Od czego zaczac?
Moderator: forum e-budda team
Od czego zaczac?
Witam. Jestem tu nowy, i moje pytanie pewnie bedzie jednym z wielu podobnych ale mimo wszystko mam nadzieje ze komus bedzie sie chcialo cos odpisac.
Chcialbym zglebic nauke Buddyzmu, w chwili obecnej wiem o niej bardzo malo - jedynie podstawy podstaw i nie wiem od czego zaczac.
Do tej pory wazna byla dla mnie kariera, pieniadza itd - ale caly czas mi czegos brakowalo, nadal brakuje - jestem wewnetrznie niespokojny, zabiegany i nieprzynalezny ani do swiatla ani do mroku. Chcialbym osiagnac spokoj ducha i rownowage psych.
Znacie moze jakies publikacje badz artykuly od ktorych moglbym zaczac? Z gory dziekuje za odp.
Pozdrawiam
Chcialbym zglebic nauke Buddyzmu, w chwili obecnej wiem o niej bardzo malo - jedynie podstawy podstaw i nie wiem od czego zaczac.
Do tej pory wazna byla dla mnie kariera, pieniadza itd - ale caly czas mi czegos brakowalo, nadal brakuje - jestem wewnetrznie niespokojny, zabiegany i nieprzynalezny ani do swiatla ani do mroku. Chcialbym osiagnac spokoj ducha i rownowage psych.
Znacie moze jakies publikacje badz artykuly od ktorych moglbym zaczac? Z gory dziekuje za odp.
Pozdrawiam
Re: Od czego zaczac?
Witaj,
Polecam tipitaka.pl
Pozdrawiam
Polecam tipitaka.pl
Pozdrawiam
- Har-Dao
- Global Moderator
- Tradycja: Dhamma-Vinaya
- Kontakt:
A ja sasana.plMoktak pisze:Witaj,
Polecam tipitaka.pl
Pozdrawiam
:)))
metta&peace
p.
W chwili obecnej prowadze firme w Manchesterze, w Polsce (polnoc) bywam juz coraz rzadziej.booker pisze:Gdzie mieszkasz m1st ?
- booker
- Tradycja: Yungdrung Bön
Ja bym powiedział, że dobrze jest uczenie się rozpocząć od...spotkania z nauczycielemm1st pisze:Chcialbym zglebic nauke Buddyzmu, w chwili obecnej wiem o niej bardzo malo - jedynie podstawy podstaw i nie wiem od czego zaczac.

-> http://buddhanet.net/wbd/province.php?province_id=108
Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
- chaon
- Tradycja: Soto Zen
Jeśli tak to polecam Ci książki Thich Nhat Hanha.m1st pisze:Chcialbym osiagnac spokoj ducha i rownowage psych.
Na początek przeczytaj ten tekst, jeśli byś chciał poczytać więcej to na mahajana.net jest dużo najróżniejszych tekstów. Jeśli zaś chciałbyś zająć się buddyzmem na poważnie i pójść tą ścieżką, to znajdź gdzieś w swojej okolicy wykwalifikowanego nauczyciela i udaj się do niego.
- kunzang
- Admin
- Tradycja: Yungdrung Bon
''pomoc w chorobie'' została wydzielona TUTAJ
wypowiedź ZenGarden została przeniesiona do ''Archiwum''
wypowiedź ZenGarden została przeniesiona do ''Archiwum''