o nirwanie pytań kilka :)
- kunzang
- Admin
- Tradycja: Yungdrung Bon
Re: o nirwanie pytań kilka :)
Witam

Pozdrawiam
kunzang
Przestań oddychać, będziesz miała drugi rodzaj śmierci, o wiele szybszy - i nie wymaga to żadnej wiary... torba foliowa na głowę i już. Skoro Błogosławionego głód się nie ima, to dlaczego by nie miał, nie oddychać? Takie siddhiatomuse pisze:Powoli zaczynam wierzyc, ze istnieje tylko jeden rodzaj smierci - smierc glodowa.

Pozdrawiam
kunzang
Nie obrazam sie, wyciagam tylko wnioski 

A oddycha?kunzang pisze:Skoro Błogosławionego głód się nie ima, to dlaczego by nie miał, nie oddychać?
- kunzang
- Admin
Witam
Pozdrawiam
kunzang
Nie, nie oddycha - od ponad dwóch tysięcy lat.atomuse pisze:A oddycha?kunzang pisze:Skoro Błogosławionego głód się nie ima, to dlaczego by nie miał, nie oddychać?
Pozdrawiam
kunzang
- Intraneus
- ex Moderator
- Tradycja: Youngdrung Bon
kunzang pisze:Witam
Nie, nie oddycha - od ponad dwóch tysięcy lat.atomuse pisze:A oddycha?kunzang pisze:Skoro Błogosławionego głód się nie ima, to dlaczego by nie miał, nie oddychać?

Radical Polish Buddhism
Sek w tym, ze taki rodzaj smierci malo kogo interesuje. Co najwyzej podawany jest za przyklad do nienasladowania.kunzang pisze:Przestań oddychać, będziesz miała drugi rodzaj śmierci, o wiele szybszy - i nie wymaga to żadnej wiary... torba foliowa na głowę i już.
- Ryu
- ex Global Moderator
- Tradycja: Theravāda
A kogo interesuje śmierć głodowa? Jak dla mnie to też przykład jak sie nie zachowywać.atomuse pisze:Sek w tym, ze taki rodzaj smierci malo kogo interesuje. Co najwyzej podawany jest za przyklad do nienasladowania.
Czyli lepiej zaspokajac swoj glod i nie umierac?Ryuu pisze:A kogo interesuje śmierć głodowa? Jak dla mnie to też przykład jak sie nie zachowywać.
A jaka smierc jest interesujaca? Przez uduszenie, czy jakas inna naturalna?

- kunzang
- Admin
Witam
Lubie swój ogon, ale to nie znaczy, że będę się bawił w pożeranie jego bez końca. Eot z mej strony znaczy
Pozdrawiam
kunzang
Jasneatomuse pisze:Sek w tym, ze taki rodzaj smierci malo kogo interesuje. Co najwyzej podawany jest za przyklad do nienasladowania.kunzang pisze:Przestań oddychać, będziesz miała drugi rodzaj śmierci, o wiele szybszy - i nie wymaga to żadnej wiary... torba foliowa na głowę i już.

Pozdrawiam
kunzang
- Ryu
- ex Global Moderator
- Tradycja: Theravāda
Czujesz głód to jesz. Potrzebujesz tlenu to oddychasz. Jak umrzesz to umrzesz.atomuse pisze:Czyli lepiej zaspokajac swoj glod i nie umierac?
Nie mam pojęcia do czego zmierzasz w tym temacie.
Uroborus nawet gdy sie wyprostuje, pozostaje wezem.kunzang pisze:Lubie swój ogon, ale to nie znaczy, że będę się bawił w pożeranie jego bez końca. Eot z mej strony znaczy![]()
Tak wiec jedz, oddychaj, umierajRyuu pisze:Czujesz głód to jesz. Potrzebujesz tlenu to oddychasz. Jak umrzesz to umrzesz.

Juz niemalze klasyczne te "nie wiem"Ryuu pisze:Nie mam pojęcia do czego zmierzasz w tym temacie.

kunzang:
Raczej potrafił, bo był z rodziny królewskiej. A jak nie rydwanem to czymś podobnym.Błogosławiony potrafił powozić rydwanem, czy też nie potrafił powozić rydwanem.
- amogh
- Tradycja: hołd nie-nazwanemu
Ja bym chciał umrzeć ze śmiechu, ale pewnie jak zwykle rozpuszczę się w tęczowe ciałoatomuse pisze:A jaka smierc jest interesujaca? Przez uduszenie, czy jakas inna naturalna?

- kunzang
- Admin
Witam
Pełna zgoda - pozostaje wężem
Jednak przestaje być ouroborosem. A bywa, że wąż, który nie pożera swego ogona - jako taki - symbolizuje mądrość 
Zatem - Jess - w tym kontekście: nie ma znaczenia, czy Błogosławiony potrafił wyplatać kosze, czy też nie potrafił wyplatać koszy.
Pozdrawiam
kunzang
Niech będzie - powleczmy tego offowego trupaatomuse pisze:Uroborus nawet gdy sie wyprostuje, pozostaje wezem.

atomuse pisze:Chcesz przez to powiedziec, ze Blogoslawiony, mimo, ze tyle medytowal i nauczal o sukha musial zebrac o jedzenie, poniewaz nie zrealizowal tak zwyklego siddhi i mogl umrzec z glodu?![]()
kunzang pisze:Chcę powiedzieć, że jak to było z Błogosławionym w tej kwestii, to - rzecz jasna - wpuszczać się można i pożreć swój ogon...i tyle, ponieważ w kontekście realizacji ścieżki, a więc bycia Błogosławionym, nie ma to znaczenia, podobnie jak i to, czy Błogosławiony potrafił powozić rydwanem, czy też nie potrafił powozić rydwanem.
DobrzeJess pisze:Raczej potrafił, bo był z rodziny królewskiej. A jak nie rydwanem to czymś podobnym.

Pozdrawiam
kunzang
- kunzang
- Admin
Witam
Pozdrawiam
kunzang
ps
''Świetlisty chłopiec.''
Jesteś świetlistym chłopcem?amogh pisze:Ja bym chciał umrzeć ze śmiechu, ale pewnie jak zwykle rozpuszczę się w tęczowe ciało![]()
Pozdrawiam
kunzang
ps
''Świetlisty chłopiec.''
- amogh
- Tradycja: hołd nie-nazwanemu
[quote="Fragment książki Samtena Karmaya "Świetlisty Chłopiec""]Główną charakterystyczną cechą przekazu ZhNy jest nacisk na wyjaśnianie w otwarty, bezpośredni sposób przy użyciu prostego języka. We wczesnym stadium rozwoju przekaz był wyłącznie ustny, a podstawowe teksty po ich spisaniu miały charakter idiomatyczny i lakoniczny, zmierzający zawsze do sedna sprawy. [/quote]

ps
Czy przygotowywane jest tłumaczenie całości celem wydania?
No,kunzang pisze:Jesteś świetlistym chłopcem?

ps
Czy przygotowywane jest tłumaczenie całości celem wydania?
- kunzang
- Admin
Witam
Pozdrawiam
kunzang
Jest przetłumaczone - pozostała kwestia dogadania się z autorem /znaczy prawa autorskie itd/ i będzie wydane.amogh pisze:Czy przygotowywane jest tłumaczenie całości celem wydania?
Pozdrawiam
kunzang
No tak, wystarczy, ze wystawi jezyk, a juz wie, co w trawie piszczykunzang pisze:A bywa, że wąż, który nie pożera swego ogona - jako taki - symbolizuje mądrość

Ale bywa i tak, ze jego glowa zostaje co ranek odgryzana przez kota...
kunzang:
Pozdrawiam
Jess
Być może niekoniecznie. W niektórych okolicznościach taka umiejętność może być bardzo przydatna. Myślę, że to nie Tobie decydować co ma, a co nie ma znaczenia, niezależnie od kontekstu.Zatem - Jess - w tym kontekście: nie ma znaczenia, czy Błogosławiony potrafił wyplatać kosze, czy też nie potrafił wyplatać koszy.
Pozdrawiam
Jess
- booker
- Tradycja: Yungdrung Bön
WtrąceJess pisze:kunzang:
Być może niekoniecznie. W niektórych okolicznościach taka umiejętność może być bardzo przydatna.Zatem - Jess - w tym kontekście: nie ma znaczenia, czy Błogosławiony potrafił wyplatać kosze, czy też nie potrafił wyplatać koszy.

Jess, ale tam nie chodzi o jakieś niektóre [blizej nieokreślone] umiejętności, tyko o dany kontekst

Np. dla mnie, mało istotne jest, to czy Budda nie tylko umiał czy nie umiał powozić czy wyplatać, ale nawet to czy mógłby nie jeść i nie umrzeć.
Mogę

Umiejętności Buddhy, dla mnie, to nie sprawność w ziemskich sprawach, a w sprawach osiągania wolności od narodzin i życia i pomagania innym.
Czy powinienem więc osiągnąć mistrzostwo w wyplataniu koszy? Jeżeli komuś pozwoli osiągnąć to Wyzwolenie, to nie ma sprawy. Na ten moment jednak znane są metody na zrobienie tego, a wyplatanie koszy nie zajmuje nie tyle co centralnej, a żadnej pozycji w tych technikach

Śakjamuni Buddha żebrał i zjadał wyżebrane jedzenie. Proste

Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
No i właśnie dlatego, że się wtrąciłeś to nie przeczytam raczej Twojego postu (albo przynajmniej nie odpowiem jakoś sensownie
) . Proste 
pozdrawiam i dużo zdrowia

pozdrawiam i dużo zdrowia

- booker
No to mi przykrość sprawiaszJess pisze:No i właśnie dlatego, że się wtrąciłeś to nie przeczytam raczej Twojego postu. Proste![]()

Pozdrawiam
/M
No właśnie dlatego tyle życzeń złożyłem 

booker pisze:Nieraz nawet można spotkać nauczanie o tym, że Buddę wrecz należy karmić
Umiejętności Buddhy, dla mnie, to nie sprawność w ziemskich sprawach, a w sprawach osiągania wolności od narodzin i życia i pomagania innym.

- booker
A ja myślę, że trzeba by się uwolnić od narodzin i śmierci, i wówczas nie trzeba będzie myśleć, czy trzeba będzie się karmić, tylko będzie to jasneatomuse pisze:booker pisze:Nieraz nawet można spotkać nauczanie o tym, że Buddę wrecz należy karmić
Umiejętności Buddhy, dla mnie, to nie sprawność w ziemskich sprawach, a w sprawach osiągania wolności od narodzin i życia i pomagania innym.A ja myslalam, ze jak uwolnie sie od "narodzin i zycia"(?), wtedy nie trzeba bedzie mnie karmic

Pozdrawiam
/M
Dalej mysle, ze jest roznica miedzy "sie karmic" a "Budde karmic"booker pisze:A ja myślę, że trzeba by się uwolnić od narodzin i śmierci, i wówczas nie trzeba będzie myśleć, czy trzeba będzie się karmić, tylko będzie to jasne![]()

- booker
Pewnie i jest - ktorego wiec wyzywic a ktoremu dac zdechnac? 
Pozdrawiam
/M

Pozdrawiam
/M
Ktorego bys nie wyzywil - i tak zdechnie.booker pisze:Pewnie i jest - ktorego wiec wyzywic a ktoremu dac zdechnac?
- booker
Ahaatomuse pisze:Ktorego bys nie wyzywil - i tak zdechnie.booker pisze:Pewnie i jest - ktorego wiec wyzywic a ktoremu dac zdechnac?

No to bida

Pozdrawiam
/M
- booker
Aspekt filozoficznego błaznowania oraz persojazdki powędrował do panelu admninistracyjnego. Tam też komentarz dla Atomuse.
- booker
Cześć
Odpowiedź pada w 1h 05m - Pytanie pada od 54m 53s
Pozdrawiam
/M
Tutaj -> http://video.google.com/videoplay?docid ... 1512&hl=enbooker pisze:Zamęczałem dziś o to troszkę Dae Jin Sunima SSN. Po demonstracjach, wyjaśnieniach itp. ostatnie zdanie było "Life and death are just thinking" ("życie i śmierć jest tylko myśleniem").piotr pisze: swoją drogą, jak opisuje się nibbānę tu-i-teraz, w tym życiu, w tekstach waszych tradycji?
Temat ten był bardzo mocno połączony z obecną chwilą...ale...
..ale nie mnie to tłumaczyć.![]()
Konkretnie to, mamy nagranie, niebawem będzie na video.google więc nie omieszkam podrzucić tu linka![]()
Odpowiedź pada w 1h 05m - Pytanie pada od 54m 53s
Pozdrawiam
/M