czy ktoś z Was wie, czy w Polsce jest jakiś ośrodek buddyzmu Thiền (wietnamski zen)?
(oprócz Uśmiechu Buddy

Moderator: iwanxxx
Prawdopodobnie jest, ale w Warszawie ci ludzie tworzyli także coś w rodzaju ośrodka kultury wietnamskiej i ośrodek ten organizował spotkania dla chętnych, m.in. (gdzieś wyczytałam) w ramach takich spotkań zaproszony został jakiś bardzo znany mnich z Wietnamu. Ja myślę, że mogą być dobrym źródłem informacji na temat możliwości praktykowania w Polsce buddyzmu wietnamskiego, a niewykluczone, że i podjęliby się takiej inicjatywy, jeżeli już tego nie zrobili lub spróbowali zrobić. Bardzo możliwe, że Har-Dao coś wiedział w tej sprawie, skoro pojawiły się fotki na stronce Theravady. Tyle tylko, że dobrze byłoby mieć pojęcie, w co oni wierzą i co praktykują, czy to w ogóle jest zen i czy mieści się ta praktyka w jakiejś ściśle określonej tradycji?iwanxxx pisze:A czy to nie jest nastawione wyłącznie na wietnamskich emigrantów?
Jeśli jest to coś w rodzaju zagranicznej parafii dla Wietnamczyków, to obstawiam, że świeccy mogą się tam co najwyżej pomodlić, zapalić kadzidełko i dać danaparamitę.GreenTea pisze:Tyle tylko, że dobrze byłoby mieć pojęcie, w co oni wierzą i co praktykują, czy to w ogóle jest zen i czy mieści się ta praktyka w jakiejś ściśle określonej tradycji?