Jestem tu nowy dlatego proszę o wyrozumiałośc jeśli był poruszany ten wątek choć przetrząsnałem najpierw forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujace mnie ponizej pytania.
A więc słowem wstępu - interesuję się Buddyzmem Diamentowej Drogi od 1997 roku, w 98 roku przyjąłem od Olego Schronienie i od tamtego momentu z różną intensywnością staram się praktykować, ale jak to w życiu - sami wiecie. Jednak jestem typem "zosi samosi" i w ośrodkach bywałem niezwykle rzadko a głównym miejscem spotkań z Ole były wykłady w Warszawie. Mam jednak ważne pytania dotyczące samej praktyki wstępnej Nyndro:
1. Czy w oparciu tylko o książkę napisaną przez Olego "Cztery podstawowe praktyki Nyndro" mogę śmiało rozpocząć pokłony? Czy lung jest tutaj niezbędny oraz posiadanie tekstów nyndro poza 6 wierszową mantrą schronienia i ślubowaniem bodhisatwy?
2. Czy fazę budowania wizualizować się powinno szczegółowo widząc wszystkich Buddów, strażników, Jidamów na właściwym dla nich miejscu jak to Ole opisuje itd. czy wystarczy się skupić na Dordże Czang.
3. Jeśli wizualizujemy Dordże Czang to czy zamiast Karmapy może nim być Ole z którym czuję silny związek?
4. Czy sama wizuzalizacja ma duże znaczenie tutaj czy wystarczy na początku czuć że jest takie drzewo przed nami nie skupiając się na detalach i nie wnikać jaka forma gdzie i co oznacza?
5. a to już profilaktyczne - rozumiem że aby przechodzić do kolejnych praktyk najpierw należy wykonać wszystkie pokłony itd.?
I pytania spoza Nyndro:
1. Widzę ze jest taka tendencja że medytacja trzech świateł wykonywana jest raczej w ośrodkach, czy błędem jest jeśli ja własnie ją wykonuję sam i traktuję jako podstawową medytację?
2. Jakie inne medytacje mozna samemu wykonywać w domu poza medytacją schronienia?
3. I to samo pytanie mam do fazy budowania w medytacji schronienia które zadałem do nyndro czyli punkty 2,3 i 4?
4. Czy Guru Joga jest tak naprawdę medytacją trzech świateł?
Wiele pytań ale mam nadzieję ze znajdą swą odpowiedź i mi w ten sposób pomożecie

Dzięki z gory
Maciek