Madhjamaka Nagardżuny Filozofia czy terapia? NOWE KSIĄŻKI
Moderatorzy: kunzang, Har-Dao, iwanxxx
- chaon
- Tradycja: Soto Zen
Re: Madhjamaka Nagardżuny Filozofia czy terapia? NOWE KSIĄŻK
Dziękuję za informację o tych książkach, pierwsza z nich trafiła do mojej listy zakupów
- LordD
- Tradycja: Karma Kamtsang
- Kontakt:
Też zamówiłem. Mam nadzieję, że to dobre i profesjonalne opracowanie tematu. To jest generalnie praca doktorska dr K.Jakubczaka z UJ.chaon pisze:Dziękuję za informację o tych książkach, pierwsza z nich trafiła do mojej listy zakupów
http://www.orient.uj.edu.pl/newsite/index.php?id=45
- LordD
- Kontakt:
Ale porażka! To jest jedynie analiza struktury logicznej filozofii Nagardżuny i nic więcej. Tytuł jest mylący, fragment recenzji promujący książkę także. Dla mnie - strata czasu i kasy!LordD pisze:Też zamówiłem. Mam nadzieję, że to dobre i profesjonalne opracowanie tematu. To jest generalnie praca doktorska dr K.Jakubczaka z UJ.chaon pisze:Dziękuję za informację o tych książkach, pierwsza z nich trafiła do mojej listy zakupów
- iwanxxx
- Admin
- Tradycja: Buddhadharma
A czytałeś "Słońce mądrości"?LordD pisze:Ale porażka! To jest jedynie analiza struktury logicznej filozofii Nagardżuny i nic więcej. Tytuł jest mylący, fragment recenzji promujący książkę także. Dla mnie - strata czasu i kasy!LordD pisze:Też zamówiłem. Mam nadzieję, że to dobre i profesjonalne opracowanie tematu. To jest generalnie praca doktorska dr K.Jakubczaka z UJ.chaon pisze:Dziękuję za informację o tych książkach, pierwsza z nich trafiła do mojej listy zakupów
http://www.marpa.pl/?p=p_23
- LordD
- Kontakt:
Niestety nie.iwanxxx pisze:A czytałeś "Słońce mądrości"?LordD pisze:Ale porażka! To jest jedynie analiza struktury logicznej filozofii Nagardżuny i nic więcej. Tytuł jest mylący, fragment recenzji promujący książkę także. Dla mnie - strata czasu i kasy!LordD pisze:Też zamówiłem. Mam nadzieję, że to dobre i profesjonalne opracowanie tematu. To jest generalnie praca doktorska dr K.Jakubczaka z UJ.chaon pisze:Dziękuję za informację o tych książkach, pierwsza z nich trafiła do mojej listy zakupów
http://www.marpa.pl/?p=p_23
Ktoś ma ochotę odkupić ode mnie tę książkę? Albo wymienić na inną? Hehe
- Karma Jesze
- Tradycja: Karma Kamtzang
Ja też polecam książkę "Słońce Mądrości" to znakomita pozycja o madhjamace, najlepsza na polskim rynku.
Praktykuj prawość poprzez trzy bramy!
- LordD
- Kontakt:
Dzięki. Będę pamiętał i już nigdy w życiu nie kupię `naukowej` publikacji.
-
- Tradycja: Theravāda
Czemu? Masz kartę do ciekawej biblioteki?LordD pisze:Dzięki. Będę pamiętał i już nigdy w życiu nie kupię `naukowej` publikacji.
- LordD
- Kontakt:
Nie. Nie czytam aż tak namiętnie.Lo'tsa'wa pisze:Czemu? Masz kartę do ciekawej biblioteki?LordD pisze:Dzięki. Będę pamiętał i już nigdy w życiu nie kupię `naukowej` publikacji.
- chaon
- Tradycja: Soto Zen
A mógłbyś wkleić spis treści albo troszkę obszerniej opisać o czym to jest?LordD pisze:Ale porażka! To jest jedynie analiza struktury logicznej filozofii Nagardżuny i nic więcej. Tytuł jest mylący, fragment recenzji promujący książkę także. Dla mnie - strata czasu i kasy!
- LordD
- Kontakt:
W wielkim skrócie;chaon pisze:A mógłbyś wkleić spis treści albo troszkę obszerniej opisać o czym to jest?LordD pisze:Ale porażka! To jest jedynie analiza struktury logicznej filozofii Nagardżuny i nic więcej. Tytuł jest mylący, fragment recenzji promujący książkę także. Dla mnie - strata czasu i kasy!
Wprowadzenie: Terapia jako problem filozoficzny, Nagardżuna i szkoła madhdjamaki
Madhjamaka jako dialektyka: pojęcie dialektyki, struktura narracyjna tekstów, struktura logiczna dialektyki madhjamaki, zasada niesprzeczności i wyłączności środka, teoria języka, teoria dwóch prawd ...
Pustka: pojęcie samobytu i jego krytyka, ontologiczne i epistemologiczne aspekty pustki, terapeutyczny aspekt pustki
- GreenTea
- ex Global Moderator
- Tradycja: Vajrayana
BiedakuLordD pisze:W wielkim skrócie;
Wprowadzenie: Terapia jako problem filozoficzny, Nagardżuna i szkoła madhdjamaki
Madhjamaka jako dialektyka: pojęcie dialektyki, struktura narracyjna tekstów, struktura logiczna dialektyki madhjamaki, zasada niesprzeczności i wyłączności środka, teoria języka, teoria dwóch prawd ...
Pustka: pojęcie samobytu i jego krytyka, ontologiczne i epistemologiczne aspekty pustki, terapeutyczny aspekt pustki
pozdrawiam, gt
- LordD
- Kontakt:
Jak zacząłem to czytać to też zrobiłem takiego facepalma że aż sobie dłoń między twarzą a biurkiem zgniotłem. Miałem takie klimaty jak studiowałem filozofię, nie spodziewałem się, że ktoś wciśnie madhjamakę w ramy zachodniej filozofii, a przynajmniej nie w taki sposób Z tej książki o madhjamace niczego się nie dowiecie - takie zdanie powinno znaleźć się w każdej recenzji.
- GreenTea
- ex Global Moderator
No, ale nie wydaje Ci się, że 'stany zaparcia' tradycyjnej filozofii (zachodniej) dobrze byłoby 'przeczyścić' od czasu do czasu jakimś skutecznym środkiem leczniczym? Moim zdaniem, sceptyczne procedury Nagardżuny świetnie się do tego nadają Dobrze ujął tę kwestię Diogenes Laertios:LordD pisze:nie spodziewałem się, że ktoś wciśnie madhjamakę w ramy zachodniej filozofii
Tak na intuicję, myślę, że właśnie o tym jest ta książka. Inna rzecz, że chyba nie ma bardziej pogmatwanych prac, niż te doktorskie, profesorów, mam wrażenie, czyta się już znacznie łatwiej, no ale cóż, stres u progu kariery naukowej jest przecież przeogromnyGdy rzeczy (πράγματα) się nie zgadzają, a sprzeczne o nich sądy mają tę samą siłę dowodową (των δε λόγων ίσοσθενούντων), dowodzi to niepoznawalności prawdy. Jednakże i temu twierdzeniu przeciwstawia się twierdzenie przeciwne, które obaliwszy swoje przeciwtwierdzenie, zwraca się następnie przeciwko sobie i siebie znosi, zupełnie podobnie jak przeczyszczające środki lecznicze, wyrzucając masę chorobową, same zostają z kolei wyrzucone i giną. (s. 553-554)
http://filozofiauw.wdfiles.com/local--f ... ertios.pdf
pozdrawiam, gt
- LordD
- Kontakt:
Cudownie. I w ten właśnie sposób od madhjamaki doszliśmy do sraczki. Ja się o zachodnią filozofię nie martwię, dla mnie mogłaby nie istnieć!
-
- Tradycja: Theravāda
http://www.sadistic.pl/konwersacja-vt74196.htmGdy rzeczy (πράγματα) się nie zgadzają, a sprzeczne o nich sądy mają tę samą siłę dowodową (των δε λόγων ίσοσθενούντων), dowodzi to niepoznawalności prawdy. Jednakże i temu twierdzeniu przeciwstawia się twierdzenie przeciwne, które obaliwszy swoje przeciwtwierdzenie, zwraca się następnie przeciwko sobie i siebie znosi, zupełnie podobnie jak przeczyszczające środki lecznicze, wyrzucając masę chorobową, same zostają z kolei wyrzucone i giną. (s. 553-554)
- kunzang
- Admin
- Tradycja: yungdrung bon
Witam
Dodam w ramach ciekawostki:
Pozdrawiam
Z tymże - jakby co - to nie jest pogląd Diogenesa z Laertios, tylko tak On opisuje pogląd sceptyków, powołując się w tym przypadku na Timona z Filuntu.GreenTea pisze:(...) Dobrze ujął tę kwestię Diogenes Laertios:Gdy rzeczy (πράγματα) się nie zgadzają, a sprzeczne o nich sądy mają tę samą siłę dowodową (των δε λόγων ίσοσθενούντων), dowodzi to niepoznawalności prawdy. Jednakże i temu twierdzeniu przeciwstawia się twierdzenie przeciwne, które obaliwszy swoje przeciwtwierdzenie, zwraca się następnie przeciwko sobie i siebie znosi, zupełnie podobnie jak przeczyszczające środki lecznicze, wyrzucając masę chorobową, same zostają z kolei wyrzucone i giną. (s. 553-554)
Dodam w ramach ciekawostki:
Cytat zaczerpnięty z: ''Żywoty i poglądy słynnych filozofów'', Diogenes Laertios, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1982.Diogenes z Laertios o poglądzie Pyrrona z Elidy pisze:(...)
Dowodził, że nic nie jest ani piękne, ani szpetne, ani sprawiedliwe, ani niesprawiedliwe, i podobnie w stosunku do wszystkich innych rzeczy: nic nie istnieje naprawdę (τη αλητεία), a ludzie działają na zasadzie umowy i zwyczaju (vó-μφ και έει). Żadna rzecz bowiem nie jest w większym stopniu taka niż inna.
(...)
Pozdrawiam
- amogh
- Tradycja: hołd nie-nazwanemu
Ale to jest właśnie filozofia. Jak chciałeś dowiedzieć się czegoś o filozofii nie filozofując?LordD pisze:Z tej książki o madhjamace niczego się nie dowiecie - takie zdanie powinno znaleźć się w każdej recenzji.
Możesz polać tę książkę podpałką do grilla i podpalić, wtedy zobaczysz o czym ona jest
(To w ramach recenzji tej książki, rzecz jasna.)
- LordD
- Kontakt:
Przeczytaj to pogadamyamogh pisze:Ale to jest właśnie filozofia. Jak chciałeś dowiedzieć się czegoś o filozofii nie filozofując?
- amogh
- Tradycja: hołd nie-nazwanemu
A o teorii języka, to co w tej książce piszą?LordD pisze:Przeczytaj to pogadamy
- LordD
- Kontakt:
Nie wiem. Jak przeczytasz to się załamiesz i mnie zrozumiesz.amogh pisze:A o teorii języka, to co w tej książce piszą?LordD pisze:Przeczytaj to pogadamy
- LordD
- Kontakt:
Przeczytałem Słońce Mądrości... ufff... jaka ulga! Zastanawiam się czy jest podobna książka dot. jogaczary, filozoficznej konkurentki madhjamaki. W ogóle to chętnie bym poczytał sobie jak obie te szkoły filzooficzne przekładają się na grunt tybetański oraz zen. W buddyzmie tybetańskim i zen wydaje się, że mamy do czynienia z mixem tychże ew. Gelugpa lubi czystą madhjamakę. Ktoś ma pod ręką jakieś linki czy tytuły dzięki którym mógłbym powierzchownie ogarnąć temat?
- iwanxxx
- Admin
- Tradycja: Buddhadharma
Po angielsku:LordD pisze:Przeczytałem Słońce Mądrości... ufff... jaka ulga! Zastanawiam się czy jest podobna książka dot. jogaczary, filozoficznej konkurentki madhjamaki. W ogóle to chętnie bym poczytał sobie jak obie te szkoły filzooficzne przekładają się na grunt tybetański oraz zen. W buddyzmie tybetańskim i zen wydaje się, że mamy do czynienia z mixem tychże ew. Gelugpa lubi czystą madhjamakę. Ktoś ma pod ręką jakieś linki czy tytuły dzięki którym mógłbym powierzchownie ogarnąć temat?
Living Yogacara
- kunzang
- Admin
Witam
Pozdrawiam
A jak się Tobie czytało - jeżeli czytałaś - ''Pustka innego. Pogląd Szentong w szkole Karma Kagju buddyzmu tybetańskiego'' Jolanty Gablankowskiej-Kukucz?GreenTea pisze:(...) Inna rzecz, że chyba nie ma bardziej pogmatwanych prac, niż te doktorskie, profesorów, mam wrażenie, czyta się już znacznie łatwiej, no ale cóż, stres u progu kariery naukowej jest przecież przeogromny
Pozdrawiam
- GreenTea
- ex Global Moderator
Trudno powiedzieć, że ja to czytałam, ja to... studiowałam. Ta książka jest cała w ołówku, Jola za głowę by się złapała, gdyby zobaczyła. Ale książkę Artura Przybysławskiego "Buddyjska filozofia pustki" pokreśliłam bardziej, z tego więc wniosek, że kobiecy styl "Pustki innego" przemawia do mnie w wyraźniejszy sposób.kunzang pisze:A jak się Tobie czytało - jeżeli czytałaś - ''Pustka innego. Pogląd Szentong w szkole Karma Kagju buddyzmu tybetańskiego'' Jolanty Gablankowskiej-Kukucz?
pozdrawiam, gt
- kunzang
- Admin
Witam
Pozdrawiam
A to Szanowna Pani praca doktorska jest ...niepogmatwanaGreenTea pisze:Trudno powiedzieć, że ja to czytałam, ja to... studiowałam. (...)
Pozdrawiam
- GreenTea
- ex Global Moderator
Tak, tak, wiem, że doktorska... Nie pogmatwana? No, dzięki, weź Pan wyłóż sobie w prostych słowach dowód na zgodność poglądu Szentong z madhjamaką. Ale przyznaję, Joli dość zgrabnie to wyszło.kunzang pisze:A to Szanowna Pani praca doktorska jest ...nie pogmatwana
pozdrawiam, gt
- kunzang
- Admin
Witam
Pozdrawiam
Za pierwszym razem jej nie przyswoiłem, dopiero drugie-trzecie czytanie i pod sklepieniem zaczęło mi świtać, niemniej uważam tę książkę za bardzo klarowną.GreenTea pisze:(...) Ale przyznaję, Joli dość zgrabnie to wyszło.
Pozdrawiam