Serce chce,a ja nie wiem jak...

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

alexxxanderka

Serce chce,a ja nie wiem jak...

Nieprzeczytany post autor: alexxxanderka »

Witam wszystkich!
Od dłuższego czasu buddyzm krążył obok mnie, a raczej ja koło buddyzmu. Od zawsze fascynowała mnie ta religia i właśnie teraz nadszedł czas przełomu. Bardzo chcę zostać buddystką, ale sama nie wiem co mam zrobić. Ogólne zasady są mi znane i zgadzam się z nimi całym sercem! Problem pojawia sie jednak, gdy myślę o różnych szkołach... Zupełnie nie wiem gdzie będę pasować :( Może ktoś z forum mi pomoże? Priorytetem w moim życiu jest pomoc drugiemu człowiekowi. Aktualnie pracuję, a raczej jestem aktywnym wolontariuszem w trzech fundacjach, staram się zmieniać chociaż ten skrawek świata, który jest obok mnie. Fascynuje mnie też psychologia, chcę kształtować swoje życie, chcę nieść pomoc osobom zagubionym. To są dwie najważniejsze rzeczy, które mnie charakteryzują. Może ktoś chociaż trochę mnie na kierunkuje? BARDZO MI ZALEŻY! Jestem mieszkanką Poznania, może tutaj na miejscu są jakieś miejsca, w których mogłabym szukać wsparcia?

Z góry bardzo dziękuję!
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Re: Serce chce,a ja nie wiem jak...

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Witamy na forum Alexxxanderka :)

Proponuję byś zapoznała się z poniższymi tematami, może pomogą Tobie w tym
http://forum.medytacja.net/viewtopic.ph ... 04&start=0
http://forum.medytacja.net/viewtopic.php?f=9&t=7726

Pozdrawiam
kunzang
alexxxanderka

Zapoznawałam sie już z tymi tematami, jednak każdy poszukuje czegoś innego i to nie zmniejszyło mojego zagubienia:(
Awatar użytkownika
kunzang
Admin

Witam
alexxxanderka pisze:Od dłuższego czasu buddyzm krążył obok mnie, a raczej ja koło buddyzmu.
Od kiedy - jaki czas?
alexxxanderka pisze:Od zawsze fascynowała mnie ta religia i właśnie teraz nadszedł czas przełomu. Bardzo chcę zostać buddystką, ale sama nie wiem co mam zrobić.
Dlaczego Ciebie fascynuje, co jest powodem, że chcesz zostać buddystką?
alexxxanderka pisze:Ogólne zasady są mi znane i zgadzam się z nimi całym sercem!
Czyli jakie zasady?

Pozdrawiam
kunzang
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Nieprzeczytany post autor: booker »

Alexxxanderka, witamy.

Jeśli tak bardzo Ci zależy, ale nie wiesz gdzie będziesz pasować, to wypadało by chyba abyś zaczęła poznawać tradycje buddyjskie.

Masz kilka ośrodków buddyjskich w Poznaniu w liczących się tradycjach. Zamiast zastanawiać się gdzie będziesz pasować może po prostu idź i zapoznawaj się bezpośrednio:

Tradycje Buddyzmu Tybetańskiego:

1.'Garuda' - http://a.bongaruda.pl/local/poznan/
2.'Grupa Samten Tse' - http://www.khandro.mahajana.net/
3.'Diamentowa Droga' - http://www.karma-kagyu.poznan.pl/

Tradycje Zen
1. 'Kannon' (jap. Soto Zen) - http://www.nowaedukacja.pl/kontakt.html
2. 'Misja Buddyjska' (jap. Soto Zen) - http://www.engakuin.mahajana.net/kontakt.html

Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
alexxxanderka

Od około 3-4 lat dotykał mnie ten temat. Dlaczego? Ponieważ buddyzm dotyka tych spraw, których brakuje mi w chrześcijaństwie! Człowiek mimo zasad ma prawo do kształtowania swojego losu, nie wmawia się ludziom,że tak musi być i tyle. Po wstępnych poszukiwaniach zauważyłam,że buddyzm jest bardziej ukierunkowany na drugiego człowieka. Medytacje, dążenie do samodoskonalenia siebie i swoich relacji ze światem jest według mnie czymś o wiele lepszym niż np. "odklepanie" grzechów w konfesjonale i wrócenie znowu do tego samego problemu. Zapoznałam się z Czterema Szlachetnymi Prawdami, Szlachetną Ośmiostopniowa Ścieżką, przeczytałam wiele postów i artykułów w internecie oraz jedną książkę:)
alexxxanderka

Zgłosiłam sie już do Misji Buddyjskiej i aktualnie czekam na termin spotkania, ponieważ wczorajsze nie odbyło się z powodu choroby mojego tzw. spotkanioriusza:(
Awatar użytkownika
Sadayoshi
Tradycja: Karma Kagyu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sadayoshi »

Hej alexxxanderko, może napisz skąd jesteś - podrzucimy ci adresy pobliskich ośrodków. Trzeba wpaść do kilku, zobaczyć jak to tam wygląda... to bardzo pomaga w podjęciu decyzji :]
alexxxanderka

Tak jak już wspominałam jestem z Poznania:) jedyny ośrodek z którym mam jako taki kontakt to właśnie ośrodek Misji Buddyjskiej.
Awatar użytkownika
Sadayoshi
Kontakt:

Kurcze... niedługo mi dwudziestka stuknie, chyba na starość ślepnąć zaczynam xD
W Poznaniu masz na pewno:
http://www.poznan.buddyzm.pl - szkoły Karma Kagyu
http://www.nowaedukacja.pl/zen.html - Zen
http://www.engakuin.mahajana.net - Soto Zen

Kontaktu z ośrodkiem nie musisz mieć jakiegoś specjalnego. Dobrze jest napisać do nich, że chciałabyś wpaść. Ale jeżeli po prostu przyjdziesz o podanej godzinie, to na pewno też się tobą zajmą ;)
Awatar użytkownika
kunzang
Admin

Witam
Sadayoshi pisze:Kurcze... niedługo mi dwudziestka stuknie, chyba na starość ślepnąć zaczynam xD
Na to wychodzi ;) Booker podał już wcześniej te linki do ośrodków w Poznaniu.

Pozdrawiam
kunzang
Awatar użytkownika
kunzang
Admin

Witam

Dziękuję za wyjaśnienia Alexxxanderko :) Rozumiem, że przemyślałaś sprawę niemniej standardowo z mej strony cytacik w związku z takimi sytuacjami, jak zmiana religii, której się hołduje. Polecam :)
Tenzin Wangyal Rinpocze pisze:Powinieneś postępować rozważanie i z rozmysłem, jeśli chodzi o wybór religii. Nie jest dobrze podejmować decyzję o zmianie religijnej orientacji na podstawie zasłyszanych jednej czy dwóch przypadkowych informacji. Nie podejmuj takich pochopnych decyzji, opierając się tylko na jednej czy dwóch przeczytanych książkach.Nie podążaj w takich momentach za przypadkowymi wrażeniami, jak widzenie w medytacji tęczy lub świateł, nie kieruj się impulsywnymi odczuciami. Rozważ to głęboko. Jeżeli jakaś ścieżka proponuje ci coś więcej, niż to, co dotychczas napotkałeś i jeżeli twa decyzja jest poważna, możesz oczywiście taką decyzję podjąć. Co jest istotne to to, byś po podjęciu decyzji stabilnie przy niej pozostał. Bardzo ważne jest, by docenić przy tym przeszłość, twoje przeszłe działania i dokonania, tak by nie zostały one zaprzepaszczone. Przeszłość stanowi część procesu wzrostu i prowadzi ku przyszłości. Kiedy ludzie zmieniają swoją religijną orientację, swoich nauczycieli, często zaczynają narzekać i krytykować przeszłość. Nie powinieneś tak postępować. Podobne to jest do wzięcia rozwodu, a następnie narzekanie na swego eks-męża lub żonę. Nie jest to w porządku. Bardzo istotne jest nauczenie się tego, by postrzegać przeszłość w sposób pozytywny.
Zaczerpnięte z komentarza Tenzina Wangyala Rinpocze do ''Niamdziu'' Tru Dzialły Jungdrunga.
Pozdrawiam
kunzang
Awatar użytkownika
Sadayoshi
Kontakt:

kunzang pisze:Witam
Na to wychodzi ;) Booker podał już wcześniej te linki do ośrodków w Poznaniu.
Ehhh... tak to jest, gdy ma się za sobą kilka nieprzespanych nocy :wstyd:
Awatar użytkownika
LordD
Tradycja: Karma Kamtsang
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: LordD »

Booker, a czemu Kwan Um School Of Zen, nie zareklamowałeś? :)
zen.pl
Awatar użytkownika
booker

LordD pisze:Booker, a czemu Kwan Um School Of Zen, nie zareklamowałeś? :)
zen.pl
Ponieważ nie ma grupy Kwan Um w Poznaniu - http://zen.pl/kwanum/kwanum_adresy.html

Pozdrawiam
/M
alexxxanderka

Dziękuję Wam bardzo za linki:) A cytat bardzo mądry^^ Nie powiem, wiele sie zastanawiałam, dlatego też teraz chcę tak uważnie szukać. Boję się,że w Poznaniu może nie być tego, na co tak naprawdę czekam... Stąd to pytanie czy może Wy potraficie mi coś doradzić przy moim rysie charakterologicznym :P Wiem, wiem skomplikowane... Ale już taki ze mnie dziwny człowiek :P
Awatar użytkownika
booker

alexxxanderka pisze:Dziękuję Wam bardzo za linki:) A cytat bardzo mądry^^ Nie powiem, wiele sie zastanawiałam, dlatego też teraz chcę tak uważnie szukać. Boję się,że w Poznaniu może nie być tego, na co tak naprawdę czekam... Stąd to pytanie czy może Wy potraficie mi coś doradzić przy moim rysie charakterologicznym :P Wiem, wiem skomplikowane... Ale już taki ze mnie dziwny człowiek :P
Jeżeli chcesz uważnie szukać, no to chyba by trzeba po porstu iść i zobaczyć :)

Pozdrawiam
/M
Awatar użytkownika
iwanxxx
Admin
Tradycja: Buddhadharma

Nieprzeczytany post autor: iwanxxx »

alexxxanderka pisze:Dziękuję Wam bardzo za linki:) A cytat bardzo mądry^^ Nie powiem, wiele sie zastanawiałam, dlatego też teraz chcę tak uważnie szukać. Boję się,że w Poznaniu może nie być tego, na co tak naprawdę czekam... Stąd to pytanie czy może Wy potraficie mi coś doradzić przy moim rysie charakterologicznym :P Wiem, wiem skomplikowane... Ale już taki ze mnie dziwny człowiek :P
Ja nieśmiało doradzę, że po MB3S zobacz i grupę Kannon. Można powiedzieć, że obie te grupy pomimo tej samej podstawy mają swoje stylistyczno-światopoglądowe specyfiki, więc warto sprawdzić obie. O rys charakterologiczny się nikt nie pokusi, bo nie znamy Twojego charakteru :)

OPzdr
Piotr
alexxxanderka

Wiem,że nie jestem Wam znana,dlatego trochę we wstępie o sobie napisałam:) Ale i tak strasznie dziękuję za radę! z chęcią pójdę też do tej drugiej szkoły:) Zresztą jak tylko zobaczyłam te linki, to o tym pomyślałam:) A doradzacie mi przeczytanie jakiś konkretnych książek? Czy lepiej dowiedzieć się wszystkiego "na żywo":P?
Awatar użytkownika
booker

alexxxanderka pisze:Wiem,że nie jestem Wam znana,dlatego trochę we wstępie o sobie napisałam:) Ale i tak strasznie dziękuję za radę! z chęcią pójdę też do tej drugiej szkoły:) Zresztą jak tylko zobaczyłam te linki, to o tym pomyślałam:) A doradzacie mi przeczytanie jakiś konkretnych książek? Czy lepiej dowiedzieć się wszystkiego "na żywo":P?
Kiedyś bym zaczął od pochłonięcia kilku książek, bo sądził bym że mnie to może jakoś odpowiednio przygotuje albo coś, ale teraz, jeżeli miałbym zacząć.... poszedł bym i po prostu zapytał czego naucza i jak się praktykuję... i spróbował samemu.

Wiem, złośliwy jestem :evil:

Powodzenia Alexxxanderko
/M
Awatar użytkownika
Ryu
ex Global Moderator
Tradycja: Theravāda

Nieprzeczytany post autor: Ryu »

booker pisze:
alexxxanderka pisze:Wiem,że nie jestem Wam znana,dlatego trochę we wstępie o sobie napisałam:) Ale i tak strasznie dziękuję za radę! z chęcią pójdę też do tej drugiej szkoły:) Zresztą jak tylko zobaczyłam te linki, to o tym pomyślałam:) A doradzacie mi przeczytanie jakiś konkretnych książek? Czy lepiej dowiedzieć się wszystkiego "na żywo":P?
Kiedyś bym zaczął od pochłonięcia kilku książek, bo sądził bym że mnie to może jakoś odpowiednio przygotuje albo coś, ale teraz, jeżeli miałbym zacząć.... poszedł bym i po prostu zapytał czego naucza i jak się praktykuję... i spróbował samemu.

/M
Najlepiej po prostu pójść, a jeżeli dana szkoła radzi coś więcej to znajdziesz wszystko na ich stronach (niektórzy polecają poznanie angielskiego, inni wymagają posiadanie komputera klasy Mac ;) ). Ogóln ie sobie pogoogluj różne rzeczy które Cie interesują. :)
Jestem właścicielem mojej kammy, spadkobiercą mojej kammy, zrodzony z mojej kammy, związany z moją kammą, istnieję wspierany przez moją kammę. Jakąkolwiek kammę stworzę, czy dobrą czy złą, będę jej spadkobiercą.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”