Pustka

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

buschka

Pustka

Nieprzeczytany post autor: buschka »

Jak to jest z ta pustką w buddyźmie? ja jako niebudystka odbieram ją w sposób depresyjny, jest niepożadana częscia mojego zycia. Czy buddyzm nie ma przypadkiem innej teorii mówiacej o tym ze Pustke trzeba zaakceptować i sie z stopić? Jest zatem stanem pożadanym? A moze cos jeszcze innego? Prosze o wyjasnienia bo osobiscie gubię sie w swojej pustce. I wcale nie próbuje sie u was terapeutyzować;)
Awatar użytkownika
piotr
ex Global Moderator
Tradycja: brak

Re: Pustka

Nieprzeczytany post autor: piotr »

Cześć,

A na przykład "pustka (=brak) stresu-i-cierpienia", nie brzmi dla ciebie pozytywnie? :)
buschka

brzmi pozytywnie i troche nierealnie. jak zatem zmienic nastwienie aby dostrzec w pustce brak stresu i cierpienia a nie odwrotnie?:D
Awatar użytkownika
piotr
ex Global Moderator

Cześć,

Wydaje mi się, że trzeba rozgraniczyć dwa rozumienia słowa pustka:
  • 1) Pustka emocjonalna, jako silna emocja, które może pchać zarówno do czegoś pozytywnego jak i negatywnego.
    2) Pustka jako brak przeszkadzających fenomenów.
Wydaje mi się, że w swojej inicjującej temat wiadomości, traktowałaś to słowo w pierwszym znaczeniu. A w naukach buddyjskich chodzi raczej o coś zbliżonego do tego drugiego. :)
Awatar użytkownika
piotr
ex Global Moderator

Cześć,
buschka pisze:jak zatem zmienic nastwienie aby dostrzec w pustce brak stresu i cierpienia a nie odwrotnie?:D
Przyszło mi na myśl, że możesz spróbować tak: Znajdź się w środku miasta w godzinach szczytu i doświadcz w pełni jego zamętu, smrodu, spalin i hałasu. Następnie udaj się do lasu, albo w jakieś odludnione miejsce i przeanalizuj czy to co powodowało napięcie gdy byłaś w centrum miasta, nadal jest obecne? Jeśli nie to doświadczyłaś pewnej pustki: Braku pewnych przeszkadzających zjawisk.
buschka

Wydaje mi sie, ze to czy pustka jest emocjonalna czy nie zalezy głownie od naszego nastawienia do niej. Robi sie ona emocjonalna wtedy kiedy przypisujemy jej jeszcze jakies emocje-smutek,radość.Czyli po prostu powinnam traktować ją jako brak przeszkadzających fenomenów. Propozycja Piotra tez jest kusząca, napewno z niej skorzystam:D dziękuje Ci
ikar
Tradycja: Theravada

Nieprzeczytany post autor: ikar »

witaj piotrze
Wydaje mi się, że trzeba rozgraniczyć dwa rozumienia słowa pustka:

1) Pustka emocjonalna, jako silna emocja, które może pchać zarówno do czegoś pozytywnego jak i negatywnego.
2) Pustka jako brak przeszkadzających fenomenów.

Wydaje mi się, że w swojej inicjującej temat wiadomości, traktowałaś to słowo w pierwszym znaczeniu. A w naukach buddyjskich chodzi raczej o coś zbliżonego do tego drugiego.
Trzy charakterystyki rzeczywistości(ti-lakkhana) to:
anicca, anatta, dukkha

Myślę że pustka może być doświadczona jedynie poprzez bezpośredni rozwój satipatthany w codziennym życiu, gdzie charakterystyka każdej rzeczywistości(dhammy) jest doświadczana. Gdy panna i sati powstają i doświadczają charakterystyki anatta, wtedy pustka może być poznana.

tyle kiedyś spędziliśmy debatując nad tym słowem Anatta. Że to "Ja", "Nie-ja", "ja ,ani nie ja" :) ale chyba anatt'cie najbliżej zawsze do słowa Pustka :)

buschka
Jak to jest z ta pustką w buddyźmie? ja jako niebudystka odbieram ją w sposób depresyjny, jest niepożadana częscia mojego zycia. Czy buddyzm nie ma przypadkiem innej teorii mówiacej o tym ze Pustke trzeba zaakceptować i sie z stopić?
Czujesz gniew na codzień?
Czujesz smutek ?
Czujesz zazdrość?
Czujesz radość?
To są wszystko emocje które na codzień doświadczamy. Jednak gdy praktykujemy Ośmioaspektową Ścieżkę umysł staje się bardziej wyostrzony i wrażliwy na coraz to inne emocje takie jak sati czy pa~n~na. Buschka widzisz możemy mówić o Pustce, ale gdy w twoim życiu nie pojawi się pa~n~na, to Pustka nie może zostać poznana ;) :) Taka jest rzeczywistość po prostu. Możemy myśleć o wielu rzeczach. Ale doświadczenie tych rzeczy jest znacznie ważniejsze i rozwiewa wszelkie wątpliwości.

sati to taka "emocja" ona jest uważna po prostu. Sati musi sie pojawić naturalnie w życiu żeby można bylo o niej coś powiedzieć. To tak jak z gniewem czy z jakąkolwiek inną emocją.

pa~n~na(czyt. pańńa) to kolejna emocja, która rozumie. ale nie słownie, nie myślowo. ale rozumie poza slowem wszystko takim jakie jest, bez myślenia.
Więc myślowo nie warto się łamać :P Poprostu musisz zacząć rozwój Szlachetnej Ośmioaspektowej Ścieżki. Inaczej wszystko to będą jedynie Puste słowa ;)
"Chcemy iść łatwą drogą, ale jeżeli nie ma cierpienia, to nie ma mądrości. By dojrzeć do mądrości, musisz na swojej ścieżce naprawdę załamać się i zapłakać co najmniej trzy razy" Ajahn Chah
Awatar użytkownika
jw
Senior User
Tradycja: Tradycja Rogatego Buddy ;)
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: jw »

Nie pustka, lecz w sanskrycie siunjata, a po tybetańsku tongpa-nji, co można raczej przetłumaczyć jako "pustość" lub "pozbawioność".

W buddyzmie Wielkiej Drogi (Mahajana) termin ten nie oznacza ani ontologicznej nicości, ani fizycznej próżni. Pojęcie to odnosi się do natury zjawisk, które są nietrwałe, zmienne i współzależne, a tym samym nie posaidają żadnej własnej, immanentnej, ostatecznej istoty - są jej pozbawione. Zjawiska jawią się nam, jako odrębne elementy doświadczanego świata, tymczasem są one powiązane ze sobą w sieci relacji, wpływają na siebie, współkształtują, zmieniają, pojawiają i zanikają w nieustannym procesie przekształcania. To wszystko wydarza się dzięki ich pustej naturze. Gdyby ich natura nie była pusta, świat musiałby być martwy, ponieważ w świecie ostatecznie autonomicznych i immanentnych bytów nic nie miałoby prawa się zmienić.

W tym kontekście można powiedzieć, że pustość nie jest nicością, lecz pełną twórczego potencjału nieograniczoną "przestrzenią", "otwartością", "wolnością", a tym samym stanowi podstawowy warunek przejawiania się różnorodnych procesów i form. Siunjata to dynamiczny, żywy i wszechprzenikający "obszar", czy też właściwość, która potencjalnie zawiera wielość wszystkich form. Rozpoznanie ostatecznej pustości jest jednocześnie osiągnięciem stanu najwyższej radości (tak jest to przekazywane w buddyzmie Wadżrajany, czyli w Diamentowej Drodze) - tego rodzaju świadectwa można znaleźć w licznych tzw. pieśniach oświecenia, np. w takich, jakie wyśpiewał jogin Szabkar:

http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/page.php?id=855
http://www.rogatybudda.pl
Wszystko, co napisałem powyżej wyraża wyłącznie moje prywatne opinie, chyba że zostało to WYRAŹNIE zaznaczone inaczej. Nikt nie musi się z nimi zgadzać.
Awatar użytkownika
iwanxxx
Admin
Tradycja: Buddhadharma

Nieprzeczytany post autor: iwanxxx »

Część postów powędrowała do nowego wątku w panelu Therawada. Proszę, szczególnie ikara, o uwzględnienie, że jesteśmy w panelu BUDDYZM POCZĄTKI, i pisanie pod tym kątem (żargon odpada).
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Nieprzeczytany post autor: booker »

buschka pisze:Jak to jest z ta pustką w buddyźmie? ja jako niebudystka odbieram ją w sposób depresyjny, jest niepożadana częscia mojego zycia. (...) Prosze o wyjasnienia bo osobiscie gubię sie w swojej pustce.
Ale o czym mówisz w swoim wypadku uzywając słowa pustka?

Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

off na temat książki "Struktura rzeczywistości" Davida Deutcha, został przeniesiony TUTAJ
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”