Czysta Kraina

dyskusje i rozmowy tyczące się dharmy buddyjskiej

Moderatorzy: kunzang, Har-Dao, iwanxxx

look83

Czysta Kraina

Nieprzeczytany post autor: look83 »

Witam mam takie pytanie do zaawansowanych buddystó w szczególności.

Ja osobiście nei jestem budystą ale ogólnei sympatyzuje z buddyzmem i mnie ciekawi taka kwestia , co słyszeliście o takiej czystej krainie o której można często spotkac opisy buddyjskie , wogóle o co tam chodzi i czy rzeczywiscie jak się w niej przebywa to nei trzeba inkarnować.Czy są tam już istoty oświecone i czy o takiej krainie wspominał cos budda Śakjamuni .
Aha i czy jak ktoś po śmierci do takiej krainy trafi bo zasłuży to sie tam odradza czy poprostu pomiędzy inkarnacjami tam przebywa i jeśłi tak to jak długo może tamprzebywać.

Serdecznie dzięki za odpowiedzi z góry pozzdrawiam.
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Re: Czysta Kraina

Nieprzeczytany post autor: booker »

Nie wygląda na to aby Kraina ta istniała po śmierci, między śmiercią a narodzinami, między narodziami a śmiercią lub podczas życia.
Może bardziej obrazowo przybliży to stan świadomości "oczyszczony" z zasłon niewiedzy, nie jest też Nirwaną (Nibbaną).

Przybliżenia:
Lama Ole - Co to jest Czysta Kraina
Sensei Myoshu A. Jędrzejewska - Mowa Dharmy
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
look83

Nieprzeczytany post autor: look83 »

Dzięki za udzielenie odpowiedzi i za zamieszczenie linków pozdrawiam.
Awatar użytkownika
iwanxxx
Admin
Tradycja: Buddhadharma

Nieprzeczytany post autor: iwanxxx »

Mi sie jeszcze taki dialożek znalazł:

A monk asked, "Does the Pure Land exist or not?"
Zen Master Seung Sahn said, "Outside, it is raining."
Everyone was very surprised, then the monk smiled and said, "Thank you very much."

Pzdr
Piotr
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Witam
Olmolungring
Pozdrawiam
kunzang
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Nieprzeczytany post autor: booker »

Przy okazji wrzuce Wam końcówkę z medytacji prowadzonych w tradycji Karma-Kagyu.

Osiągniecie czystego poziomu postrzegania Samsary nie jest niczym skomplikowanym [ co nie musi koniecznie oznaczać - iż łatwym].

Oto co następuje po zakończeniu fazy stopienia, w których Buddowie stapiają się razem w światło i wpływają do Twojego serca w medytacjach Diamentowej Drogi. Nazywa się to faza powstawania i poglądu:

"Teraz umysł wszystkich Buddów jest naszym umysłem i wszystko staje się czystą krainą. Każdy atom wibruje radością i jest utrzymywany w całości przez miłość. Każde wydażenie jest świeże i nowe, pełne nieograniczonych możliwości. Istoty są wszędzie żeńskimi i męskimi Buddami, niezależnie od tego, czy o tym wiedzą czy też nie. Dźwięki są mantrami, a myśli mądrością, tylko dlatego, że mogą się pojawiać. Nasze ciało jest bez żadnych słabości. Ciało i mowa są świadomym narzędziem przynoszenia pożytku innym.

Postanawiamy utrzymywać ten czysty sposób widzenia we wszystkich życiowych sytuacjach. Pragniemy aby całe dobro które właśnie powstało, stało się nieograniczone i przyniosło wszystkim istotom jedyne trwałe szczęście - rozpoznanie natury umysłu."

Dat's all.
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dharma/Dhamma”