Już jakiś czas przygotowywałem sobie tę wiadomość, by zadać pytanie na forum i uzyskać ciekawe-dobre odpowiedzi.
Otóż, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że choć wychowany w wierze katolickiej - odrzuciłem tę wiarę już kilka lat temu (stając się... hm, kimś w rodzaju poszukującego-racjonalisty, ateisty?). Od tamtego czasu poszukuję swojej drogi i jestem prawie pewny, że odnajdę ją w buddyzmie.
'Przeraża' mnie trochę, jak to laika, różnorodność szkół, dróg buddyzmu. Na pewno kilka(naście? dziesiąt?) mógłbym odrzucić na wstępie. Otóż od odejścia z katolicyzmu nie wierzę w Boga ani w inną formę Stwórcy wpływającego na nasze marne losy. Ale wierzę w człowieka, w umysł, wolę, energię, ducha, harmonię. Dlatego buddyzm jest dla mnie najbardziej do przyjęcia w postaci (czysto) filozoficznej, bez religijnej otoczki (śpiewy, pokłony na ten przykład - chyba że, jak czytałem, pokłony bijemy samym sobie - to jeszcze byłoby do przyjęcia

Generalnie, chciałbym zacząć od buddyzmu takiego, który w tym momencie najbardziej by mi odpowiadał, chciałbym w medytacji skupić się na samym sobie, na moim umyśle, moim ciele, mojej energii.

Myślę, że samo to kwalifikuje mnie do którejś z dróg buddyzmu. Tylko do której? Wiem, że sam to powinienem wiedzieć najlepiej - ale postanowiłem zadać to pytanie doświadczonym buddystom podążającym różnymi drogami. Czytałem o zen (który, z kolei też ma wiele odłamów - jak np. podane na tej stronie (http://www.angelfire.com/electronic/awa ... types.html) - to nawet nie wszystkie, bo przecież jest chiński chan czy koreański seon i pewnie inne - japońskie - rinzai czy soto? (to ostatnie 'wyglądało' ciekawie i z tego co czytałem, chyba by mi odpowiadało - zen nastawione na spokojną medytację - poza tym, buddyzm w wydaniu japońskim jest dla mnie bardzo ciekawy, byłem w Japonii i bardzo sobie to chwaliłem).
Czytałem też o Theravadzie - choć ona chyba nie byłaby właściwa dla mnie na początek (zważywszy na to, czego poszukuję w buddyzmie). Joga również jest dla mnie ciekawa, ale jak wiadomo - to nie do końca buddyzm (poza tym elementy jogi można odnaleźć w buddyźmie).
To chyba tyle, gwoli wyjaśnienia. Chciałbym się dowiedzieć co byście mi polecali, ze wszystkimi wadami i zaletami owej szkoły. Jeśli miałbym coś jeszcze konkretniej wyjaśnić, to bardzo proszę również o danie mi znać.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam!