Od jakiegoś czasu zastanawiam się gdzie mogę znaleźć jakieś dobre materiały stricte o Arahancie. Wiem że w Dhammapadzie jest rozdział o arahancie. Czytałem trochę też trochę sutt na suttacentral po angielsku ale chodzi mi tutaj o coś innego. Ajahn Brahm powiedział kiedyś taką ciekawą rzecz, że tak jak reklama pokazuje produkt końcowy, który możesz kupić, dostać (np. pastę do zębów), tak mnisi powinni prezentować sobą właśnie produkt końcowy buddyzmu.
A więc pierwsze pytanie byłoby takie, w których suttach opisane jest jak rozpoznać arahanta (żeby poszukać kandydatów w czołowych buddyjskich mnichach-nauczycielach), a drugie, jak wygląda życie codzienne arahanta, jak to jest być arahantem, o co cho

W zasadzie przez to że mnisi nie mogą mówić kto jest arahantem, ciężko się zorientować kto jest takim 'produktem końcowym', 'kim się interesować'. Dlatego szukam sutt / tekstów / filmów YT które dotyczą tego tematu.
Biorąc np. DN.2, jest tam bardzo ładnie opisane co robić, a czego nie robić żeby osiągnąć oświecenie. Ale chciałbym czegoś bardziej 'żywego', 'współczesnego', tak jak wykład Ajahna Brahma

Pozdrawiam i życzę wyśmienitego weekendu