Ja się przyznam, że mam od swojego lamy lung na dodatkową praktykę (poza Nyndro) i na razie "cisnę" tylko ją, po konsultacjach z nauczycielem, ale co i dlaczego zachowam dla siebie.
Powiem Ci za to, że robienie jednej praktyki nie jest takie straszne. Tak naprawdę sama dopiero "będąc skazana na robienie jednej praktyki w kółko" odkrywam coraz to nowsze znaczenia w niej zawarte, pojawiają się różne doświadczenia i ogółem fascynuje mnie sama konstrukcja tekstów do medytacji, ale dopiero po pewnym czasie można zauważyć, jak różne detale łączą się między sobą, bo stają się żywym doświadczeniem, a nie suchą lekturą. Z takim podejściem nawet siedzenie przez rok czy parę lat nad jedną praktyką się nigdy nie nudzi, ale rozumiem doskonale, że wszystko może się na początku wydawać takie kolorowe, ciekawe i wszystko chce się sprawdzić

Nikt Cię nie zbije za to, że sobie usiądziesz z ciekawości np. z książeczką do Buddy Medycyny i zobaczysz, o co chodzi w ogóle w tej praktyce. Bez oporów możesz robić medytację XVI Karmapy, a w ośrodkach KK znajdziesz też medytację nieograniczonego światła z Amitabą. Jeśli masz w planach phowa, to możesz sobie tę medytacje robić ot tak, Ole zaleca powtórzenie jej mantry 100.000 razy - to taka swego rodzaju rozgrzewka przed phowa, jest po tym nieco łatwiejsze.
Doradzam też swego rodzaju cierpliwość, jeśli zdarzy Ci się jeździć na kursy i inicjacje, to poznasz całą masę medytacji. Możesz też pojechać na Niungne (w Polsce jest bodajże dwa razy do roku i nie robi się go samemu), jeśli fascynują Cię Kochające Oczy - kilka(naście) godzin medytacji przez kilka dni na "dodatkową formę", bolące kolana, post i brak mówienia mogą zadowolić na długi czas
Ale nyndro tak czy inaczej rób, nawet jeśli możesz robić dodatkowe praktyki, to po nyndro po prostu lepiej działają i warto się z nim szybko uporać, a nawet zrobić kilka razy. Zresztą są w nim aż 4 różne praktyki, więc nudzić się nie będziesz. W którymś momencie być może będziesz mógł robić pokłony razem z Diamentowym Umysłem, chociaż osobiście nie polecam. Intensywna pralka z wirowaniem.