Pytanie doskonalenia energii...

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

emilas
Tradycja: niesprecyzowana

Pytanie doskonalenia energii...

Nieprzeczytany post autor: emilas »

Tu http://www.accesstoinsight.org/tipitaka ... .wlsh.html znajduje się angielska wersja sutry "Aggi Sutta: Fire" (Ogień), a poniżej przytaczam przetłumaczony (nie przeze mnie) fragment:
Tak więc, mnisi, gdy umysł jest przygnębiony, nie nadchodzi odpowiedni czas by doskonalić uspokojenie, nie nadchodzi odpowiedni czas by doskonalić skupienie, nie nadchodzi odpowiedni czas by doskonalić zrównoważenie. Z jakiej przyczyny? Ponieważ przygnębiony umysł trudno rozpogodzić tymi czynnikami
Oraz drugi fragment:
Tak więc, mnisi, gdy umysł jest przygnębiony nadchodzi odpowiedni czas by doskonalić badanie Dhammy, nadchodzi odpowiedni czas by doskonalić energię, nadchodzi odpowiedni czas by doskonalić radosne uniesienie. Z jakiej przyczyny? Ponieważ przygnębiony umysł łatwo rozpogodzić tymi czynnikami.
Pytania brzmią (najlepiej proszę o odpowiedzi w postaci cytatów i linków do sutr jeśli jest taka możliwość!):
1. Jak doskonalić uspokojenie? (ang. tranquillity)
2. Jak doskonalić skupienie? (ang. concentration)
3. Jak doskonalić zrównoważenie? (ang. equanimity)
4. Jak doskonalić badanie Dharmy? (ang. investigation-of-states)
5. Jak doskonalić energię? (ang. energy)
6. Jak doskonalić radosne uniesienie? (ang. rapture)

Najbardziej nie jasne jest dla mnie pytanie 5 oraz w drugiej kolejności 6, więc jak komuś by się nie chciało odpowiadać na wszystko - to niech chociaż na te pytania odpowie.
ikar
Tradycja: Theravada

Re: Pytanie doskonalenia energii...

Nieprzeczytany post autor: ikar »

hej emilas,
emilas pisze:6. Jak doskonalić radosne uniesienie? (ang. rapture)
Atthasalini(komentarz do 1 księgi Abhidhammapitaki) wspomina następujące czynniki powodujące powstanie piitisambojjanga(czynnika oświecenia entuzjamu/radosnego uniesienia):

<rekolekcja nad Buddhą, Dhammą i Sangą, rekolekcja nad moralnością, szczodrością, devami, pokojem(nibbaną), unikanie szorstkości, grubiaństwa, unikanie osób o złym charakterze, pomoc łagodnym osobom, refleksja nad Suttantą, która wpaja ufność i skłonność dla tego wszystkiego>

tak jak to rozumiem, to stwarzanie pewnych wyżej wymienionych warunków, warunkuje/sprzyja powstaniu entuzjazmu do poziomu czynnika oświecenia. Np. refleksja nad przymiotami bogów/dev czy unikanie złych przyjaciół stwarza warunki ku temu.

pozdrawiam
"Chcemy iść łatwą drogą, ale jeżeli nie ma cierpienia, to nie ma mądrości. By dojrzeć do mądrości, musisz na swojej ścieżce naprawdę załamać się i zapłakać co najmniej trzy razy" Ajahn Chah
emilas

dzięki ikar - to może być właśnie to :) - zacznę sprawdzać :P

Bardzo jeszcze mnie ciekawi "doskonalenie energii" czyli pyt. 5...
Awatar użytkownika
Ryu
ex Global Moderator
Tradycja: Theravāda

Nieprzeczytany post autor: Ryu »

Cześć :)
emilas pisze: Pytania brzmią (najlepiej proszę o odpowiedzi w postaci cytatów i linków do sutr jeśli jest taka możliwość!):
1. Jak doskonalić uspokojenie? (ang. tranquillity)
2. Jak doskonalić skupienie? (ang. concentration)
3. Jak doskonalić zrównoważenie? (ang. equanimity)
4. Jak doskonalić badanie Dharmy? (ang. investigation-of-states)
5. Jak doskonalić energię? (ang. energy)
6. Jak doskonalić radosne uniesienie? (ang. rapture)
Ten link powinien wszystko wyjaśnić
http://sasana.wikidot.com/bojjhanga

Na A2I w przypisach do tej sutty miałeś to lekko wyjaśnione. Pamiętaj żeby tam zerkać na przyszłość. :)

pozdrawiam,
Ryu
Jestem właścicielem mojej kammy, spadkobiercą mojej kammy, zrodzony z mojej kammy, związany z moją kammą, istnieję wspierany przez moją kammę. Jakąkolwiek kammę stworzę, czy dobrą czy złą, będę jej spadkobiercą.
Obrazek
emilas

Dzięki Ryuu :D
ikar

witaj emilas,
bardzo fajnie że zaczołeś ten temat.

Zacytuję Ninę van Gorkom jeśli chodzi o 7 czynników prowadzących do oświecenia, mam nadzieję iż bedzie to pomocne.
Nina van Gorkom pisze:Doskonałość siedmiu czynników oświecenia.

Zanim wrócimy do Anapana Sutty, powinnam powiedzieć nieco o siedmiu czynnikach oświecenia. Są one częścią 37 czynników prowadzących do oświecenia, bodhipakkhiya dhamma. Możemy zapisać je jako:

cztery odniesienia uważności(satipatthany)
cztery właściwe wysiłki (samma-padhany)
cztery podstawy sukcesu (iddi-pady)
pięć duchowych zdolności(indriya)
pięć mocy (bala)
siedem czynników oświecenia (bojjhanga)
ośmioaspektowa Ścieżka (ariya magga)

Siedmioma czynnikami oświecenia są: uważność, badanie dhammy(dhamma vicaya, która jest pa~n~na), energia(viriya), zachwyt (piti), uspokojenie (passaddhi), skupienie (samadhi) i zrównoważenie (upekkha).

Sati(uważność) jest wśród czynników oświecenia, a także pośród indriya, zdolności, mocy, czyników ośmioaspektowej Ścieżki. Czynniki oświecenia rozwijają się wraz z satipatthaną - uważnością namy i ruupy. Gdy sati(uważność) klasyfikowana jest jako indriya, aspekt jej przodowania jest ukazany. Gdy sati jest w stanie powstać w każdej chwili, w każych okolicznościach, bez względu na miejsce, wtedy staje się bala, mocą.
Zacytuję fragment książki Acharn Sujin "Dhamma w Kambodży":

<Czynniki prowadzące do oświecenia to dhammy które prowadzą do penetracji prawdziwej natury rzeczywistości poprzez oświecenie, i zawsze idą w parze z czterema szlachetnymi Prawdami. Uważność(sati), która powstaje gdy ofiarujemu dar, lub gdy stronimy od złego poprzez przestrzeganie siila, nie jest indriya sati. Dlatego, wtedy uważność nie jest czynnikiem prowadzącym do oświecenia. Jednak, gdy sati powstaje i jest uważna charakterystyki rzeczywistości, wtedy towarzyszy ona właściwemu rozumieniu ośmiorakiej Ścieżki, samma-ditthi. W tym właśnie momencie jest właściwa uważność, samma-sati, i wtedy sati jest indriya>

<Gdy rozumienie namy i ruupy jest ustanowione, wtedy są warunki dla satipatthany by ta powstała naturalnie w codziennym życiu. Jeśli nie powstaje ona naturalnie, wtedy nie jest to satipatthana>
"Chcemy iść łatwą drogą, ale jeżeli nie ma cierpienia, to nie ma mądrości. By dojrzeć do mądrości, musisz na swojej ścieżce naprawdę załamać się i zapłakać co najmniej trzy razy" Ajahn Chah
ikar

ciąg dalszy...
pytałeś/aś jak doskonalić 7 czynników oświecenia.
Nina van Gorkom pisze:Czynniki oświecenia są zawarte w czwartym Odniesieniu Uważności - kontemplacja obiektów mentalnych (dhamm) jako obiektów mentalnych.
Nie powinny być one brane za siebie. Czytamy w komentarzu do Satipatthana Sutty jakie są warunki dla czynników oświecenia, i pośród tych warunków są <dostatecznie duża ilość refleksji>. Czytamy o właściwej refleksji w sekcji o przeszkodach i żadzy:
<Właściwa refleksja korzystna/stosowna refleksja;refleksja, która podąża zgodnie z Dhammą. To refleksja która rozważa nietrwałość, cierpienie(dukkha), i brak ja, a także nieczystości, zgodnie z rzeczywistością)>

To nie jest jedynie myślenie, to głębokie rozważąnie i kontemplowanie z uważnością każdego obiektu jaki się pojawia i z właściwym rozumieniem ich charakterystyki.
Czytamy więcej o tym rodzaju refleksji w Kindred Sayings,V,Maha-vagga, Kindred Sayings on the limbs of wisdom, Ch IV,&8, Stronienie i przeszkody.
Czynniki oświecenia są tu tłumaczone jako członki mądrości.. Czytamy:

<W tym czasie, mnisi, gdy uczeń Szlachetnych czynni Dhammę swoim obiektem, daje jej uwagę, z całym swym umysłem rozważając ją, z gotowym uchem słucha Dhammy - w tym czasie pięc przeszkód nie istnieje już w nim dłużej, w tym czasie te siedem członków mądrości poprzez kultywacje stają się zrealizowane.>
tak więc warunkiem do kultywacji/realizacji 7 czynników oświecenia jest refleksja na Dhammą.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”