Dolaczylem do forum calkiem niedawno. Moj problem chociaz podobny do wielu to moze jednak nieco inny

Mam nadzieje, ze bedziecie mogli mnie jakos nakierowac.
Nie bede rozpisywal sie nad moja historia bo po co zabierac Wasz cenny czas

Tak w skrocie to od jakis 6 miesiecy z rozna intensywnoscia staram sie poznawac Buddyzm.
Przez cale moje 30 letnie zycie stykalem sie z nim w roznych okolicznosciach jednak jakos zawsze przygniatal mnie ogrom wiedzy lub siegalem po zle publikacje.
Po licznych poszukiwaniach czuje, ze Zen bylby ta praktyka, ktora mi odpowiada. Oczywiscie swoj wybor opieram jedynie na tym co udalo mi sie przeczytac lub wysluchac (wyklady w mp3) na temat roznych tradycji. Od 2 miesiecy wsluchuje sie w wyklady Czcigodnego Kanzena i to za sprawa jego wykladow spojrzalem na Zen.
Obecnie od kilku lat mieszkam w Irlandii, a w poblizu mojego miejsca zamieszkania nie znalazlem zadnej Szkoly Zen. W Polsce bede najwczesniej za rok. Chcialbym uzyskac od Was odpowiedz jak w takiej sytuacji moglbym sobie pomoc? Czy moze dobrym pomyslem byloby nawiazanie kontaktu mailowego z jakas Szkola w Polsce (nie ukrywam, ze wolalbym uzyskac jakies wskazówki w ojczystym jezyku). Jezeli tak to do kogo moglbym sie zwrocic? W tej chwili staram sie zyc tak aby przestrzegac 5 wskazan i poglebiac swoja wiedze. Zdaje sobie jednak sprawe, ze aby rozpoczac praktyke potrzebny jest kontakt z Nauczycielem.
Moze cos poradzicie?
pozdrawiam