czy ktoś interesuje się malarstwem tuszem w duchu zen?
Moderator: iwanxxx
czy ktoś interesuje się malarstwem tuszem w duchu zen?
jeżeli interesujesz się tą formą, bardzo proszę o kontakt.
Podswiadome rysunki
Czesc , Ja Rysuje Podswiadome rysunki , glownie tuszem . A jezeli chodzi o ZEN szukam kogos kto mogl by mi przyblizyc ten system filozoficzny . Rowniez jestem Buddysta od 5 lat .
Najważniejszą godziną jest zawsze ta obecna! Najważniejszym człowiekiem jest zawsze ten, który akurat stoi przede mną! Dziełem najkonieczniejszym jest zawsze miłość!
ZENGA bądź sumi-e czy ktoś zajmuje sie tym z państwa?
jeżeli te zagadnienia nie są tobie obce pasjonujesz się tym i toważyszy ci ten rodzaj praktyki w życiu to serdecznie zapraszam do kontaktu. pozdrawiam wszystkich.
witam serdecznie
W takim razie stary w jakiej tradycji praktykujesz? może napisz coś więcej o sobie, może masz jakieś fotki prac?
- moi
- Tradycja: Zen Soto (sangha Kanzeon)
Re: czy ktoś interesuje się malarstwem tuszem w duchu zen?
Mnie interesowałyby (nawet bardzo) związki tej formy z poezją (słyszałam,że są takie powiązania)..ale wiem niewiele - jeśli mogłbyś podać jakies tytuły i w ogóle przybliżyc temat malarstwa monochromatycznym tuszem, a niektórych form poetyckich, byłabym wdzięczna.czy ktoś interesuje się malarstwem tuszem w duchu zen?
Pozdrawiam.m.
Tzn. obraz to jedno a np. kaligrafia to drugie, ja nawet niepodejmuje prób nanoszenia kaligrafii(tekstu) na obraz gdyż wiązałoby się to z koniecznościa władania np. japońskim:( ,jeżeli interesują cie formy poetyckie to haiku polecam, sam napisałem tomik dla znajomych , ale jest to raczej zbiór myśli z praktyki zazen, ale też jest tam troche poezji. Jeżeli masz pytania to kieruj raczej na maila, z przyjemnościa odpowiem. pozdrawiam
- iwanxxx
- Admin
- Tradycja: Buddhadharma
Od moderatora:
Scaliłem topiki o zenga i sumi-e oraz o malarstwie zen. Proszę nie dublować tematów.
Scaliłem topiki o zenga i sumi-e oraz o malarstwie zen. Proszę nie dublować tematów.
- kunzang
- Admin
- Tradycja: Yungdrung Bon
Witam
Cytacik tyczący się malowania tuszem. Odnoszę wrażenie, że to esencjonalna nauka tycząca się tej techniki.
kunzang
Cytacik tyczący się malowania tuszem. Odnoszę wrażenie, że to esencjonalna nauka tycząca się tej techniki.
PozdrawiamWszystko, co tyczy się łucznictwa i szermierki, odnosi się także do pozostałych dyscyplin. Tak więc mistrzostwo w sztuce malowania tuszem osiąga się dopiero wtedy, gdy ręka, doskonale opanowawszy technikę, maluje unoszący się przed wewnętrznym okiem umysłu obraz w tej samej chwili, w której umysł zaczął ten obraz tworzyć: momentu wizji nie dzieli od momentu wykonania nawet grubość włosa. Malarstwo staje się wówczas spontaniczną kaligrafią. Oto, jakich na przykład wskazówek można by udzielić malarzowi: przez dziesięć lat przyglądaj się bambusom, stań się bambusem, a potem zapomnij o wszystkim - i maluj
''Zen w sztuce łucznictwa'', Eugen Herrigel, wyd. Pusty Obłok.
kunzang
- jerez
- ex Moderator
- Tradycja: yungdrung bon
a ja dodam od siebie
"kaligrafia jest aktem samo - odsłaniania -
nie ukrywania nic z tego, czym jesteśmy - tak więc pokazywanie
ludziom
własnych kaligrafii jest trochę podobne do zdjęcia ubrania.
To naga prezentacja tego czym się jest.
Czysty arkusz papieru to puste lustro, w którym mamy możliwość
zobaczenia siebie poprzez pędzel i tusz."
Ngaczang Rinpocze
cytat z "spektrum ekstazy. emocje jako sciezka tantry wewnetrznej." Ngakpa czogjam. Khandro Deczen.

"kaligrafia jest aktem samo - odsłaniania -
nie ukrywania nic z tego, czym jesteśmy - tak więc pokazywanie
ludziom
własnych kaligrafii jest trochę podobne do zdjęcia ubrania.
To naga prezentacja tego czym się jest.
Czysty arkusz papieru to puste lustro, w którym mamy możliwość
zobaczenia siebie poprzez pędzel i tusz."
Ngaczang Rinpocze
cytat z "spektrum ekstazy. emocje jako sciezka tantry wewnetrznej." Ngakpa czogjam. Khandro Deczen.