TheVortex pisze:Dziękuje za odpowiedź, rozjaśniła mi parę spraw.

A tak a propo twojego postscriptum pomimo różnych osądów na temat XVII Karmapy myślisz że można "mieszać" ze sobą podejścia tych dwóch organizacji? Bo wydaje mi się trochę to kłopotliwe biorąc pod uwagę że Karma Kagyu teoretycznie powinna być jedna.
Pozdrawiam.

Nieteoretycznie

Karma Kagyu jest jedna*

We wszystkich organizacjach Karma Kagyu na świecie, udzielane są takie same nauki, inicjacje, takie same są błogosławieństwa i efekty praktyki, itp. Mogę zabrać swoje teksty medytacji do dowolnej organizacji Karma Kagyu w Europie, czy w Azji i wspólnie z innymi wykonać medytację, czy np. pobierać nauki od różnych lamów Kagyu. Na pewne trudności(proszę wybaczyć niezamierzoną "aluzję polityczną"

) mógłbym napotkać jedynie w ośrodkach DD. Wracając....jedyna różnica polega na tym, że niektórzy popierają "tego" lub "tamtego" Karmapę

Oczywiście, że każda z organizacji będzie miała swój charakterystyczny rys, ale to dotyczy drugorzędnych kwestii, a nie istoty nauk, medytacji itp.. Kiedy słucham nauk Karmapy Thaje Dordże, czy np. Szamara Rinpocze, to widzę, że są one w pełni zgodne z naukami przekazywanymi przez Tengę Rinpocze czy innych lamów Kagyu. Nie ma między nimi sprzeczności. Sam jestem "dzieckiem" dwóch lamów Tseczu Rinpocze i Tengi Rinpocze. Natomiast cała dziecinada związana z funkcjonowaniem dwóch organizacji Karma Kagyu w Polsce, przypomina syndrom kibicja sportowego. Tenga Rinpocze powiedział: "bardzo dobrze, że w Polsce będą dwie organizacje tej samej tradycji. Dzięki temu więcej istot skorzysta z nauk dharmy". Twoje pytanie jest o tyle "niebezpieczne", ponieważ może wywołać lawinę komentarzy fanów "tego prawdziwego obrazka na ścianie". Poza tym, ma to niewiele wspólnego z praktyką 6 Jog Naropy. Do owocnej praktyki 6 Jog Naropy nie potrzebujemy "mieszać" jakichkolwiek podejść i nie podejść

Potrzebujemy błogosławieństwa linii przekazu, poprawnych instrukcji i wzbudzenia właściwej motywacji "dla pożytku wszystkich istot"
*No nie do końca jedna

Szkoła Karma Kagyu nie jest jednolitym tworem. W ramach tej szkoły funkcjonują podszkoły np. Surmang Kagyu, Nendo Kagyu, które specjalizują się w określonych praktykach. Ale wszystkie razem mieszczą się w ramach jednej szkoły - Karma Kagyu.
Wątek jest o 6 Jogach Naropy, więc podam cytat mistrza mego serca Tengi Rinpocze.
"Każdy - mężczyzna, czy kobieta, stary czy młody, mnich czy człowiek świecki, Azjata czy Europejczyk - praktykując te nauki(6 jog naropy) po uprzednim, niezbędnym przygotowaniu - jest w stanie osiagnąć stan Buddy..."
Kiedy zapytano Karmapę Thaje Dordże, czy w przyszłości 6 jog naropy będzie miało dla nas(uczniów na Zachodzie) znaczenie? Karmapa odpowiedział:
"Sądzę, że jest to możliwe. Może nie dla każdego, ale dla niektórych osób z pewnością 6 jog naropy będzie ważne. Ale jak powiedziałem wcześniej. Jest to indywidualna sprawa. To się z czasem zmienia, ale zawsze zależy od danej osoby.
Poniżej zdjęcie z kursu w Almutten(2006), Tenga Rinpocze przekazuje świeckim uczniom praktykę Tummo, podstawę 6 jog naropy.