Mówi się, że dharma na smak wyzwolenia, stąd poświęciłem chwilę, by wypisać czynniki mogące wg mnie spowolnić proces wyjścia z samsary.
1. Zbyt małe nagromadzenie zasług.
2. Brak współczucia.
3. Fiksacja na Ja.
4. Dopiero w tym życiu po raz pierwszy spotkałem dharmę.
5. Zbyt silne nawyki sprzeczne z dharmą.
6. Słabe zaufanie dla nauk.
7. Niewłaściwe towarzystwo.
8. Lenistwo.
9. Liczne błędy w praktyce.
pozdrawiam
k
Dlaczego nie jestem Buddą jeszcze? (Czy nie wychodzi mi praktyka?)
Moderator: kunzang
- karuna
- Tradycja: Karma Kamtsang
Dlaczego nie jestem Buddą jeszcze? (Czy nie wychodzi mi praktyka?)
koniec wojen
tylko liście do zamiatania
- nataliablanka
- Tradycja: Bon
Re: Dlaczego nie jestem Buddą jeszcze? (Czy nie wychodzi mi praktyka?)
Lista dobra moim zdaniem. Za długiego stażu nie mam, żeby stwierdzić, czy jestem uczniem o najmniejszych, średnich czy największych zdolnościach, jak to mówią...
Stary Benjamin Franklin miał system, o którym pisał w swojej autobiografii - poświęć określone, zaplanowane wcześniej dni na konkretną cechę charakteru, która cię doprowadza do rozpaczy. Może warto otrzepać gościa z kurzu. 'W najbliższą środę skupiam się na lenistwie...'
I mówię to jako osoba skłonna do improwizacji Akurat w tym przypadku dłubaniny, notesy i dzienniki mają sens.
Stary Benjamin Franklin miał system, o którym pisał w swojej autobiografii - poświęć określone, zaplanowane wcześniej dni na konkretną cechę charakteru, która cię doprowadza do rozpaczy. Może warto otrzepać gościa z kurzu. 'W najbliższą środę skupiam się na lenistwie...'
I mówię to jako osoba skłonna do improwizacji Akurat w tym przypadku dłubaniny, notesy i dzienniki mają sens.
- karuna
- Tradycja: Karma Kamtsang
Re: Dlaczego nie jestem Buddą jeszcze? (Czy nie wychodzi mi praktyka?)
Dziękuję za dobre słowo.
Myślę, że można by dodać więcej punktów ale przytoczę słowa Tilopy: to nie zjawiska są problemem, lecz to nasze przywiązanie do nich powoduje cierpienie (inaczej: trzyma nas w samsarze).
Nie jest to dosłowny cytat ale jakoś tak to szło.
k
Myślę, że można by dodać więcej punktów ale przytoczę słowa Tilopy: to nie zjawiska są problemem, lecz to nasze przywiązanie do nich powoduje cierpienie (inaczej: trzyma nas w samsarze).
Nie jest to dosłowny cytat ale jakoś tak to szło.
k
koniec wojen