http://benchen.org.pl/index.php?option= ... 22&lang=pl
Polecam do przeczytania link powyzej wklejony. Wspaniałe wieści.

Jeśli chodzi o polską część wizyty, to wstępnie planuje się, że 8 czerwca Jego Świątobliwość Karmapa będzie mieć w Warszawie wykład publiczny, a 9 czerwca od godziny szóstej rano poprowadzi Kagju Mynlam. Podczas tego dnia Jiszin Norbu - co oznacza "Klejnot Spełniający Życzenia" i jest często używanym tytułem, jakim można posługiwać się w odniesieniu do Karmapy - udzieli także abhiszeki Tysiącramiennego Czenrezika oraz ślubowań Bodhisattwy.
Cóż... mam nadzieję, że w końcu Ogjenowi Trinlejowi Dordże uda się odwiedzić swoich uczniów w Polsce.NFO - Bencien
6 kwietnia 2010
Drodzy Przyjaciele,
Z przykrością informujemy, że wizyta Jego Świątobliwości Karmapy niestety nie dojdzie do skutku w planowanym terminie. Jest to dla nas niemiła wiadomość. Powinniśmy jednak pamiętać, że pierwszy wyjazd Jego Świątobliwości do USA został odwołany na dwa tygodnie przed terminem. Dopiero rok później podróż doszła do skutku, a jej ostateczne potwierdzenie nastąpiło zaledwie na czterdzieści dni wcześniej. Jesteśmy zatem przekonani, że wkrótce Karmapa odwiedzi Europę.
Pragniemy też podkreślić, że jest bardzo wyraźnym życzeniem Jego Świątobliwości Karmapy, abyśmy zgromadzili się razem w planowanym terminie i praktykowali Kagju Mynlam pod przewodnictwem Wielce Czcigodnego Tengi Rinpoczego, który potwierdza swój przyjazd w dniach 4-11 czerwca br.
Oto oficjalny list Czcigodnego Ringu Tulku Rinpoczego w sprawie odwołania wizyty Jego Świątobliwości:
Drodzy Przyjaciele w Dharmie,
Ze smutkiem informuję, że planowana na 27 maja - 2 lipca wizyta Jego Świątobliwości XVII Gjalłanga Karmapy Ogjena Trinle Dordże w dziewięciu europejskich państwach nie uzyskała aprobaty rządu Indii.Tybetański Rząd na Wychodźstwie poinformował o tym 3 kwietnia Administrację Gjalłanga Karmapy, Kagyu Office. Rozpoczęło się ustalanie, dlaczego nie mogło dojść do wizyty i jakie pozytywne warunki są konieczne do zmienienia tego w najbliższej przyszłości. Wiem, że wielu praktykujących i przyjaciół w Europie niecierpliwie czekało na przyjazd Jego Świątobliwości, rozumiem Wasz smutek i rozczarowanie. Pragnę podziękować wszystkim organizatorom, wolontariuszom i darczyńcom, którzy przez ostatnie miesiące tak ciężko pracowali nad przygotowaniem wizyty. Wasza współpraca i wsparcie przekroczyły wszelkie oczekiwania. Mam nadzieję i modlę się z Wami o to, by do wizyty doszło jak najszybciej i byśmy mogli otrzymać nauki Jego Świątobliwości w Europie.
Ringu Tulku
Koordynator wizyty Karmapy w Europie
4 kwietnia 2010