nyndro bez pokłonów
Moderator: forum e-budda team
nyndro bez pokłonów
witam wszystkich, dzieki za aktywacje konta, mam pytanie// problem
praktykuje w karma kagyu od ponad roku, chodze regularnie do bom, mam za sobą medytację krótkiego schronienia i w grudniu mam zamiar przyjąć schronienie.
mam pytanie dot. pokłonów w nyndro, spotkaliście się może z sytuacją, że jest fizycznie niemożliwe zrobienie ich? np. jak w moim przypadku - jestem po kontuzji kolana i wiem, że nie byłoby to dla mnie wskazane <nie podlega to dyskusjom, to poważne schorzenie
albo gdy ktoś jest na wózku?... w karma kagyu chyba nyndro jest konieczne, a raczej każdy chcący dalej iść tą ścieżką je wykonuje..
decyzja dotycząca zmiany ośrodka też nie wchodzi w grę, bo jestem zdecydowana na dzień dzisiejszy na wlaśnie ten rodzaj buddyzmu i nic nie zapowiada zmian.. wiem, że w innych odlamach buddyzmu tybetanskiego nyndro nie jest konieczne.
spotkaliscie się kiedyś z takim przypadkiem?
praktykuje w karma kagyu od ponad roku, chodze regularnie do bom, mam za sobą medytację krótkiego schronienia i w grudniu mam zamiar przyjąć schronienie.
mam pytanie dot. pokłonów w nyndro, spotkaliście się może z sytuacją, że jest fizycznie niemożliwe zrobienie ich? np. jak w moim przypadku - jestem po kontuzji kolana i wiem, że nie byłoby to dla mnie wskazane <nie podlega to dyskusjom, to poważne schorzenie
albo gdy ktoś jest na wózku?... w karma kagyu chyba nyndro jest konieczne, a raczej każdy chcący dalej iść tą ścieżką je wykonuje..
decyzja dotycząca zmiany ośrodka też nie wchodzi w grę, bo jestem zdecydowana na dzień dzisiejszy na wlaśnie ten rodzaj buddyzmu i nic nie zapowiada zmian.. wiem, że w innych odlamach buddyzmu tybetanskiego nyndro nie jest konieczne.
spotkaliscie się kiedyś z takim przypadkiem?
- Karma Jesze
- Tradycja: Karma Kamtzang
- GreenTea
- ex Global Moderator
- Tradycja: Vajrayana
Re: nyndro bez pokłonów
Cześć, Marcelina, witaj na forummarcelina pisze:spotkaliście się może z sytuacją, że jest fizycznie niemożliwe zrobienie ich?
Ja spotkałam się z taką sytuacją i jasne, że kiedy jest to niemożliwe, pokłony nie wchodzą w grę. Zapytaj nauczyciela, co w Twojej sytuacji najkorzystniej byłoby w związku z tym zrobić.
W Kagyu też nie ma obowiązku robienia nyndro. Robią ci, którzy chcą i czują się na siłach je zrobić. Rezygnacja z nyndro nie oznacza przecież konieczności wyjścia z sanghi, jest jeszcze wiele innych praktyk. Ale rozumiem, że gdy ma się wokół siebie grupę osób wykonujących tę praktykę, samemu też by się chciało spróbować. Spokojnie, nie ma pośpiechu, pogadaj najpierw z nauczycielem.marcelina pisze:wiem, że w innych odlamach buddyzmu tybetanskiego nyndro nie jest konieczne.
Pozdrawiam, gt
- Karinos
- Tradycja: Wadżrajana
Oczywiscie ze mozna, np wsrod uczniow Tengi Rinpocze jest wiele osob starszych lub po kontuzjach ktore nie moga wykonywac poklonow. Wystarczy pojsc do Rinpocze i poprosic czy mozna robic Nyndro bez fizycznych poklonow. Z reguly wtedy Rinpocze zaleca powtorzenie 111.111 modlitwy - tej ktora sie recytuje podczas poklonow ale to jest zawsze sprawa indywidualna. Najlepsze co mozna zrobic to pojsc do nauczyciela i porozmawiac o tym.
Nic na sile. Praktyka ma byc radoscia nie udreka.
pozdrawiam
Nic na sile. Praktyka ma byc radoscia nie udreka.
pozdrawiam
czemu chcę robić nyndro? heh to nie tak, że chcę po prostu pytam z ciekawości, czy jest możliwy jakiś zamiennik i czy ktoś się spotkał z taką sytuacją ;]
mam zamiar zapytać o to lamę ole w grudniu i mam nadzieję, że uda mi się to
wiadomo, że nyndro to nie tylko pokłony, ale szereg różnych praktyk, myślałam, że muszą ze sobą być spójne, ale potem pomyślałam, a co z niepelnosprawnymi, osobami starszymi, które nie mogą (bo są takie co mogą ;P) i jak do tego mają się poklony
mam zamiar zapytać o to lamę ole w grudniu i mam nadzieję, że uda mi się to
wiadomo, że nyndro to nie tylko pokłony, ale szereg różnych praktyk, myślałam, że muszą ze sobą być spójne, ale potem pomyślałam, a co z niepelnosprawnymi, osobami starszymi, które nie mogą (bo są takie co mogą ;P) i jak do tego mają się poklony
- LordD
- Tradycja: Karma Kamtsang
- Kontakt:
Może zatem wizualizacja pokłonów była by okej.
- Karma Jesze
To najlepsze działaniemarcelina pisze: mam zamiar zapytać o to lamę ole w grudniu
Zamienniki są ale najlepiej zapytać Lamę. Jesteś w Diamentowej Drodze więc pytaj Lamy Ole.
Będziesz miała jak to mówią chrześcijanie "czyste sumienie".
Nikt Tobie nie zarzuci że niewłaściwie wykonujesz pokłony, że jesteś leniwa.
Nie, ty otrzymałaś takie a nie inne instrukcje od swojego Lamy i masz prawo w takiej formie wykonywać pokłony.
Praktykuj prawość poprzez trzy bramy!
dzięki za odp ;] jakoś nakreśliło mi to mniej więcej jakie są możliwości .. mam jeszcze jedno pytanie, może mały offtop, ale nie będę zakładała nowego wątku bo pomieszam
gdy przyjmuje się schronienie u lamy ole, wtedy należy się go spytać o dalsze wytyczne? nie mam pojęcia jak to wygląda to będzie mój pierwszy wykład
gdy przyjmuje się schronienie u lamy ole, wtedy należy się go spytać o dalsze wytyczne? nie mam pojęcia jak to wygląda to będzie mój pierwszy wykład
- Karma Jesze
Ścieżka w Diamentowej Drodze wygląda następująco (z tego co się wiem) :
1. Przyjęcie Schronienia
2. Praktyka "Małego Schronienia"
3. Nyndro
4. Lama (Ole Nydhal) zleca praktykę Jidama. Zwykle jest to Guru Joga VIII Karmapy.
Wysoka jakość i zrozumienie praktyki Nyndro skutkuje dobrymi wynikami w praktyce Jidama
1. Przyjęcie Schronienia
3. Nyndro
4. Lama (Ole Nydhal) zleca praktykę Jidama. Zwykle jest to Guru Joga VIII Karmapy.
Wysoka jakość i zrozumienie praktyki Nyndro skutkuje dobrymi wynikami w praktyce Jidama
- GreenTea
- ex Global Moderator
To zależy, jaka będzie sytuacja, musisz sama wyczuć. Bywa, że jest czas na pytanie w tym właśnie momencie, a bywa, że i nie. Możesz jednak zadać pytanie z sali podczas ogólnych pytań i odpowiedzi, które zawsze po wykładzie lub w trakcie jego trwania są przewidziane. Takie pytanie można przekazać również na kartce papieru, wtedy podajesz tę kartkę za pośrednictwem ludzi siedzących przed Tobą, a oni przekazują ją dalej do pierwszych rzędów i potem do Lamy, taki jakiś zwyczaj wzajemnej pomocy w tym względzie się utarłmarcelina pisze:gdy przyjmuje się schronienie u lamy ole, wtedy należy się go spytać o dalsze wytyczne?
Pozdrawiam, gt
z tym to chyba też jest bardzo różnie, bo większość osób ktore ja znam <w tym ja zaczęły przychodzić do ośrodka, medytować, robić krótkie <<nie małe schronienie w oczekiwaniu na wykład lamy ole, żeby przyjąć schronienie... czasem dopiero po roku jest taka możliwość pojechania na wykład a trzeba coś zrobić z czasem oczekiwania z tego co wiem to lama ole nie ma nic przeciwko zrobieniu krótkiego schronienia przed przyjęciem schronienia od niego, ale to pewnie sprawa indywidualna, jak każda ;P znam też przypadki, że ktoś zrobił krótkie schronienie, pojechał na wykład przyjąć schronienie a lama ole zalecił mu wykonanie jeszcze raz krotkiego ;]Karma Jesze pisze:Ścieżka w Diamentowej Drodze wygląda następująco (z tego co się wiem) :
1. Przyjęcie Schronienia
3. Nyndro
- Karma Jesze
To się nazywa indywidualne podejście .z tym to chyba też jest bardzo różnie, bo większość osób ktore ja znam <w tym ja zaczęły przychodzić do ośrodka, medytować, robić krótkie <<nie małe schronienie w oczekiwaniu na wykład lamy ole, żeby przyjąć schronienie... czasem dopiero po roku jest taka możliwość pojechania na wykład a trzeba coś zrobić z czasem oczekiwania z tego co wiem to lama ole nie ma nic przeciwko zrobieniu krótkiego schronienia przed przyjęciem schronienia od niego, ale to pewnie sprawa indywidualna, jak każda ;P znam też przypadki, że ktoś zrobił krótkie schronienie, pojechał na wykład przyjąć schronienie a lama ole zalecił mu wykonanie jeszcze raz krotkiego ;]
sorry Krótkie Schronienie.
Dodam że czasem jest tak że Ole mówi żeby zrobić jeszcze raz Nyndro
- GreenTea
- ex Global Moderator
Ale tak się kiedyś mówiło: Małe SchronienieKarma Jesze pisze: sorry Krótkie Schronienie.
pozdrawiam, gt
Bry
czy "krótkie Schronienie" to to samo co po prostu "Medytacja Schronienia", tylko, że w nowszym wydaniu? Bo okładki różne, jak to w życiu bywa, środka nowej nie widziałam. Nie wiem po prostu czy mogę pracować na tych materiałach co mam.
Pozdrawiam
czy "krótkie Schronienie" to to samo co po prostu "Medytacja Schronienia", tylko, że w nowszym wydaniu? Bo okładki różne, jak to w życiu bywa, środka nowej nie widziałam. Nie wiem po prostu czy mogę pracować na tych materiałach co mam.
Pozdrawiam
- AHuli
- Tradycja: kamtzang, krypto ningmapa
Ja spotkałam się z taką wersją. Sangtrul Rinpocze w zeszłym roku mówił o takiej możliwości we Wrocławiu. Ale to tylko wtedy, gdy ktoś naprawdę porusza się na wózku, leży itp.LordD pisze:Może zatem wizualizacja pokłonów była by okej.
Ale o takie sprawy zawsze trzeba pytać swojego nauczyciela. Ja bym na miejscu Marceliny zapytała Lamę Olego albo innego nauczyciela, do którego czuję zaufanie.
Pozdrawiam
Nie zostawisz samsary, odrzucając ją - wyzwolisz ją wewnętrznie, pozwalając jej być. Twe próby wyleczenia się z nieszczęść nie przyniosły ci ulgi, ulgę przynosi rozluźnienie i pozostawienie rzeczy takimi, jakie są.
- GreenTea
- ex Global Moderator
Częśćinnoitus pisze:Bry
czy "krótkie Schronienie" to to samo co po prostu "Medytacja Schronienia"
najlepiej będzie, jak powiesz "krótka medytacja Schronienia" , jeśli masz na myśli praktykę poprzedzającą nyndro.
Natomiast w pierwszej części nyndro Schronienie łączy się z wykonywaniem pokłonów i rozwijaniem bodhiczitty ("oświeconej postawy") - w tym wypadku nie tyle mówi się o "medytacji" Schronienia, ile o jego "przyjęciu". Tych wyjaśnień udzielam na podstawie książek z DD: Cztery podstawowe praktyki oraz Medytacja, pogląd i praktyka w buddyzmie Diamentowej Drogi. Ale oczywiście jest jeszcze coś takiego jak slang
Pozdrawiam, gt
- nataliablanka
- Tradycja: Bon
Moim zdaniem pokłony przy kontuzji kolana to proszenie się o kłopoty. Przy rozmowie z nauczycielem o własnym MPD usłyszałam, że powinnam szukać własnego sposobu wykonania praktyki. Najlepiej, jeśli uda się klasycznie, ale jeśli nie, może być na siedząco albo w myślach.czy jest możliwy jakiś zamiennik i czy ktoś się spotkał z taką sytuacją