Szukam konkretów z ścieżki Zen
Moderator: iwanxxx
- booker
- Tradycja: Yungdrung Bön
Szukam konkretów z ścieżki Zen
Witam w tej cześci forum
Chciałbym Was prosić o podanie źródeł internetowych, lub może macie gdzieś pochomikowane na dyskach twardych inspirujące pozycje z ścieżki Zen.
Potrzebuje spokojnego wprowadzenia dla osoby kompletnie nie obeznanej tematem, na konkretnym łamaczu umyslu konczac (chyba to będą "koany" jak pamiętam).
Z góry dzięki.
Chciałbym Was prosić o podanie źródeł internetowych, lub może macie gdzieś pochomikowane na dyskach twardych inspirujące pozycje z ścieżki Zen.
Potrzebuje spokojnego wprowadzenia dla osoby kompletnie nie obeznanej tematem, na konkretnym łamaczu umyslu konczac (chyba to będą "koany" jak pamiętam).
Z góry dzięki.
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
- lepsze
- ex Moderator
- Tradycja: Brak
Re: Szukam konkretów z ścieżki Zen
hmmm
Nie wiem czy to jest dobre ale ja w necie na początku (pomijajac jakieś portale buddyjskie jak np. budda.pl, metta.pl i mahajana.net które polecam) zacząłem czytać teksty na zen.pl które mi dały więcej inspiracji i motywacji niż wiedzy o buddyźmie. Jeżeli znasz angielski (a piszesz z londynu ;D) to polecam stronę ze "specyficznymi" tekstami zen kwanumzen.com. Dużo tam tego jest.
Możesz też pościągać jakieś książki przez muła lub coś. Po angielsku jest tego dużo. Po polsku już gorzej. Wiem że na bank jest książka "umysł zen umysł początkującego", którą z pewnością by Ci polecił iwanxxx.
Ostanio spodobała mi się też szkoła zen zwykły umysł na której jest kilka tekstów która także znajdziesz, zdaje się, na metta.pl
Pozdrawiam
Łukasz
Nie wiem czy to jest dobre ale ja w necie na początku (pomijajac jakieś portale buddyjskie jak np. budda.pl, metta.pl i mahajana.net które polecam) zacząłem czytać teksty na zen.pl które mi dały więcej inspiracji i motywacji niż wiedzy o buddyźmie. Jeżeli znasz angielski (a piszesz z londynu ;D) to polecam stronę ze "specyficznymi" tekstami zen kwanumzen.com. Dużo tam tego jest.
Możesz też pościągać jakieś książki przez muła lub coś. Po angielsku jest tego dużo. Po polsku już gorzej. Wiem że na bank jest książka "umysł zen umysł początkującego", którą z pewnością by Ci polecił iwanxxx.
Ostanio spodobała mi się też szkoła zen zwykły umysł na której jest kilka tekstów która także znajdziesz, zdaje się, na metta.pl
Pozdrawiam
Łukasz
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
Mała orto-korekta:lepsze pisze:o buddyźmie
piszę się o buddyzmie - przez Z a nie przez ź
Nie poszukujcie niczego szczególnego...
Czy to takie waźne i tak wiadomo o co chodzi, to tylko słowoRonin83 pisze:Mała orto-korekta:lepsze pisze:o buddyźmie
piszę się o buddyzmie - przez Z a nie przez ź
KWAN SEUM BOSAL
- lepsze
- ex Moderator
ja tam jestem wdzięczny że mi się wytyka błędy, bo potem mi się udtrfali niepoprawna forma i będzie...Czy to takie waźne Smile i tak wiadomo o co chodzi, to tylko słowo
A poza tym , dlaczego słowa nie są ważne? Przecież mają ogromną moc - wystraczy włączyć TV.
pozdr
Łukasz
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
Nikt nie powiedział, że to jest jakoś szczególnie ważne, ale warto chyba wiedzieć jak prawidłowo w języku polskim odmieniać słowo "buddyzm", czyż nie? Gdyby nie ten post Ronina to ja bym nie wiedział...elisza pisze:Czy to takie waźne
Pewnie znajdą się tacy co by się przyczepili, i powiedzieliby, że nie wiedzą o czym mowa, bo nie znają takiego słowaelisza pisze:i tak wiadomo o co chodzi, to tylko słowo
- booker
albo przyczepili by się do tego jak się pisze pisze.Nezz pisze:Pewnie znajdą się tacy co by się przyczepili, i powiedzieliby, że nie wiedzą o czym mowa, bo nie znają takiego słowa Wink
Ronin83 pisze:piszę się o buddyzmie
:mrgreen:
Bystry jesteś booker Tak w ogóle to cwany lis z Ciebie, powinieneś zostać filologiembooker pisze:albo przyczepili by się do tego jak się pisze pisze.Nezz pisze:Pewnie znajdą się tacy co by się przyczepili, i powiedzieliby, że nie wiedzą o czym mowa, bo nie znają takiego słowa WinkRonin83 pisze:piszę się o buddyzmie
:mrgreen:
- booker
To nie ja
Moja żona to zauważyła, a ja czekałem tylko na dogodny moment, żeby się przyczepić :twisted:
Moja żona to zauważyła, a ja czekałem tylko na dogodny moment, żeby się przyczepić :twisted:
- lepsze
- ex Moderator
to jak już wygarniamy :mrgreen: to prosze Cie booker, nie pisz więcej "z kąd" bo przynajmniej trzy razy Ci się zdarzyło.
Oczywiście wiem że każdy popełnia błędy, dlatego prosze was - jeżeli zauważycie jakiś powtarzający się błąd ortograficzny w moich postach - nie krępujcie się mi go wytknąć.
Pozdr
Łukasz
Oczywiście wiem że każdy popełnia błędy, dlatego prosze was - jeżeli zauważycie jakiś powtarzający się błąd ortograficzny w moich postach - nie krępujcie się mi go wytknąć.
Pozdr
Łukasz
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
- booker
Jak będziesz do mnie pisał "Cię" to się zastanowię :mrgreen:lepsze pisze:to jak już wygarniamy Mr. Green to prosze Cie booker, nie pisz więcej "z kąd" bo przynajmniej trzy razy Ci się zdarzyło.
- lepsze
- ex Moderator
tak tak te wszystki "ę", "ą" i inne nigdy nie były moją mocną stroną. Teraz dodatkowo utrwalam te przyzwyczajenia pisząc w internecie. W ogóle klawiatura jest błędotwórcza ;Dbooker pisze:Jak będziesz do mnie pisał "Cię" to się zastanowię
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_