Zen i przemoc
Moderator: iwanxxx
Zen i przemoc
Tak się zastanawiam jak ma się Zen do przemocy.
Z tego, co mi wiadomo (a z Zenem mam niewiele wspólnego) to samurajowie praktykowali Zen. I stąd moje pytanie, bo samurajowie do najłagodniejszych nie należeli.
Z tego, co mi wiadomo (a z Zenem mam niewiele wspólnego) to samurajowie praktykowali Zen. I stąd moje pytanie, bo samurajowie do najłagodniejszych nie należeli.
- lepsze
- ex Moderator
- Tradycja: Brak
Re: Zen i przemoc
Zen dla mnie jest wielką tajemnicą, którą można znaleźć każdego dnia w każdej czynności. Jeśli uznasz mycie zębów za wyjątkowo brutalne, przyznam że Zen jest okrutny.
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
- booker
- Tradycja: Yungdrung Bön
Co nie co w artykule Święta Wojna Zenbiker pisze:Tak się zastanawiam jak ma się Zen do przemocy.
Pozdrawiam
/M
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
- jerez
- ex Moderator
- Tradycja: yungdrung bon
co nie co o zenie na przykladzie samurajow w ujeciu psychologi glebi jest gdzies na poczatku w wykladzie suzukiego w tej ksiazce :
Erich Fromm, Daisetz Teitaro Suzuki, Richard de Martino: "Buddyzm zen i psychoanaliza"
ale polecam cala ksiazke
Erich Fromm, Daisetz Teitaro Suzuki, Richard de Martino: "Buddyzm zen i psychoanaliza"
ale polecam cala ksiazke

- lepsze
- ex Moderator
- Tradycja: Brak
a ja nie.... jedyne co w niej jest naprawdę godne polecenia to co suzuki cytuje czyli mowy Rinzaia. Natomiast jego komentarze do nich są już zbędne. Pier**** cały czas o jakiejś podmiotowości, jedni, sratatata.jerez pisze:ale polecam cala ksiazke
"Rozkradzione krople
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
jej skóra
czyni wodę wiosną. "
by Har Dao _/|\_
- jerez
- ex Moderator
- Tradycja: yungdrung bon
wiec niech sam przeczyta i oceni
chyba nie moglismy lepiej zareklamowac tej ksiazki jak przez sprzeczne oceny

chyba nie moglismy lepiej zareklamowac tej ksiazki jak przez sprzeczne oceny

uderzę Was wszystkich trzydzieści razy - czy będzie w tym przemoc? 
- moi
- Tradycja: Zen Soto (sangha Kanzeon)
A to już zależy od tego, czy kapciem, czy z półobrotuhermit pisze:uderzę Was wszystkich trzydzieści razy - czy będzie w tym przemoc? Wink

Pozdrawiam.m.
-
- użytkownik zbanowany
- Tradycja: #
To by się dało połączyć i byłoby z kapciamoi pisze:A to już zależy od tego, czy kapciem, czy z półobrotuhermit pisze:uderzę Was wszystkich trzydzieści razy - czy będzie w tym przemoc? Wink![]()

A w jaki sposób samurajowie praktykowali zen? Czy np. przyjmowali wskazania, praktykowali pod okiem mistrzów, uprawiali zazen? (nie wiem, czy to są akurat jakieś główne wyznaczniki praktyki zen, ale jednak przydałoby się to sprecyzować)biker pisze:Tak się zastanawiam jak ma się Zen do przemocy.
이 뭣고?
polecam książke "zen na wojnie" wydana po polsku 2 lata temu chyba przez UJ