Misja Buddyjska - Trzy Schronienia w Polsce
- booker
- Tradycja: Yungdrung Bön
Re: Misja Buddyjska - Trzy Schronienia w Polsce
W dzisiejszych czasach już normalnie o niczym nie można porozmawiać, bo jak drążysz to odrazu jesteś bojówkarz 

"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
No można, można ale od taego jak to robisz zależy to jaki przydomek otrzymasz np,. "Dociekliwy Jasio" czy "Badacz Absurdów" lub właśnie "Bojówkarz"booker pisze:W dzisiejszych czasach już normalnie o niczym nie można porozmawiać, bo jak drążysz to odrazu jesteś bojówkarz

Miłego dnia

- booker
Musiałbym przeczytać jeszcze raz swoje posty, bo temat strupił się jakieś 2 lata temu, ale wydaje mi się iż zarzucanie mi podważania kompetencji Cz.Kanzena to manipulacja z Twojej strony.mundek pisze:lub właśnie "Bojówkarz"to oczywiście pieszczotliwe i żartobliwe określenie, choć trafnie wskazuje na dominującą postawę uczniów Kwan Um w stosunku do Czcigodnego Kanzena. Co dla mnie jest ciekawe, dlaczego? Pomijam juz kwestie zabawy w podważanie jego kompetencji, bo to brzmi dość paradoksalnie
![]()
Może będzie to trudne do uwierzenia, ale personalnie mnie to nie boli. Wcale a wcalemundek pisze: wiem, że paru kolegów ma mu zazłe, że nie ma na stronie mahajana linku do Kwan Um, no jest to jakis argument choć łatwy do odparcia....

- booker
Jeżeli o mnie chodzi, to nic mnie w wykładach Cz.Kanzena nie porusza. Za bractwo się nie wypowiadam.mundek pisze:Co takiego w wykładach CZ. Kanzenma jest co tak porusza Bractwo Kwan Um...
Co do wkręcenia się dyskutowanie w tematcie dokumentów Czcigodnego, to nie bądź Mundek taki pewien, że zrobiłbym to ponownie na dzień dzisiejszy

Miłego dnia.

Nie zamierzam Cię wkręcać, manipulować nie jestem takim brutalem... 
Pokój ludziom doberj woli

Pokój ludziom doberj woli

- iwanxxx
- Admin
- Tradycja: Buddhadharma
Na zen.pl też nie mamy linku do MB3S - są tylko linki do sangh zrzeszonych w Polskiej Unii Buddyjskiej. Ot, przejrzystość.mundek pisze:wiem, że paru kolegów ma mu zazłe, że nie ma na stronie mahajana linku do Kwan Um, no jest to jakis argument choć łatwy do odparcia....
Miłego dnia
Pzdr
Piotr
A ja systematycznie udaję sie na wykłady Czcigodnego Kanzena i mimo że jeszcze nie przyjąłem schronienia w Trzech Klejnotach dużo mi one dają Ten czlowiek naprawdę ma charyzmę 

Lotos rośnie w mule i nie unika nieprzyjemnych zapachów a jednak nadal rozsiewa swój aromat
Tak trzymaj 

Nie charyzmę "ma" ale Dharmę !takanobu pisze:A ja systematycznie udaję sie na wykłady Czcigodnego Kanzena i mimo że jeszcze nie przyjąłem schronienia w Trzech Klejnotach dużo mi one dają Ten czlowiek naprawdę ma charyzmę
Ludzie którzy krytykujecie Czcigodnego Kanzena byliście kiedyś na Jego wykładzie wiecie że ubliżacie Dharmie 

Lotos rośnie w mule i nie unika nieprzyjemnych zapachów a jednak nadal rozsiewa swój aromat
Wydaje się, że obecnie nikt nie krytykuje Czcigodnego Kanzena... i oby było tak dalej, jego działalność jest nieoceniona dla rozwoju Dharmy w Polsce.takanobu pisze:Ludzie którzy krytykujecie Czcigodnego Kanzena byliście kiedyś na Jego wykładzie wiecie że ubliżacie Dharmie
- chaon
- Tradycja: Soto Zen
Od kiedy to Cz. Kanzen jest tożsamy z Dharmą?takanobu pisze:Ludzie którzy krytykujecie Czcigodnego Kanzena byliście kiedyś na Jego wykładzie wiecie że ubliżacie Dharmie
Zdrowa krytyka nie jest zła, a krytyczne podejście uważam za obowiązkowe wobec wszystkich osób które chcemy uznać w jakimkolwiek stopniu za autorytet dla siebie.
Historia pokazuje, że czynienie z krytyki religii i duchowieństwa tabu prowadzi jedynie do degradacji jednego i drugiego.
Krytyka jest ok - ale tylko w 4 oczy.
Jeżeli jednak nie mówi się komuś wprost krytyki tylko gdzieś tam za plecami (np. na forum) - to jak niby z tych słów może powstać jakieś dobro?
Jeżeli jednak nie mówi się komuś wprost krytyki tylko gdzieś tam za plecami (np. na forum) - to jak niby z tych słów może powstać jakieś dobro?
- iwanxxx
- Admin
- Tradycja: Buddhadharma
Takie podejście niestety nie może dotyczyć osób publicznych.emilas pisze:Krytyka jest ok - ale tylko w 4 oczy.
Pzdr
Piotr
- kunzang
- Admin
- Tradycja: Yungdrung Bon
Bry 
Pytanie mam do obeznanych z ''Misja Buddyjska - Trzy Schronienia''. Czy można ją sklasyfikować /i tym samym przenieść do.../ jako mahajana?
Pozdrawiam
kunzang

Pytanie mam do obeznanych z ''Misja Buddyjska - Trzy Schronienia''. Czy można ją sklasyfikować /i tym samym przenieść do.../ jako mahajana?
Pozdrawiam
kunzang
- chaon
- Tradycja: Soto Zen
Tak.kunzang pisze:Bry
Pozdrawiam
kunzang
- kunzang
- Admin
- Tradycja: Yungdrung Bon
Bry 

Pozdrawiam
kunzang

Dzięki Chaonchaon pisze:Tak.

Pozdrawiam
kunzang
Misja Buddyjska funkcjonuje dokładnie na ścieżce Mahajanykunzang pisze:Bry
Pozdrawiam
kunzang
-A która szkoła buddyjska będzie najlepsza dla takiego osobnika?
1.Wiek 48 lat
2.Bezżenny i bezdzietny
3.Średnio zamożny(ma dach nad głową)
4.Chory na schizofrenię(lżejsza postać-tylko 2 pobyty w szpitalu)
5.Wykształcenie podstawowe(+3 klasy liceum)
6.Iloraz inteligencji :IQ 163(prawdziwe-sprawdzane podczas pierwszego pobytu w szpitalu psychiatrycznym)
7.Zainteresowania:nauka,technika,etnografia,podróżowanie,samorealizacja,budowa lepszego świata(to pod wpływem buddyzmu
japońskiego który jest bardzo bodhisattwiczny i prorozwojowy).
???
1.Wiek 48 lat
2.Bezżenny i bezdzietny
3.Średnio zamożny(ma dach nad głową)
4.Chory na schizofrenię(lżejsza postać-tylko 2 pobyty w szpitalu)
5.Wykształcenie podstawowe(+3 klasy liceum)
6.Iloraz inteligencji :IQ 163(prawdziwe-sprawdzane podczas pierwszego pobytu w szpitalu psychiatrycznym)
7.Zainteresowania:nauka,technika,etnografia,podróżowanie,samorealizacja,budowa lepszego świata(to pod wpływem buddyzmu
japońskiego który jest bardzo bodhisattwiczny i prorozwojowy).
???
- Ryu
- ex Global Moderator
- Tradycja: Theravāda
Cześć
Nie wiem jak to jest ze schizofrenią, ale żadna z pozostalych informacji nie określa niczego charakterystycznego dla żadnej z odmian buddyzmu.
Pozdrawiam,
Tomek
Nie wiem jak to jest ze schizofrenią, ale żadna z pozostalych informacji nie określa niczego charakterystycznego dla żadnej z odmian buddyzmu.
Pozdrawiam,
Tomek