Jaką mam wybrać sangę zgodną z mymi oczekiwaniami?

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

Awatar użytkownika
Intraneus
ex Moderator
Tradycja: Youngdrung Bon

Re: Jaką mam wybrać sangę zgodną z mymi oczekiwaniami?

Nieprzeczytany post autor: Intraneus »

Banshee pisze:Najważniejszy jest rozwój, czyż nie?
nie :)

jest wiele wazniejszych spraw niz rozwoj :)
Radical Polish Buddhism
Awatar użytkownika
iwanxxx
Admin
Tradycja: Buddhadharma

Nieprzeczytany post autor: iwanxxx »

Intraneus pisze:
Banshee pisze:Najważniejszy jest rozwój, czyż nie?
nie :)

jest wiele wazniejszych spraw niz rozwoj :)
:padam: :padam: :padam:
Awatar użytkownika
fenikt

Nieprzeczytany post autor: fenikt »

Droga banshee chyba nie zalapalas co powiedzialem. Moim osobistym zdaniem nie rozwine sie pobierajac nauki od nauczyciela ktory sam sie nich nie stosuje. Dlatego ta kwestia jest istotna.
All laid back and stuff...
keylan
Tradycja: Zen

Nieprzeczytany post autor: keylan »

fenikt pisze:Mam na mysli to, ze w buddyzmie tantrycznym seks jest rowniez jednym z narzedzi, czy nawet praktyki, a watpie zeby w zen byl tak pojmowany.
przedstawiam "dowód" że równierz u nas Zenków seks jest wykorzystywany w praktyce ;)
http://anime6.org/m6/index.php?_action=item_view&id=147
:rotfl: poza tym wg tego wiekopomnego dzieła japońskiego powinniśmy na golasa walczyć z demonami i duchami, więc koledzy sangowicze sang zenkowych jeśli u was tego nie ma to koniecznie musicie naprawić braki w waszych sangach :rotfl:
A tak na serio to jest takie chińskie powiedzenie "gdy uczeń jest gotowy mistrz się zjawi sam", ja w przeciwieństwie do kolegi od razu poszedłem do zen jakoś tantra, wizualizacje itd mi nie trafiły w gust, ale trafiłem od razu na świetnego mnicha prowadzącego sangę - Krzysiek "Furyu" w Lublinie. (niestety potem z przyczyn osobistych musiałem zawiesić chodzenie na zazen i teraz mi tego strasznie brak :( samotna praktyka jest ciężka a ja bardzo leniwy...ehh)
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Nieprzeczytany post autor: booker »

booker pisze:
fenikt pisze: Ta nauka jest wyraznie nazwana "highest", a ze Szamar Rinpocze naucza rowniez Mahamudry, z tego logicznie wynika ze Mahamudra jest nizsza nauka.

Jak dla mnie, bezpośredniego stwierdzenia jako takiego tam nie przedstawiono.

Zwłaszcza iż gdzie idziej Rimpoche mówi o Mahamudrze jako najbardziej zaawansowanym poziomie znanym w linii Kagyu. (wcześniejszy cytat)

Nie twierdzę iż to co mówisz nie ma sensu
Z ciekawości zapytam na e-sandze.
Jak narazie, żadne jasne stwierdzenie się na e-sandze nie pojawiło.

Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
Awatar użytkownika
fenikt

Hmm z tego co przeczytalem w tym topicu to juz jest to mniej wiecej jasne :D Jest to powiedzmy "na poziomie Mahamudry" ale zawiera powiedzmy szersze spektrum nauk. A to "highest" zostalo wlasciwie uzyte "dla zachety" nie ma oznaczac ono rzeczywistego miejsca w hierarchi nauk ;)
Awatar użytkownika
booker

Fenikt, "poziom Mahamudry" jak to napisałeś, to nie jest tylko, jak napisałeś "wystarczające do oświecenia".

To są nauki które w mocy mają doprowadzenie w jednym życiu do Stanu Buddhy.

Jak sądzisz, co można więcej 'osiągnąć' w buddyzmie, niż stać się W Pełni Urzeczywistnionym Buddhą?

Pozdrawiam
/M
Awatar użytkownika
fenikt

A gdzie ja tak napisalem? :o

Hmm, nie raz slyszalem takie opinie, ze oswiecenie to dopiero poczatek sciezki, a nie koniec :) Mysle ze daloby sie to pooprowadzic w taki sposob ze da sie osiagnac wiecej :D W koncu dopiero wtedy zaczynamy naprawde pomagac wszystkim istotom prawda? ;> To jest wlasciwe osiagniecie, a nie urzeczywistnienie.
Awatar użytkownika
MAXicho
Tradycja: Karma Kagyu (Diamentowa Droga)

Nieprzeczytany post autor: MAXicho »

miluszka pisze:ja akurat bywam w Grabniku i nie zauważyłam, aby Tenga Rinpocze zajmowal się kiedykolwiek jakimiś sprawami innymi niż Dharma Buddy, albo wymagał od kogokolwiek opowiadania się po czyjejś stronie. ( nawiązuję do jednego z poczatkowych postów fenikta)
Też mi ciągle chodzi po głowie myśl - wyrażona już przez JW - że te konflikty to nie zawsze tak, jak w internecie wygląda. :) Jestem akurat w Diamentowej Drodze lamy Olego Nydahla, bywam w Kucharach a nie w Grabniku, siłą rzeczy dokonałem pewnych wyborów - ale kompletnie mnie nie interesują gorące dysputy, rozważanie ile deko racji mamy "my" a ile "oni" oraz tego typu sprawy.

Mam dla Ciebie też Fenikt przypowieść z życia wziętą. Miałem kumpla, strasznego pesymistę - takiego wręcz programowego czarnowidza. Miał jakieś 10 lat temu na koncie ładne kilkaset tysięcy niczym nie obciążonej gotówki, i martwił się, że na pewno na starość wyląduje w przytułku z biedy. Rozmawiamy.
- "Ty" - mówię do niego - "ale z oprocentowania w banku gdzie trzymasz kasę to ty masz czetery średnie pensje miesięcznie!"
- "A jeśli spadnie oprocentowanie?" - jęczy.
- "No to co! Nawet przy zwrocie trzech procent z kapitału masz średnią krajową!"
siedzi, siedzi, siedzi i myśli ... argumentów niet... w końcu z triumfem pyta:
- "Słuchaj, a jeśli zbankrutuje bank i ukradną mi całą tę forsę?" ;)

Historia skończyła się smutno, bo gość taki miał żal i tyle było w nim przerażenia własnymi wizjami, że ... przepił całą gotówkę w pięć lat. :)

Tak więc, czasami zamiast zastanawiać się czy w zarządzie banku nie siedzą dranie, lepiej myśleć o pomanżaniu pieniędzy. :)

Maks
Awatar użytkownika
booker

fenikt pisze:A gdzie ja tak napisalem? :o

Hmm, nie raz slyszalem takie opinie, ze oswiecenie to dopiero poczatek sciezki, a nie koniec :)
No dobrze by było na tym nie zakańczać (cokolwiek tym oświeceniem by nie było) :)
fenikt pisze: Mysle ze daloby sie to pooprowadzic w taki sposob ze da sie osiagnac wiecej :D W koncu dopiero wtedy zaczynamy naprawde pomagac wszystkim istotom prawda? ;> To jest wlasciwe osiagniecie, a nie urzeczywistnienie.
Ale wiesz, tak naprawdę, to kiedy np. dajemy głodnemu coś do zjedzenia, to tez pomagamy. :)

Pozdrawiam
/M
Awatar użytkownika
fenikt

Dzieki Max, masz racje, w pewnym sensie juz zrozumialem ze to wiekszego znaczenia nie ma. Tak czy siak, mysle ze DD to nie do konca bylo to. Teraz zaczynam w szkole Kwan Um i poki co jest naprawde ciekawie :) I chociaz "na gorze" tez byly przeciez pewne kontrowersje to zdaje sobie sprawe ze to nie ma wiekszego znaczenia i nie umniejsza w zaden sposob dharmy :)
Awatar użytkownika
MAXicho
Tradycja: Karma Kagyu (Diamentowa Droga)

Nieprzeczytany post autor: MAXicho »

fenikt pisze:Dzieki Max, masz racje, w pewnym sensie juz zrozumialem ze to wiekszego znaczenia nie ma. Tak czy siak, mysle ze DD to nie do konca bylo to. Teraz zaczynam w szkole Kwan Um i poki co jest naprawde ciekawie :) I chociaz "na gorze" tez byly przeciez pewne kontrowersje to zdaje sobie sprawe ze to nie ma wiekszego znaczenia i nie umniejsza w zaden sposob dharmy :)
No i superancko!!! Kwan Um to znakomity adres, z tradycjami, fajnymi ludźmi i dobrymi nauczycielami - w tym Mistrzynią Zen pochodzącą z Polski. Jeśli miałbyś być niezadowolonym kagyupą, to lepiej bądź zadowolonym Zenkiem. :)

To co chciałem Ci napisać - włącznie z ową jak najbardziej prawdziwą opowieścią (to jest fakt z życia wzięty, a nie przypowieść) - to to, że NIGDY nie dojdziesz do ostatecznych i w całości zadowalających wniosków. Jeśli miałeś w jednej ręce sanghę Olego Nydahla, a w drugiej Kwan Um, i teraz wypadło Ci na Kwan Um, to olewaj na maxa ;) sanghę Olego Nydahla (i piszę to jako jego uczeń!) i zaczniej ciężko pracować w Kwan Um.

Nie zaczynaj kopania studni w dziesięciu miejscach, bo każda będzie na pół metra, i w żadnej nie zobaczysz wody. :)

Co do kontrowersji... Hm... Były i są wszędzie. Czyż nie było ich w dawnym Tybecie? Czyż nie było ich w Japonii? Stosuję prostą zasadę - jeśli problem nie jest duży - to trudno, każdy jest człowiekiem. Jeśli spory - no to sorry winnetou, to se ne vrati... ;)

PO - WO - DZE - NIAAAA! w Kwan Um. :)

Maks
Awatar użytkownika
fenikt

Dziekuje za motywujace wypowiedzi ^^ Poki co udalo mi sie uregulowac tryb zycia, z nocnego na dzienny :D Postaram sie wstawac teraz wczesniej zeby miec czas na praktyke :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”