pytanie

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

misteriosa
Tradycja: brak

pytanie

Nieprzeczytany post autor: misteriosa »

Witajcie:)
Jestem kolejną"nową", która ma mase znaków zapytania w głowie w kwestii buddyzmu. Właściwie nie mogę jeszcze nazwać siebie buddystką, na razie poznaję ten światopogląd i coraz bardziej czuję, że własnie ta droga jest dla mnie odpowiednia. Jednak na razie jestem pewna tylko tego, że chcę dalej medytowac. Chciałabym robić to pod okiem osoby bardziej doswiadczonej, z tego co wyczytalam mogę w tym celu zgłosic się do ośrodka buddyjskiego. Bardzo bym chciala tam pójśc jednak nie wiem na jakich zasadach odbywaja sie takie spotkania:/ Wiem, że mogę/muszę przychodzic na indywidualne spotkania. Czy takie spotkania są płatne? Na stronie internetowej osrodka znalazlam informacje, że uczestnictwo w niektorych wydarzeniach jest bezplatne. Jak często chodzi sie na takie spotkania? I wlasciwie w jaki sposob to dziala? :89: Mistrz siedzi na przeciw mnie i mowi jak mam oddychac, na czym skupic mysli? Czy takie spotkania mogą polegac tylko na nauce medytacji, czy jesli zgłosze się do osrodka powinnam całościowo poglebiac wiedze o buddyzmie i próbować tego w praktyce?

Będe wdzięczna za wszystkie wskazówki:)

Aga
lwo
Senior User
Tradycja: Soen

Re: pytanie

Nieprzeczytany post autor: lwo »

Witaj Aga :)
przede wszystkim musisz zdecydować w jakiej tradycji chcesz rozpocząć praktykę medytacji. Czy to będzie na przykład theravada, wadżarajana czy też zen. W ośrodkach buddyjskich odbywają się różnego rodzaju praktyki na które możesz się wybrać - kursy, inicjacje, warsztaty, sesje medytacyjne i zwyczajne codzienne praktyki. Jeśli chcesz się wybrać na coś takiego to wystarczy zadzwonić, zapytać czy będzie możliwe byś wzięła w tym udział i zapytać jakie są koszty (opłaty). Zostaniesz poinformowana o szczegółach.
Pozdrawiam
misteriosa
Tradycja: brak

Nieprzeczytany post autor: misteriosa »

To znowu ja:)
Byłam dzisiaj pierwszy rz w ośrodku buddyjkim(zen).Właściwie inaczej sobie to wyobrazalam. Dowiedzialam się, że w tym ośrodku nie ma możliwości praktykowania buddyzmu po okiem nauczyciela, szkoda:/ Muszę się zastanowic czy kontynuowac praktykę w tym osrodku poprzez uczęszczanie na zazen czy poszukac innego osrodka gdzie będę mogla pracowac z nauczycielem.

Może podzieli się ktos swoimi spostrzezeniami- od czego lepiej zaczac? Niestety nie mogę pójść na zazen do grupy początkującej, chodzilabym z osobami bardziej zaawansowanymi :|

pozdrawiam :meditate:
kuba77
Tradycja: jungdrung bon

Nieprzeczytany post autor: kuba77 »

Witaj.
Ośrodków z Nauczycielem, jest w Polsce jak na lekarstwo. Ze znanych mi jest Grabnik, gdzie oprócz Rinczena, jest też Tybetańczyk. Więc może tam. A z reguły to do ośrodków dojeżdżają Nauczyciele i przez jakiś czas nauczają.
Tu masz stronę
http://www.benchen.org.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”