tl
Moderator: Har-Dao
Zacna Twoja postawa, truelove.truelove pisze:nie chciałbym nieostrożnym zachowaniem spowodować cierpienia
Najmniejszy ze ssaków:Isidatta pisze:W Vinaya-Pitaka spotkalem sie kiedys z tym, ze zostalo okreslone dosyc dokladnie, ze zabijanie istot do takiej a takiej wielkosci jest przewinieniem, a mniejszych juz nie.
Jeżeli masz na myśli przypowieść o tygrysicy i jej młodych, to Budda, w owym swym wcieleniu, poszedł na całości i ofiarował całe swe ciało.truelove pisze:(...) nakarmić tygrysa swoją odciętą dłonią.
wyglada na to, ze nikt nie wie skad to. ponoc powiedzial to Budda, ale jakos nie wiadomo kiedy i gdzietruelove pisze:"żadna religia nie jest ważniejsza od ludzkiego szczęścia"
To tam nic nie żyje?Isidatta pisze: Jedyna rada na marginesie to tej brudnej wody nie wylewaj raczej na trawnik: wylewaj ja na ziemie albo na beton.
Ano właśnieIntraneus pisze:wyglada na to, ze nikt nie wie skad to. ponoc powiedzial to Budda, ale jakos nie wiadomo kiedy i gdzietruelowe pisze: "żadna religia nie jest ważniejsza od ludzkiego szczęścia"![]()
Kagyupowie powinni wiedzieć, bo to rozprowadzaja.kunzang pisze:Czy ktoś może wskazać, odnośny tekst źródłowy, w którym padają te słowa
Hmm, niestety, środki chemiczne to raczej wyproszą jegomości ale "na amen".truelove pisze:Może znają Państwo jakieś środki chemiczne (tylko to przychodzi mi do głowy) albo sposoby na ten malutki szary problem?
Widzisz, nabijają się ze mnie, ponieważ np.: jak pająk zasuwa po podłodze w mieszkaniu, to wrzeszcze, by go nie ruszać i delikatnie wynoszę go z domu na dwór (jedyne cierpienie, jakie mu zadaje to to, że możliwy mróz na dworze i łapki mu zmarzną, tudzież wynoszę go delikatnie za giry, bo nie mam nic pod ręką a pisk otoczenia wyprowadza mnie z równowagi). Innym przykładem to ta "Twoja" mucha :648: Właśnie otwieram okna i muszka... liecit... :6:57: Nigdy nie ganiam za muchami z kapciem, jak większość mi znanych ludzi. Jestem "Inny" :649: Ostatnio niemal pożarłem się z kumplem, bo siedzimy i kawulca w altance na podwórku pijemy, a ten co robaka zobaczy, to go zadeptuje ! Szlak mnie trafił straśny ! A jakie gały na mnie zrobił, że go opierniczam za to... No bo przecież to robaki ! Kurcze, jakby miały "Zabij mnie" na plecach wymalowane ! Co za bezduszne i niepoprawne zachowanie !truelove pisze:...np otworzenie okna żeby mucha wyleciała itp jestem pewien, że zadziała to na Twoją Kammę.
Czy możesz to w jakowyś sposób rozwinąć ?Har-Dao pisze:...ale konsekwencje życia w avijjā są nie-najlepsze ...
:593:Intraneus pisze:...to tłukę je niemiłosiernie
Mojego chłopaczka tak zcięły, że lekarka nie wiedziała, co przepisać. Z informacji wprost od doktora, cyt.:truelove pisze:...horoby pochodzące od komarów- żadna nie występuje w Polsce
...to też wraca niemal natychmiast :676: Przy domu mam spory ogród, wilgoć w zieleni to wylęgarnia wzorowa. Chmara ich lata(ła). Tak że dziwnie wyglądam, jak się tak macham bez końca po sobie :643: Poza tym tą jego tutkę żarłoczną niemal z całą pewnością uszkodzisz, przez co zdechnie z głodu (jeśli go strącisz, jak się już wessie).truelove pisze:jak siedzi na ręce to go strąć druga ręką "szurnij" delikatnie żeby go nie uszkodzić