Są ludzie, którzy w wyniku uszkodzenia mózgu mają kłopoty z zapamiętywaniem nowych rzeczy, pamiętają co wydarzyło się 20 lat temu, ale nie są w stanie przypomnieć sobie co robili wczoraj, czy nawet godzinę wcześniej.
Clive Wearing, uznany muzyk i dyrygent u szczytu swojej kariery zachorował na zapalenie mózgu, w wyniku którego stracił nie tylko zdolność zapamiętywania nowych informacji, ale od tamtego momentu nie był w stanie przypomnieć sobie swojej przeszłości, został niejako "zawieszony" w chwili obecnej, która trwała nie dłużej niż 30 sekund. Jedyne co był w stanie pamiętać, to to, że kocha swoją żonę, nie utracił też umiejętności grania na pianinie itp.
To film dokumentalny o tym człowieku: (niestety nie znalazłam nic po polsku)
Clive Wearing Living Without Memory
Niesamowite jest to, w jaki sposób Clive Wearing traktuje swoją żonę, zwłaszcza to kiedy ją wita (nawet jeśli wyszła tylko do kuchni przygotować kawę, wita ją tak, jakby się nie widzieli co najmniej 2 tygodnie), pomimo upływu lat wita ją zawsze z takim samym entuzjazmem.
Całkowite życie w "tu i teraz", bez pamięci o tym co było wczoraj czy rok temu może być dosyć przerażające. Trudno to sobie wyobrazić. To musi być straszne budzić się każdego dnia w zupełnie obcym miejscu, być otoczonym przez zupełnie obcych ludzi, w takiej sytuacji nie wiadomo czego się spodziewać, jest się więc pozbawionym nie tylko przeszłości, ale też przyszłości.
Wczoraj miałam przyjemność zobaczyć film "Memento" z 2000 roku - genialny moim zdaniem, polecam gorąco. To próba pokazania sytuacji człowieka, który utracił możliwość zapamiętywania nowych informacji.
Historie tych ludzi, mnie osobiście, każą docenić to, że jednak nie jestem zawieszona całkowicie w "tu i teraz" i że mam jakąś przeszłość (a co za tym idzie przyszłość).
pozdrawiam