Przedstawiam swoje pojmowanie 'Szlachetnej Ośmiostopniowej Ścieżki' nad którym w ostatnim czasie pracowałem.
Miałem kłopot aby kierować się w życiu i postępować zgodnie ze 'Szlachetną Ośmiostopniową Ścieżką' -mimo tego że bardzo mi na tym zależało.
Zdobyłem mało wiedzy , wyuczyłem się na pamięć kilku 'rzeczy' i starałem się 'używać' ich-tak jak potrafiłem.
Ponieważ mogę powiedzieć że Buddyzm-"zawiera" moje "osobiste 'cele'" -odczuwam Zgodność -dlatego nawet z nikłą wiedzą będę się opierać na tym co znam.
Myślę że występuje problem z powodu używanych Słów.
'...Ścieżki'-które znaleźć można w internecie- różnią się w tym jakie Słowa są zastosowane.
Zauważam że Słowa takie jak -np.

..."Pogląd"
..."Myślenie"
..."Działania"
...Sposób Zarabiania"
Ukazywane jako część '...Ścieżki' -działają na mnie dezorientująco, wydają się "błędne"...
Nie kwestionowałem tego-brałem wiedzę jaka była dostępna i na którą się natknąłem...
Teraz.Kwestionuje... Widzę-Różne "Wersje" '...Ścieżek'...
Te Słowa -możliwe że dobrane są źle..
Możliwe że to sprawa osobistego rozumienia słów i ich kojarzenia i każdy powinien Dobrać Słowa Dla Siebie...
"Pogląd"-sugeruje -jakby istniał jakiś 'Pogląd'-Opinia-Zdanie-Przekonanie(czy to synonimy?...nie jestem pewny)...-Jakieś -Jedno -Jakiś 'Pogląd' ... jaki?gdzie?i co z tym...?-takie przedstawienie sprawy na nic nie wskazuje.-gdyby to było poprawne słowo -to Konkretny 'Pogląd'-mógłby być podany zamiast tego słowa.
Nie ma najmniejszego sensu-jak dla mnie.
Starałem się o "Zrozumienie"-godzinami wysilałem umysł do 'Myślenia' i tworzenia "wniosków" i szukałem "przyczyn" różnych rzeczy i "problemów"...
Tworzyłem przemyślenia,Poglądy i opinie-tak aby prowadziły one do 'korzyści wolnej od szkody' ...
Mimo wszystko to było głównie "błądzenie" ...
Po latach uznałem nawet że to moja główna "Wartość" -w życiu...(Zrozumienie)-na szczęście odpuściłem sobie gdy zdefiniowałem swoje pojęcie "Prawdy" i odkryłem znaczenie "Z-Rozumienia" oraz znajdując swój 'Cel'.
"Myślenie"-wskazuje dosłownie się kojarząc-z 'Myśleniem'-Werbalnym-Słownym,z "zastanawianiem się" itd. ...-Prowadziło mnie do uznawania że powinienem "prostować" swój "sposób 'Myślenia'"-na bieżąco i korzystać z 'Myślenia' w jakiś Odpowiedni sposób...
- przecież gdy się medytuje i praktykuje uważność- to taki sposób Myślenia-przestaje być używany -generalnie.
Jak słowo "Myślenie" miało by być odpowiednie dla '...Ścieżki'?... ...
"Działanie"-kojarzy się z czymś konkretnym -znowu- niewiadomo z czym- ograniczone słowo, prowadzące w ślepy zaułek - z braku wiedzy- uczepiłem się pojęcia i 'zasady' "Ahimsa"- aby unikać powodowania "krzywdy" i "szkody"... do tego się -"na początek" ograniczyłem i w efekcie i rezultatach- doprowadzało mnie to do postawy unikania-wycofania-bierności-powstrzymywania się...itd. i ostatecznie powodowałem "krzywdy" i "szkody",popełniałem "błędy"- i widziałem że- generalnie "wychodzi na minus..." ...
"Sposób Zarabiania"-doprowadzało mnie to frustracji,żalu i załamania... a także oddalało od Nauki I Praktyki Buddyzmu ponieważ -miałem kłopot z "Pracą" i byłem bezrobotny... Zafiksowałem się na tym temacie i sprawie i bardziej na tym się skupiałem niż na czymkolwiek innym..
- mnisi- żyją bez "Pracy"... ten "punkt"-poprzez wybranie słowa "zarabianie"-został "dostosowany"-dla "świeckich wyznawców" -przez kogoś kto uznał że "Każdy Pracuje".
To są moim zdaniem- Błędne Słowa.. prowadzą chyba nie tam gdzie trzeba... .
Jako początkujący-gubiłem się z ich powodu.
Gdy myślałem o 'Szlachetnej OśmioAspektowej Ścieżce'- to wydawało mi się jakby jej "aspekty" -były czymś "oddzielnym" i -do "osobnej" "praktyki" ... .
Poza tym wszystkim -'...Ścieżka'-jest "Stopniowa"... .
Powinna być tak nazywana..to integruje jej pojmowanie.
'Uczucia i Emocje' -dla szczerości -dodałem i zostawiłem... -ponieważ jest w tym coś istotnego...
- z 'Rozumienia'-uczucia i emocje-reakcje emocjonalne...-dlatego wstawiłem...myślę też o "Czterech Boskich Siedzibach".
"Punkt" drugi- '...Ścieżki' jest dla mnie nadal trochę zagadkowy. ...
Teraz -przez ostatnie dni układałem sobie w głowie zrozumienie tego wszystkiego -i wydaje mi się aktualnie dosyć spójne i jasne .
Uznałem że tak jest odpowiednio:
'Szlachetna OśmioStopniowa Ścieżka' :
Właściwe 'Rozumienie'. <"źródło" następnych 3>
Właściwe Zamiary-Wola-Intencje, Uczucia i Emocje.
Właściwa Mowa.
Właściwe Postępowanie.
Właściwy Sposób Życia. <efekt-rezultat>
Właściwy Wysiłek. <"Sposób">
Właściwa Uważność.<"Metoda">
Właściwe Skupienie. <"Metoda">
"Właściwe" -oznacza to co Korzystne-'Dobre' i "Czyste" i do takich rezultatów i skutków prowadzące...
"Błędne" -Szkodliwe i 'Złe', prowadzące do Cierpienia...
-Podchodzące z 'Rozumienia'.
'Rozumienie' - uznaje za -kluczowe bo jako- "źródło" powstawania: Zamiarów-Woli-Intencji, Uczuć i Emocji, (określonego "rodzaju">)Mowy, Postępowania...
Które tworzą Sposób Życia.
Z 'Rozumienia' powstają Zamiary-Wola-Intencje...Uczucia i Emocje.
Z 'Rozumienia,Zamiarów-Woli-Intencji powstaje Mowa i Postępowanie.
Z 'Rozumienia',Zamiarów-Woli-Intencji,Mowy i Postępowania powstaje Sposób Życia.
Z tego co "Właściwe"... powstaje
Wysiłek, Uważność, Skupienie...
>Będące Dążeniem by wyzbyć się tego co "Błędne"-Szkodliwe i 'Złe' albo zmienić to we "Właściwe"-Korzystne-'Dobre' i "Czyste"...
'Złe' Zamiary-Wola-Intencje oraz Negatywne Uczucia i Emocje pochodzą z "Błędnego" 'Rozumienia'...
Szkodliwa Mowa i 'Złe' Postępowanie pochodzą z "Błędnego" 'Rozumienia' ...
Sposób Życia wywodzi się z Postępowania i na jego podstawie trwa-jest efektem i rezultatem Postępowania i sposobu 'Rozumienia'...
Wysiłek jest Realizowanym Dążeniem do 'Poprawy'...
Uważność i Skupienie są Metodami.
Myślę że można by się skupić na pierwszych 4 "punktach" '...Ścieżki' a później także ostatnich 2.
Na początek.
Przedewszystkim 'Rozumienie'... .
Czy takie Z-Rozumienie 'Szlachetnej Ośmiostopniowej Ścieżki' jest prawidłowe?