parę pytań odnośnie buddyzmu

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

Awatar użytkownika
Jasz
Tradycja: zen

parę pytań odnośnie buddyzmu

Nieprzeczytany post autor: Jasz »

Witam. Nurtuje mnie kilka pytań odnośnie buddyzmu zen jak i buddyzmu w ogóle.

1. Jak działają mantry? Rozumiem istotę skupiania się na dźwięku i medytacji nad nim, ale wtedy równie dobrze mógłbym mantrować "Coca-Cola". Jak to jest że powtarzanie poszczególnych dźwięków może wpłynąć na mnie/świat/rzeczywistość?

2. Byłem na 3 dniowym odosobnieniu w koreańskim ośrodku zen w Warszawie (Kwan Um). Były tam praktyki śpiewu. Śpiewane sutry był w jeżyku koreańskim, jedna w języku polskim. Dlaczego to ważne, by sutry śpiewane były w oryginalnym języku (chociaż tutaj oryginalnym chyba jest chiński)? Śpiewając w innym języku nie poznam treści tej sutry. Rozumiem, że może nie chodzi o samą treść, lecz o medytacje nad śpiewem (podobnie jak w mantrze), ale wtedy też możemy medytować nad polskimi sutrami np.

3. Pokłony. Nie do końca pojmuję ich działanie. Kłaniamy się, jak rozumiem, przed całym wszechświatem. Po co?

4. Dane mi było przeczytać Tybetańską Księgę Umarłych. Były w niej opisane dokładne opisy iluzji, lub po prostu różnych postaci Budd (Buddów?), ale też innych istot. Jak to jest, że każdy był opisany dokładnie co do koloru, co do tego co trzyma w ręce, wyrazu twarzy itp. Nurtuje mnie ta dokładność, szczegółowość. Po co to, skąd jest to wiadome?

Na razie tyle, ale pewnie później coś mi się jeszcze przypomni. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Re: parę pytań odnośnie buddyzmu

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Dobry :14:
JakubSzwedo pisze:1. Jak działają mantry? Rozumiem istotę skupiania się na dźwięku i medytacji nad nim, ale wtedy równie dobrze mógłbym mantrować "Coca-Cola". Jak to jest że powtarzanie poszczególnych dźwięków może wpłynąć na mnie/świat/rzeczywistość?
Mantra, a więc dźwięk, to drgania/wibracje. - Buddyzm Tybetański /plus cały wątek/
JakubSzwedo pisze:3. Pokłony. Nie do końca pojmuję ich działanie. Kłaniamy się, jak rozumiem, przed całym wszechświatem. Po co?
Pokłony - Wybrane wskazówki Gendyna Rinpocze - Buddyzm Tybetański /plus cały wątek/

Pozdrawiam
kunzang
Awatar użytkownika
Karinos
Tradycja: Wadżrajana

Nieprzeczytany post autor: Karinos »

Awatar użytkownika
Ryu
ex Global Moderator
Tradycja: Theravāda

Nieprzeczytany post autor: Ryu »

Cześć
JakubSzwedo pisze: 1. Jak działają mantry? Rozumiem istotę skupiania się na dźwięku i medytacji nad nim, ale wtedy równie dobrze mógłbym mantrować "Coca-Cola". Jak to jest że powtarzanie poszczególnych dźwięków może wpłynąć na mnie/świat/rzeczywistość?
Niezły zbieg okoliczności. Założyciel Szkoły Zen Kwan Um podawał właśnie mantrę ,,coca cola" jako przykład skutecznej mantry ;)

Opis praktyki z mantrami w Kwan Um

JakubSzwedo pisze: 2. Dlaczego to ważne, by sutry śpiewane były w oryginalnym języku (chociaż tutaj oryginalnym chyba jest chiński)? Śpiewając w innym języku nie poznam treści tej sutry. Rozumiem, że może nie chodzi o samą treść, lecz o medytacje nad śpiewem (podobnie jak w mantrze), ale wtedy też możemy medytować nad polskimi sutrami np.
Warto oddzielić to co jest tradycją i zwyczajem od tego co jest sensem praktyki. Jeżeli czyjaś linia przekazu przechodzi przez Japonię to w praktyce pojawi się sporo odwołań do tradycji tego kraju. Jak przejdzie przez Koreę to do Korei, jak Chiny to Chiny, jak Wietnam to Wietnam. Nawet nazwa ,,Zen" jest inna w innych językach a na zachodzie rozpowszechniła sie nazwa japońska, bo ta tradycja była ,,pierwsza."

Praktyka śpiewów według Kwan Um

JakubSzwedo pisze: 3. Pokłony. Nie do końca pojmuję ich działanie. Kłaniamy się, jak rozumiem, przed całym wszechświatem. Po co?
Pokłony z tej samej strony

pozdrawiam,
Ryu
Jestem właścicielem mojej kammy, spadkobiercą mojej kammy, zrodzony z mojej kammy, związany z moją kammą, istnieję wspierany przez moją kammę. Jakąkolwiek kammę stworzę, czy dobrą czy złą, będę jej spadkobiercą.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jasz
Tradycja: zen

Nieprzeczytany post autor: Jasz »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, w długi weekend wszystko ogarnę i dam odpowiedź i ew następne pytania :)

Dziękuję bardzo! :padam:
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Dobry :14:
JakubSzwedo pisze:(...) ew następne pytania :)
Mam prośbę - załóż wtedy nowy temat i postaraj się by tytuł był bardziej związany z treścią, którą w nim zawrzesz.
Dziękuję :namaste:

Pozdrawiam
kunzang
Xbalanque
Tradycja: Zen Kwan Um

Nieprzeczytany post autor: Xbalanque »

Ad.2.

Przydaje się unifikacja mantr z tego względu, że jak wyjedziesz do Francji, USA czy gdziekolwiek indziej i znajdziesz ośrodek Kwan Um to śpiewają tam dokładnie to samo i możesz również tam mantrować w grupie.
Ani To Ani Tamto
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”