Jak praktykować mądrość, współczucie i cierpliwosć?
Moderatorzy: kunzang, Har-Dao, iwanxxx
- Har-Dao
- Global Moderator
- Tradycja: Dhamma-Vinaya
- Kontakt:
Re: Jak praktykować mądrość, współczucie i cierpliwosć?
Manio
madrosć - nie tworzyć niepotrzebnych bytów, w tym także odrębnych tematów na forum, skoro mozna w jednym..
cierpliwości - nie jest praktykowana gdy pisze się "odpowiadać, odpowiadać"
Współczucie - gdy z serca współczujesz modom, którzy muszą po Tobie sprzątać... :)))
Ad Rem - też z chęcią poczytam jak to jest po prawdzie....
metta & peace
p.
madrosć - nie tworzyć niepotrzebnych bytów, w tym także odrębnych tematów na forum, skoro mozna w jednym..
cierpliwości - nie jest praktykowana gdy pisze się "odpowiadać, odpowiadać"
Współczucie - gdy z serca współczujesz modom, którzy muszą po Tobie sprzątać... :)))
Ad Rem - też z chęcią poczytam jak to jest po prawdzie....
metta & peace
p.
hej, ale wiesz że, to co zrobiłeś było złe?:D a czemu pisanie "odpowadać, odpowaidać" nie jest praktykowaniem cierpliwosci? Bo ktoś tam nie lubi poganiania?
Swoją drogą, odpowiadać odpowiadać!
Swoją drogą, odpowiadać odpowiadać!
- booker
- Tradycja: Yungdrung Bön
Można dużo napisać, więc napisze mało:
Pierwsze primo - praktyka sześciu wyzwalających działań
Drugie primo - zgłębianieNauk
Trzecie primo - krócej już:
"Jeżeli w swoim umyśle nie utrzymujesz skąpstwa ani uprzedzeń jest to paramita szczodrości. Jeżeli potrafisz skutecznie porzucić wszelkie przeszkadzające emocje jest to paramita dyscypliny. Jeżeli jesteś całkowicie wolna od gniewu i urazy jest to paramita cierpliwości. Jeżeli nie jesteś leniwa ani opieszała jest to paramita pilności. Jeżeli jesteś wolna od rozproszenia i przywiązania do smaku koncentracji jest to paramita medytacji. Jeżeli jesteś całkowicie wolna od wymyślonych pojęć jest to paramita mądrości rozróżniającej." - Padmasambava
Czwarte primo, ultimo - nie sprawić by umysł stał się zeschniętym, skrzypiącym dziadkiem bez poczucia humoru na to co się robi i jakim sie jest.
Pierwsze primo - praktyka sześciu wyzwalających działań
Drugie primo - zgłębianieNauk
Trzecie primo - krócej już:
"Jeżeli w swoim umyśle nie utrzymujesz skąpstwa ani uprzedzeń jest to paramita szczodrości. Jeżeli potrafisz skutecznie porzucić wszelkie przeszkadzające emocje jest to paramita dyscypliny. Jeżeli jesteś całkowicie wolna od gniewu i urazy jest to paramita cierpliwości. Jeżeli nie jesteś leniwa ani opieszała jest to paramita pilności. Jeżeli jesteś wolna od rozproszenia i przywiązania do smaku koncentracji jest to paramita medytacji. Jeżeli jesteś całkowicie wolna od wymyślonych pojęć jest to paramita mądrości rozróżniającej." - Padmasambava
Czwarte primo, ultimo - nie sprawić by umysł stał się zeschniętym, skrzypiącym dziadkiem bez poczucia humoru na to co się robi i jakim sie jest.
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
- lepsze
- ex Moderator
- Tradycja: Brak
Wiem że Dalajlama dużo o tym pisał więc jak masz jakieś jego książki to czytaj.
Pozdr
Łukasz
PS Jak coś przeczytam ciekawego to zacytuje
Pozdr
Łukasz
PS Jak coś przeczytam ciekawego to zacytuje
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
-
- Tradycja: Kurs Cudów
- Kontakt:
Nie praktykuj tego, bądź tym. tzn: bądź mądry, współczujący i cierpliwy. Tyle że ta cierpliwość musi się brać z miłości, a nie np z tego że zmuszasz się żeby być cierpliwym-to nie tędy droga.Manio pisze:Jak praktykować mądrość, współczucie i cierpliwosć?[/qu
Pozdro!
saymon
There is no use removing doubts one by one. If we clear one doubt, another doubt will arise and there will be no end of doubts. But if, by seeking the source of the doubter, the doubter is found to be really non-existent, then all doubts will cease
- booker
Z kąd więc wziąść miłość ?jpack pisze: Nie praktykuj tego, bądź tym. tzn: bądź mądry, współczujący i cierpliwy. Tyle że ta cierpliwość musi się brać z miłości(...)
[edit]
Jest powiedziane iż "Paramity rozwijają w nas miłość, która umożliwia nam przejście to co osobiste." (Lama Ole).
"W każdym razie ludzie, którzy pragną praktykować bez podjęcia trudów praktyki, są zwykłymi samochwałami, którzy nie osiągną sukcesu." - Padmasambava
Zobacz też - nauki o pułapkach dla podążających drogą Buddy
pozdr
mk
-
- Kontakt:
Miłości się nie bierze z nikąd, miłość się ma w sobie cały czas. Czasami tylko jest ona ukryta pod płaszczami przeróżnych iluzjii, które stworzyło ego. Miłość to dobroć i współczucie jaką okazujesz czemuś/komuś innemu, nie trzeba się uczyć miłości. Dla człowieka miłość jest tak naturalna jak to że ma głowę i dwie ręce. Czasami trzeba po prostu to zauważyć.booker pisze:Z kąd więc wziąść miłość ?
Pozdro
saymon
There is no use removing doubts one by one. If we clear one doubt, another doubt will arise and there will be no end of doubts. But if, by seeking the source of the doubter, the doubter is found to be really non-existent, then all doubts will cease
- booker
Tak więc oto praktyka nacelowana jest konkretnie na rozpoznanie iluzji ego oraz kolejno nie popadanie w nie z powrotem [gdyż robimy to nawykowo]. Dlatego właśnie potrzeba praktyki Paramit.jpack pisze:Czasami tylko jest ona ukryta pod płaszczami przeróżnych iluzjii, które stworzyło ego.
W tym ujęciu miłość jest tak samo nietrwała [nierealna] jak substancja głowy i dwóch rąk.jpack pisze:Dla człowieka miłość jest tak naturalna jak to że ma głowę i dwie ręce.
Pozdr
mk
-
- Kontakt:
Więc co jest trwałe?booker pisze:W tym ujęciu miłość jest tak samo nietrwała [nierealna] jak substancja głowy i dwóch rąk.
-
- Tradycja: karma kagyu
- Kontakt:
spodobał mi się taki cytat:
"współczucie oznacza, że jesteśmy w stanie dostrzec w jakim położeniu znajdują się inni, jak im się powodzi, a mądrość, że widzimy to, co się naprawdę dzieje, a nie tylko swoje własne obawy i oczekiwania związane z różnymi sytuacjami"
z wykładu Lamy Ole Nydahl'a
"współczucie oznacza, że jesteśmy w stanie dostrzec w jakim położeniu znajdują się inni, jak im się powodzi, a mądrość, że widzimy to, co się naprawdę dzieje, a nie tylko swoje własne obawy i oczekiwania związane z różnymi sytuacjami"
z wykładu Lamy Ole Nydahl'a
- lepsze
- ex Moderator
Ale problem... w końcu mamy internet:
A więc
współczucie to...
a to :arrow:
no to na koniec
mądrość
hmmm... jak je praktykować? nieeeeee wieeeeeeeeeem :P
A więc
współczucie to...
a to :arrow:
:arrow: to raczej empatiadelereee pisze:współczucie oznacza, że jesteśmy w stanie dostrzec w jakim położeniu znajdują się inni, jak im się powodzi
no to na koniec
mądrość
hmmm... jak je praktykować? nieeeeee wieeeeeeeeeem :P
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
-
- Tradycja: karma kagyu
- Kontakt:
hmnnn...
dziękujemy za dookreślenie pojęć.
dla mnie jednak empatia, czy inaczej współodczuwanie, jest bardziej wcielaniem się niejako w sytuację danej osoby, a nie samo rozumienie jej sytuacji, o czym myślę mówi przytoczony przeze mnie cytat... może źle zrozumiałam.
dziękujemy za dookreślenie pojęć.
dla mnie jednak empatia, czy inaczej współodczuwanie, jest bardziej wcielaniem się niejako w sytuację danej osoby, a nie samo rozumienie jej sytuacji, o czym myślę mówi przytoczony przeze mnie cytat... może źle zrozumiałam.
- lepsze
- ex Moderator
dobra, ja myśle że wystarczy utrzymywać umysł początkującego/nie wiem (lub jaką nazwe chcecie). To wystarczy...
Zawsze można w ten sposób:
Irytujesz się, niecierpliwisz - ale kto się niecierpliwi?
Dążysz do mądrości by pomagać temu światu - ale kto chce być "mędrcem"?
Chcesz praktykować współczucie - ale kto chce praktykować współczucie?
Masz wiele pytań, kto, jak dlaczego, "czym jestem?" - ale kto pyta? :mrgreen:
Współczucie, mądrość lub cierpliwość nie jest wg mnie czymś co da się wypracować.
Owszem mażna pracować nad zmianą charakteru, można stawać się lepszym. :mrgreen:
Ale póki istnieje jakieś JA, będziemy mieli ograniczenia.
Możemy być bardzo cierpliwi na co dzień, ale w końcu zdarzy się taka sytuacja w której wybuchniemy.
Możemy działać dla dobra tego świata ale ostatecznie będziemy ratować siebie.
Jak nie można uratować siebie bo JA nie istnieje to dopiero wtedy jest pełne współczucie.
Oczywiście wszystko IMHO
Zawsze można w ten sposób:
Irytujesz się, niecierpliwisz - ale kto się niecierpliwi?
Dążysz do mądrości by pomagać temu światu - ale kto chce być "mędrcem"?
Chcesz praktykować współczucie - ale kto chce praktykować współczucie?
Masz wiele pytań, kto, jak dlaczego, "czym jestem?" - ale kto pyta? :mrgreen:
Współczucie, mądrość lub cierpliwość nie jest wg mnie czymś co da się wypracować.
Owszem mażna pracować nad zmianą charakteru, można stawać się lepszym. :mrgreen:
Ale póki istnieje jakieś JA, będziemy mieli ograniczenia.
Możemy być bardzo cierpliwi na co dzień, ale w końcu zdarzy się taka sytuacja w której wybuchniemy.
Możemy działać dla dobra tego świata ale ostatecznie będziemy ratować siebie.
Jak nie można uratować siebie bo JA nie istnieje to dopiero wtedy jest pełne współczucie.
Oczywiście wszystko IMHO
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
Najważniejsza w praktyce Dharmy jest jednak moralność (współczucie, miłująca dobroć, cierpliwość, podtrzymywanie wskazań itd.) Bez moralności właściwa praktyka medytacji jest niemożliwa, a bez medytacji nie można urzeczywistnić mądrości.