tak się ostatnio zastanawiałem jak wygląda w praktyce mnicha uwzględnienie nauk z Kalama Sutry. Przede wszystkim mam na myśli tradycję Theravada, dlatego też umieściłem wątek w tym dziale - jeśli jednak administratorzy uznają, że wątek powinien znaleźć się gdzie indziej, to proszę o przeniesienie.
Nauki tej sutry rozumiem w ten sposób, że nie należy bezkrytycznie przyjmować nauk Buddy, ale rozważyć je i zaakceptować, jeśli można się z nimi zgodzić.
Z tego, co wiem to np. w Tajlandii część klasztorów znajduje się w miastach i ci mnisi w dużej mierze skupiają się na nauce tekstów kanonicznych, inne zaś klasztory, w tzw. tajskiej tradycji leśnej Ajahna Chaha to przede wszystkim mnisi poświęcający się medytacji i praktyce. Choć to oczywiście duże uproszczenie, bo medytacja jest ważna w życiu każdego bhikku.
Budda opisywał proces istnienia w samsarze w dwunastu ogniwach współzależnego powstawania. Również tłumaczyć sposób, w jaki czujące istoty mogą przebywać w różnych miejscach odrodzenia. Celowo nie odpowiedział na niektóre pytania dotyczące sposobu istnienia, pytania metafizyczne. Niemniej powyższe nauki można zrozumieć jako próbę opisu sposobu funkcjonowania świata czujących istot i umysłu ze specyficznego, buddyjskiego punktu widzenia.
Również i świeckie nauki stawiają sobie za cel zrozumienie funkcjonowania świata, jak np. fizyka, biologia, kosmologia. Z racji dominującego wyznania w naszym kraju wiem, jak sytuacja wygląda w wypadku mnichów chrześcijańskich - rozwój zrozumienia z punktu widzenia religijnego i świeckiego (naukowego) może iść ze sobą w parze. Przykładowo wybitni naukowcy byli kapłanami lub zakonnikami - jak choćby jezuita Lemaitre czy kanonik Mikołaj Kopernik, a współcześnie ksiądz Heller. Natomiast w buddyzmie tybetańskim warto wspomnieć o Dalai Lama Center for Peace and Education.
Stąd też moje pytanie - jak to wygląda w klasztorach theravada? Mnisi mają dostęp do bibliotek, gdzie mogą studiować Tipitakę, ale nic mi nie wiadomo o ich związkach czy dostępie do źródeł wiedzy świeckiej. A na przykład w niemieckim Muttodaya Forest Monastery dostęp do internetu jest możliwy tylko w nagłych wypadkach

Pozdrawiam