Pytanie o wskazanie

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

surdik
Tradycja: nie wiedziałem co tu wpisać

Pytanie o wskazanie

Nieprzeczytany post autor: surdik »

Czy we wskazaniu, o niekłamaniu chodzi o to, żeby w ogóle nie kłamać, czy należy się tego trzymać bezwzględnie?
Gdy widzimy, że powiedzenie prawdy może zagrażać życiu i zdrowiu, np. ze strony pytającego, to mimo tego nie należy skłamać?
elwis
Tradycja: Kwan um

Re: Pytanie o wskazanie

Nieprzeczytany post autor: elwis »

To chyba jasne, że nie. Wskazania to tylko rady, które z reguły są słuszne, pewnie często wtedy gdy uznasz, że jest inaczej; jednak to tylko rady. Sam decydujesz kiedy się ich trzymasz, a kiedy nie.
surdik

No tak myślałem, ale pewny nie byłem. Dzięki.
Awatar użytkownika
Ryu
ex Global Moderator
Tradycja: Theravāda

Nieprzeczytany post autor: Ryu »

Cześć

Przede wszystkim Czwarte Wskazanie nie odnosi się tylko do klamania, a do niewlaściwej mowy. Mowa niewlaściwa to
a) mowa falszywa (klamanie)
b) mowa oszczercza
c) mowa szorstka (obelgi, obrażanie)
d) bezmyślna paplanina

Wszystko ladnie opisane w książce Bhikkhu Bodhiego ,,Szlachetna Ośmioraka Ścieżka". Zdaje mi się, że jej treść powinien być w większości prawidlowy dla wszystkich odmian buddyzmu.

Co do przestrzegania wskazań to też nie jest to jednoznaczne. Mahajana podkreśla, że wskazań nie trzeba przestrzegać jeżeli są takie wyższe konieczności, ale wedlug therawady zawsze powinno się je przestrzegać. Ja na swoją wlasną potrzebę interpretuję to tak, że klamstwo zawsze jest zlą karmą, ale po prostu czasami powiedzenie prawdy byloby jeszcze gorsze. Chociaż zawsze można też odmówić odpowiedzi. ;) Wspominam o tym, bo co prawda masz zen w polu tradycja, ale temat jest w dziale dla wszystkich początkujących.

pozdrawiam,
Tomek
Jestem właścicielem mojej kammy, spadkobiercą mojej kammy, zrodzony z mojej kammy, związany z moją kammą, istnieję wspierany przez moją kammę. Jakąkolwiek kammę stworzę, czy dobrą czy złą, będę jej spadkobiercą.
Obrazek
surdik

O dzięki, fajny ebook.
Czytałem wiele książek z różnych tradycji i przez to mam pomieszane poglądy. Dlatego właśnie takie syntezujące książki lubie.
W pole wpisałem Zen, ale gdyby nie był wpis wymagany to bym nic nie napisał.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ryu
ex Global Moderator
Tradycja: Theravāda

Nieprzeczytany post autor: Ryu »

Cześć

Jakby co to w polu tradycja możesz wpisać coś w stylu ,,niezdecydowany" albo ,,brak" czy ,,najbliżej mi do zen" :) Nie musisz się z góry określać na jakąś konkretną tradycję.

pozdrawiam,
Tomek
Jestem właścicielem mojej kammy, spadkobiercą mojej kammy, zrodzony z mojej kammy, związany z moją kammą, istnieję wspierany przez moją kammę. Jakąkolwiek kammę stworzę, czy dobrą czy złą, będę jej spadkobiercą.
Obrazek
surdik

Dziękuję, że też sam na to nie wpadłem.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”