Stan Arahata i stopnie Bodhisattwy - jedno po drugim?

dyskusje i rozmowy tyczące się dharmy buddyjskiej

Moderatorzy: kunzang, Har-Dao, iwanxxx

truelove
Tradycja: Hindu

Stan Arahata i stopnie Bodhisattwy - jedno po drugim?

Nieprzeczytany post autor: truelove »

Dzięki Piotr powiem lekko poetycko ;)- miałem wrażenie czytając Twojego posta, że czytali go również Devowie :))))))))))

pytanie z Mahajany bardziej ale tyczy się Theravady (z tego foum, dział "Dharma" temat "osiągnięcie stanu Arahanta" pisał dominikdano):

arhat – doskonały święty, który pozbył się wszystkich namiętności i pragnień, jest na zawsze wyzwolony z więzów samsary i osiągnął czwarty, czyli ostatni stopień oświecenia w rozumieniu hinajany. Mahajana mówi o dziesięciu kolejnych stopniach oświecenia bodhisattwy.

czy Mahajana mówi o stopniach bodhisattwy które następują po osiągnięciu stanu Arahanta, czy też stopnie te osiąga się bez uprzedniego osiągnięcia stanu Arahanta?

pozdrawiam
tl
Awatar użytkownika
piotr
ex Global Moderator
Tradycja: brak

Re: Stan Arahata i stopnie Bodhisattwy - jedno po drugim?

Nieprzeczytany post autor: piotr »

Witam,

pytanie wydzielone z panelu THERAVADA.

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
zbyt

Nieprzeczytany post autor: zbyt »

truelove pisze:czy Mahajana mówi o stopniach bodhisattwy które następują po osiągnięciu stanu Arahanta, czy też stopnie te osiąga się bez uprzedniego osiągnięcia stanu Arahanta?
Osobiście nie znam żadnych pism, które mówiły by o jakichkolwiek stopniach osiąganych po staniu się świętym-Arahantem-wyzwolonym od skalań.

Jedyne co następuje to "wypełnienie świętego życia" i koniec odradzania się.

Arahat i Bodhisattva są różnymi ideałami osobowymi i innymi spojrzeniami na rolę buddysty w świecie. IMHO nie należy ich ze sobą mieszać...
"Podobnie jak wielkie morze ma tylko jeden smak - smak soli, tak też, ta Nauka i Dyscyplina ma tylko jeden smak - smak wyzwolenia". Udana V.5, Uposatha Sutta.
Awatar użytkownika
Har-Dao
Global Moderator
Tradycja: Dhamma-Vinaya
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Har-Dao »

Czołem

A moim zdaniem to tylko kwestia interpretacji pewnego pojęcia - zdaje się, że w dźatakach jest wspominany już Błogosławiony jako właśnie bodhisattva. Już wyjaśniam. Skoro zakładamy ze Buddha jest jeden, nikt z ludzi żyjącym po nim nie moze osiagnać stanu Buddhy, zatem opisując poprzednie wcielenia Buddhy mówi sie o bodhisattvie - istocie oświeconej - tej która stała sie (jest) oświecona - taki soon-to-be-Buddha. Tutaj, moim zdaniem, też bodhisattvy można używać jedynie do poprzednich wcieleń Buddhy, tylko do niego (nich). Nikt wiec teraz stać bodhisattwą sie nie moze, bo na razie nie trzeba nam Buddhy, bo mamy Dhammę Buddhy.

Tak rozkminiając to mocniej - bodhisattviczne inkarnacje były zapewne przed wcześniejszymi Buddhami (których imiona można znaleźć). Kwestia kiedy pojawiłby sie na świecie bodhisattva, czy zaraz po zaniku Dhammy poprzedniego Buddhy, czy moze w trakcie zaniku? A może już jest gdzies, jako ryba albo tygrys? Tego nie wiem, moim zdaniem w momencie zaniku, gdyż wcześniej - po prostu bodhisattva mając dostęp do Dhammy poprzednika - nawet tylko patrząc i słuchając urywka- automatycznie zapewne stawałby sie arhatem. Ale to tylko takie rozkminianie, zupełnie nie poparte tekstami więc nie istotne.

Bodhisattva jest ideałem do naśladowania dla ludzi. Jednak w mahayanie można urzeczywistnić naturę buddhy, można zatem stać sie bodhisattvą. W theravadzie nie można być Buddhą, stad trudno też stać się przeszłymi wcieleniami Buddhy - zwanymi właśnie bodhisattva. Aczkolwiek mogę się mylić, nie przeczytałęm całego kanonu - gdziekolwiek byłby wspominany bodhisattva tyczy sie to wyłącznie Buddhy (wcieleń). Kontrargument dzięki wnikliwemu wyszukiwaniu kanonu palijskiego mile wskazany :))

metta&peace
p.
Awatar użytkownika
piotr
ex Global Moderator

Czołem,

zdaje się, że Truelove interesuje odpowiedź z punktu widzenia buddyzmu Mahaayaana, więc w kontekście suutr nauczanych w tym buddyzmie. Więc nie mieszajmy konceptu bodhisatty i arahata takie jakie one są w suttach paa.li z tymi, które są nauczane w buddyzmie północnym.

Hardao - czy Błogosławiony jest przebudzoną istotą w jaatakach to zależy to w obrębie, których jaatak się poruszasz. W tych z kanonu paa.li bodhisatta jest jeszcze nieprzebudzoną istotą poszukująca przebudzenia. Zresztą tak w wielu suttach Błogosławiony mówił o sobie gdy wspominał swoje życie przed przebudzeniem. W suutrach buddyzmu Mahaayaana koncept jest zupełnie inny.

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
miglance

Nieprzeczytany post autor: miglance »

A co z bodhisatta Metteya :?:
Awatar użytkownika
piotr
ex Global Moderator

Witaj,
miglance pisze:A co z bodhisatta Metteya :?:
może jeszcze nie jest bodhisattą?

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
jw
Senior User
Tradycja: Tradycja Rogatego Buddy ;)
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: jw »

truelove pisze: czy Mahajana mówi o stopniach bodhisattwy które następują po osiągnięciu stanu Arahanta, czy też stopnie te osiąga się bez uprzedniego osiągnięcia stanu Arahanta?
Wg Mahajany ścieżki bodhisattwy i arhata (nie arahanta) są niejako ścieżkami równoległymi, a ich końcowy owoc jest odmienny, co jednak nie implikuje niemożności kontynuowania rozwoju przez arhata na ścieżce bodhisattwy. Więcej o tym w sąsiednim wątku:
http://forum.medytacja.net/phpBB2/viewtopic.php?t=4836

Natomiast jak mają się kolejne stopnie bodhisattwy i urzeczywistnienie arhata, o jakich mówi się w Mahajanie, do urzeczywistnienia arahanta, o którym mowa w Therawadzie - nie mam pojęcia. Nie wiem czy w ogóle jest możliwość stworzenia takiego porównania - pomimo pewnych podobieństw są to dwa odrębne systemy, same w sobie pełne, całkowite i jak mniemam skutecznie prowadzące praktykującego ku celowi jaki sobie obrał.
http://www.rogatybudda.pl
Wszystko, co napisałem powyżej wyraża wyłącznie moje prywatne opinie, chyba że zostało to WYRAŹNIE zaznaczone inaczej. Nikt nie musi się z nimi zgadzać.
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Nieprzeczytany post autor: booker »

Nie wiem czy w ogóle jest możliwość stworzenia takiego porównania
Hm, ew. może tak spojżeć :

Thera: Arahant - Bodhisatta - Buddha
Maha/Wadżra: Arahat - Bodhisattva - / Vadżrasattva / - Buddha

...ale biada to mieszać w jednym worku.

Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dharma/Dhamma”