,,ZAZEN A CODZIENNOŚĆ,, - tylko tu i teraz.
Moderator: iwanxxx
,,ZAZEN A CODZIENNOŚĆ,, - tylko tu i teraz.
Co prawda temat ten ogranicza się raczej do osób praktykujących zazen, ale wypowiedzieć może się przecież każdy kto ma pewne doświadczenia i obserwacje np. innych ludzi.
Jeżeli praktykujecie zazen to na ile angażujecie zazen w swoją codzienność??
Czy staracie się aby wszystko co wykonujecie w trakcie dnia było Waszym zazen??
Z racji tego iż zen manifestuje i propaguje (moim skromnym spostrzeżeniem) ideę braku dualizmu we wszystkim co w nas i w tym co nas otacza to chciałbym właśnie prosić wszystkich chętnych o dzielenie się w tej dyskusji swoimi spostrzeżeniami z własnej praktyki, swoimi celami obawami itp. Itd.
STWÓRZMY W TYCH RELACJACH I WYPOWIEDZIACH NIEFORMALNY I WYŁĄCZNIE ISTNIEJĄCY W TEJ DYSKUSJI NA TYM FORUM ,,RUCH- ŚWIADOMEGO BYCIA TU I TERAZ, KAŻDYM ELEMENTEM SIEBIE,,
SERDECZNIE POZDRAWIAM myozen
Jeżeli praktykujecie zazen to na ile angażujecie zazen w swoją codzienność??
Czy staracie się aby wszystko co wykonujecie w trakcie dnia było Waszym zazen??
Z racji tego iż zen manifestuje i propaguje (moim skromnym spostrzeżeniem) ideę braku dualizmu we wszystkim co w nas i w tym co nas otacza to chciałbym właśnie prosić wszystkich chętnych o dzielenie się w tej dyskusji swoimi spostrzeżeniami z własnej praktyki, swoimi celami obawami itp. Itd.
STWÓRZMY W TYCH RELACJACH I WYPOWIEDZIACH NIEFORMALNY I WYŁĄCZNIE ISTNIEJĄCY W TEJ DYSKUSJI NA TYM FORUM ,,RUCH- ŚWIADOMEGO BYCIA TU I TERAZ, KAŻDYM ELEMENTEM SIEBIE,,
SERDECZNIE POZDRAWIAM myozen
- moi
- Tradycja: Zen Soto (sangha Kanzeon)
Re: ,,ZAZEN A CODZIENNOŚĆ,, - tylko tu i teraz.
myozen pisze:STWÓRZMY W TYCH RELACJACH I WYPOWIEDZIACH NIEFORMALNY I WYŁĄCZNIE ISTNIEJĄCY W TEJ DYSKUSJI NA TYM FORUM ,,RUCH- ŚWIADOMEGO BYCIA TU I TERAZ, KAŻDYM ELEMENTEM SIEBIE,,
TAK

PS: Nie praktykuję zazen. Ale w ten właśnie sposób rozumiem (chciałabym widzieć) moje współuczestnictwo i obecność między ludźmi...
Pozdrawiam.m.
- moi
Dlaczego tylko w tej dyskusji?moi pisze:WYŁĄCZNIE ISTNIEJĄCY W TEJ DYSKUSJI NA TYM FORUM
Ja bym wrzuciła gaz do dechy w tym przypadku

No ja poprostu niechciałem nazrzucać formy siłą ,to jest propozycja dyskusji. Samo bycie tu i teraz to temat przewodni mojej praktyki, poswięcając się rzetelnie kazdej chwili doskonalimy swoje życie na wiele lat do przodu i niezostawiamy przykrych wspomnień patrząc do tyłu. Uwaga to największy przejaw miłości do drugiego człowieka!!!
- moi
Ale fajnie - jest nas więcejmyozen pisze:Uwaga to największy przejaw miłości do drugiego człowieka!!!

Nawet nie wiedziałam,że praktykuję..zazen :lol:
a witam moi, no dopiero zauważyłem:) znamy się z metty i dyskusji na temat medytacji w sztukach walki, dodałem dziś nowego posta, czytałaś? może pogadamy na gg.
- iwanxxx
- Admin
- Tradycja: Buddhadharma
Część dyskusji (o zen i vipassanie) znalazła się tu. (przeniósł: iwanxxx)