O theravadzie
Moderator: Har-Dao
O theravadzie
Przez niemal rok szamotałem się z różnymi religiami.Na początku znudził mi się buddyzm który wydał mi się skostniały.Później zainteresowałem się islamem.Tu spodobało mi się:
1.zakaz stosunków pozamałżeńskich
2.zakaz picia alkoholu
3.zakaz uprawiania hazardu.
Uznałem,że te moralne nakazy pomagają w życiu człowiekowi.
Jednak wiara w boga który stworzył dobro,zło ,cierpienia i radość nie spodobała mi się.No i poza tym okrucieństwo szariatu.
(Na całe szczęście buddyzm o tym nie uczy ani nie wymaga strachu i łaszenia się do żadnego wydumanego boga).
Pozostał buddyzm.Ze wszystkich tradycji buddyjskich najbardziej mi odpowiada theravada.
Z tym,że ja chcę być świeckim buddystą,takim który wierzy w nauki buddyzmu,przyjmuje je ale nie pragnie jakiejś głębszej praktyki.
W dłuższej perspektywie(5-10 lat) mam zamiar na tyle się dorobić(mieć parę milionów) by wyjechać na stałe z Polski i osiedlić się w którymś z buddyjskich krajów.(Nie przepadam za naszą ojczyzną.Jest tu zimno,panuje wszechobecny katolicyzm.Azja Wschodnia podoba mi się z powodu kultury buddyjskiej i z tego,że najszybciej rozwija się.Ma w sumie kilkadziesiąt bilonów dolarów oszczędności przy Zachodzie w którym zadłużenie wynosi kilkadziesiąt bilionów dolarów.-Tak,kryzys spowoduje,że Azja realnie wykupi Europę i Amerykę-państwa sztucznie żyjące bogato-za pieniądze wzięte z banków a nie z tego co wypracują).
Na forum szukam przyjaciół praktykujących theravadę.W grupie raźniej
1.zakaz stosunków pozamałżeńskich
2.zakaz picia alkoholu
3.zakaz uprawiania hazardu.
Uznałem,że te moralne nakazy pomagają w życiu człowiekowi.
Jednak wiara w boga który stworzył dobro,zło ,cierpienia i radość nie spodobała mi się.No i poza tym okrucieństwo szariatu.
(Na całe szczęście buddyzm o tym nie uczy ani nie wymaga strachu i łaszenia się do żadnego wydumanego boga).
Pozostał buddyzm.Ze wszystkich tradycji buddyjskich najbardziej mi odpowiada theravada.
Z tym,że ja chcę być świeckim buddystą,takim który wierzy w nauki buddyzmu,przyjmuje je ale nie pragnie jakiejś głębszej praktyki.
W dłuższej perspektywie(5-10 lat) mam zamiar na tyle się dorobić(mieć parę milionów) by wyjechać na stałe z Polski i osiedlić się w którymś z buddyjskich krajów.(Nie przepadam za naszą ojczyzną.Jest tu zimno,panuje wszechobecny katolicyzm.Azja Wschodnia podoba mi się z powodu kultury buddyjskiej i z tego,że najszybciej rozwija się.Ma w sumie kilkadziesiąt bilonów dolarów oszczędności przy Zachodzie w którym zadłużenie wynosi kilkadziesiąt bilionów dolarów.-Tak,kryzys spowoduje,że Azja realnie wykupi Europę i Amerykę-państwa sztucznie żyjące bogato-za pieniądze wzięte z banków a nie z tego co wypracują).
Na forum szukam przyjaciół praktykujących theravadę.W grupie raźniej
- dharmozjad
- Tradycja: Theravada, Vipassana
Re: O theravadzie
zostań upasaka:japoniec pisze:Pozostał buddyzm.Ze wszystkich tradycji buddyjskich najbardziej mi odpowiada theravada.
Z tym,że ja chcę być świeckim buddystą, takim który wierzy w nauki buddyzmu, przyjmuje je ale nie pragnie jakiejś głębszej praktyki.
Upasaka – (w jz. pali - wyznawca) – określenie świeckiego wyznawcy buddyzmu. Żeńska forma w języku pali to upasika. Upasaką zostaje osoba, która dobrowolnie przyjmie schronienie (oficjalnie lub nie oficjalnie) w Tiratana (Trzy Klejnoty) – Buddzie, Dharmie i Sandze.
W buddyzmie theravada upasaka i upasika przestrzegają pięciu przykazań (pañca-sila). W dni świąteczne – uposatha zobowiązują się przestrzegać ośmiu przykazań (attha-sila); podejmują się tego głównie osoby starsze lub pragnące wzmocnić swoją praktykę.
powodzenia! a kupon dziś skreśliłeś?japoniec pisze:W dłuższej perspektywie (5-10 lat) mam zamiar na tyle się dorobić (mieć parę milionów) by wyjechać na stałe z Polski i osiedlić się w którymś z buddyjskich krajów.
Upasiaka:)
A jak jest z polską theravadą?Jest jakaś świątynia czy choćby własny kąt?
A jak jest z polską theravadą?Jest jakaś świątynia czy choćby własny kąt?
- dharmozjad
- Tradycja: Theravada, Vipassana
bliska nam jest tradycja leśna, a lasów ci u nas dostatek!japoniec pisze:A jak jest z polską theravadą? Jest jakaś świątynia czy choćby własny kąt?
Tradycja leśna.No w niektórych rejonach Polski rzeczywiście lasów jest dużo:)
Ale czemu nie ma zarejestrowanego związku?Przecież na pewno jest oprócz Polaków theravadinów też trochę ludzi z Indochin i Sri Lanki.
Ale czemu nie ma zarejestrowanego związku?Przecież na pewno jest oprócz Polaków theravadinów też trochę ludzi z Indochin i Sri Lanki.
- Har-Dao
- Global Moderator
- Tradycja: Dhamma-Vinaya
- Kontakt:
Nie wierzymy w związki - wierzymy jeno w miłość!japoniec pisze:Tradycja leśna.No w niektórych rejonach Polski rzeczywiście lasów jest dużo:)
metta&peace
H-D
Przydałaby się jakaś organizacja.Wtedy jeden ma oparcie w drugim.
- Ryu
- ex Global Moderator
- Tradycja: Theravāda
Cześć
Nie ma wciąż żadnej organizacji, bo nie ma wystarczająco wielu theravadinów.
pozdrawiam,
Tomek
Nie ma wciąż żadnej organizacji, bo nie ma wystarczająco wielu theravadinów.
pozdrawiam,
Tomek
A ile trzeba osób do zarejestrowania związku wyznaniowego?Więcej jak 30?Podobno w Polsce żyje co najmniej 100 Tajów.
- Ryu
- ex Global Moderator
- Tradycja: Theravāda
Cześć
Do zarejestrowania związku wyznaniowego potrzeba stu chętnych. To, że mamy 100 Tajów nie znaczy, że to są polscy obywatele. Poza tym nie muszą być zainteresowani tworzeniem jakiejś nowej organizacji religijnej.
pozdrawiam,
Tomek
Do zarejestrowania związku wyznaniowego potrzeba stu chętnych. To, że mamy 100 Tajów nie znaczy, że to są polscy obywatele. Poza tym nie muszą być zainteresowani tworzeniem jakiejś nowej organizacji religijnej.
pozdrawiam,
Tomek
No tak.
W takim razie jedźmy do Chin nawracać ateistów na buddyzm:)
W Chinach 19% ludzi uważa się za buddystów.Poniżej ciekawy artykuł-szczegółowe badania religijności chińskiej:
http://translate.google.pl/translate?hl ... n_in_China
W takim razie jedźmy do Chin nawracać ateistów na buddyzm:)
W Chinach 19% ludzi uważa się za buddystów.Poniżej ciekawy artykuł-szczegółowe badania religijności chińskiej:
http://translate.google.pl/translate?hl ... n_in_China
To ja w takim razie wyjeżdżam na Sri Lankę:) Kto jedzie ze mną?
- piotr
- ex Global Moderator
- Tradycja: brak
Har-dao robi pielgrzymkę, może się załapiesz
- Har-Dao
- Global Moderator
- Tradycja: Dhamma-Vinaya
- Kontakt:
Eee, chyba będzie "canceled" jeśli o czerwiec idzie, może na jesieni...piotr pisze:Har-dao robi pielgrzymkę, może się załapiesz
metta&peace
H-D
- shingnya
- użytkownik zbanowany
- Tradycja: offline
a ja za rok postaram się dostać do Bhutanu jak Buddha pozwoli
insh Buddhah
insh Buddhah
- miluszka
- ex Global Moderator
- Tradycja: buddyzm tybetański Kagju
200$ za dzień pobytu albo zaproszenie od kogoś z rodziny królewskiej. Ja się załapałam jeszcze na 150 $ na dzień ale i tak starczyło mi kasy tylko na cztery dni. Jak chcesz odwiedzić krainę prawie w 100% buddyjską a tańszą polecam Ladakh lub Sikkim. Zwłaszcza ten drugi.
- shingnya
- użytkownik zbanowany
- Tradycja: offline
Dzięki ! Tak zrobię o ile się zmobilizuję do wyjazdu. Myślałem też o Królestwie Lo w Nepalu.miluszka pisze:Jak chcesz odwiedzić krainę prawie w 100% buddyjską a tańszą polecam Ladakh lub Sikkim. Zwłaszcza ten drugi.
Pozdrawiam
- ethan
- Senior User
- Tradycja: Wspólnota Dzogczen
Kolega, ktory tam byl mowil mi ze Nepal to bardzo dobra opcja, wize sie dostaje na 6 miesiecy a przebywal w takim miejscu przyklasztornym, gdzie za pokoj plus trzy posilki dziennie placilo sie 2 $ na dobe. Bylo to gdzies przy jaskini, gdzie Padmasambhawa dlugo medytowal i zostawil odcisk reki w skale, ktory istnieje do dzis.
http://www.jasnesny.wordpress.com
„Nie oceniaj sukcesu człowieka po tym jak wysoko się wspiął, lecz jak wysoko odbił się od dna.”
„Nie oceniaj sukcesu człowieka po tym jak wysoko się wspiął, lecz jak wysoko odbił się od dna.”
- miluszka
- ex Global Moderator
- Tradycja: buddyzm tybetański Kagju
Odcisk ręki jest w jaskini w miejscowości Parping ( ok 45' jazdy autobusem od Kathmandu). Domki medytacyjne można zamówić w klasztorze Benczen - bo w Parpingu mają swoje, przeznaczone m.in dla westmenów. Jest też dobra opcja zamówienia domków przy klasztorze Dziamgona Kongtrula koło Kathmandu. Klasztor nazywa się Pullahari. Wioska nazywa się Jagdol , niedaleko Bouda.
Można załatwic to internetowo, choć w Benczien słabo odpisują na maile.
ps. do moderatora
Może lepiej zrobić z tego osobny wątek, bo robi się offtop
Można załatwic to internetowo, choć w Benczien słabo odpisują na maile.
ps. do moderatora
Może lepiej zrobić z tego osobny wątek, bo robi się offtop
- ethan
- Senior User
- Tradycja: Wspólnota Dzogczen
Tak, na przestrzeni lat wokol tej jaskini wybudowano domki i mozna tam wynajac na osobiste odosobnienie pokoj, tak to teraz wyglada
http://www.shedrub.org/page.php?page=asura
tam wlasnie Andy mieszkal i placil 2 $ za pokoj z wyzywieniem. Sam mysle zeby sie wybrac w przyszlosci.
http://www.shedrub.org/page.php?page=asura
tam wlasnie Andy mieszkal i placil 2 $ za pokoj z wyzywieniem. Sam mysle zeby sie wybrac w przyszlosci.
http://www.jasnesny.wordpress.com
Czy ja wiem?Po co tracić pieniądze?Medytować to ja mogę w moim lesie:)