niezbitym dowodem historyczności Buddy jest napis na relikwiarzu odnalezionym w miejscowości Piprawa pod Kapilawastu, stolicy państwa Siakjów. Na relikwiarzu wyryto napis: "Ten relikwiarz wzniosłego Buddy z rodu Siakjów jest (pobożnym uczynkiem) Suhitiego i jego braci, wraz z siostrami, ich synami i córkami." Ponadto w Lumbini (Rummindei), miejscu urodzin Buddy, znajduje się kolumna z wyrytym na niej napisem cesarza Aśioki: "Miły Bogom Król Pijadassin, gdy upłynęło dwadzieścia lat od jego namaszczenia, osobiście przybył i uczcił to miejsce, gdyż tu urodził się Budda, Mędrzec-asceta z rodu Siakjów. Z rozkazu króla zostało tu zbudowane obmurowanie i wzniesiona kolumna kamienna - gdyż tu się narodził Pan..." Do tego dołożyć można jeszcze tradycje kropkowanej kroniki, zachowanej w źródłach chińskich. Ogólnie odsyłam cię do książki Pana Marka Mejora pt. "Buddyzm" z której tutaj cytowałem te fakty, tam dowiesz sie bardzo dużo na temat historyczności buddyzmu. Pozdrawiam i mam nadzieje, że byłem pomocny :D
Awatar użytkownika
Pan Oczko

Nieprzeczytany post autor: Pan Oczko »

Dziękuje Rosa

Byłeś bardzo pomocny i jako jedyny odpisałeś. Jeśli będe miał możliwość kupienia książki, to zrobie to, ale chciałem się jeszcze spytać czy można znaleźć w internecie jakieś zdjęcia jednego z tych miejsc albo przedmiotów?

Najedzony
Michał
„Wszyscy rozsądni ludzie są buddystami niezaleznie od tego, czy wiedzą o tym, czy też nie” - Lama Ole Nydahl
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Witam

Lumbini

Zajrzyj także tutaj:
buddyjskie miejsca na ziemi
...jest tam trochę linków.

Pozdrawiam