Zen - pierwsze pytania ;)

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

viator

Zen - pierwsze pytania ;)

Nieprzeczytany post autor: viator »

Witam wszytkich.

Jest to mój pierwszy post na tym forum, nazywam się Marek i jestem studentem z Trójmiasta. Od ok 2 lat interesuje się buddyzmem. Z początku jego odmianą tybetańską, stąd trafiłem na Związek Diamentowej Drogi Karma Kagyu (Lama Ole). Byłem na paru spotkaniach, jednak po spojrzeniu z większej perspektywy na ośrodek oraz sposób podejścia Ole’go dosyć szybko się zniechęciłem. Mam nadzieje, że nikt z forum nie obrazi się na te słowa, po prostu poczułem, że to nie jest to. Jeśli chodzi o buddyzm tybetański to w mojej okolicy znajduje się tylko jeden w/w ośrodek.

Z drugiej strony był buddyzm Zen, postrzegałem gojednak jako dosyć mocno sformalizowaną odmianę,, która z początku jakoś mi nie odpowiadała. Ale jak widać do wszytskiego trzeba dojrzeć i po przekopaniu internetu w poszukiwaniu materiałów dotyczących Zen i po własnych przemyśleniach, doszedłem do wniosku, że to chyba jest właśnie to czego tak naprawdę poszukiwałem. Oczywiście w związku z tym pojawiło się u mnie mnóstwo pytań, stąd mój post.

W trójmieście istnieją dwa ośrodki Zen (Zen Kannon oraz Zen Kwan Um) wiem, że jeden prowadzony jest w tradycji koreańskiej, drugi – japońskiej, poczytałem trochę materiałów (zdecydowanie więc jest ich dostępnych po stronie Kwan Um) i dostrzegam trochę różnic, jednak mimo wszytsko bardzo proszę by ktoś lepiej zorientowany mógł powiedzieć coś na temat zasadniczych różnic pomiędzy tymi szkołami, przede wszytskim na co kładzie się największy nacisk (zazen, pokłony, śpiewy..), atmosfere w ośrodku ;), ogólnie tak, żeby mi laikowi – było łatwiej zdobyte informacje uporządkować ;)

Pozdrawiam serdecznie!
Marek
Awatar użytkownika
Ryu
ex Global Moderator
Tradycja: Theravāda

Re: Zen - pierwsze pytania ;)

Nieprzeczytany post autor: Ryu »

Nie znam się praktycznie w ogóle na podejściu szkoły Kannon. Jeżeli jednak dobrze pamiętam to obie sanghi żyją w przyjaźni. Kojarzę jakieś informacje o wspólnych praktykach, czy odosobnieniach, więc pewnie różnice nie są zbyt zasadnicze.
Jestem właścicielem mojej kammy, spadkobiercą mojej kammy, zrodzony z mojej kammy, związany z moją kammą, istnieję wspierany przez moją kammę. Jakąkolwiek kammę stworzę, czy dobrą czy złą, będę jej spadkobiercą.
Obrazek
mundek
konto zablokowane
Tradycja: Mahayana

Nieprzeczytany post autor: mundek »

Witaj
Różnice w "metodach" są, najlepiej i najłatwiej będzie ci je samemu poznać oraz rozsądzić co bardziej Cię "porusza". Nauczyciele obu szkół byli przyjaciółmi i tak jak wspomniał powyżej kolega odbywały się wspólne praktyki, a niektórzy z praktykujących bywają na odosobnieniach w obu wspólnotach. Jeśli masz okazję odwiedź obydwie sanghi, chyba sam uznajesz, że takie podejście da ci możliwość rzetelnej "oceny" tej sprawy.
Powodzenia :)
viator

Nieprzeczytany post autor: viator »

Jak tylko uda mi się znaleźć czas to wybiorę się do któregoś z ośrodków. Cieszy mnie, że między szkołami, nie ma sporów. Dzięki za pomoc ;) Jeśli ktoś jeszcze miałby coś do dodania na temat tych szkół to bardzo proszę, chętnie dowiem się czegoś nowego.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”