Powitanie i pytanie na śniadanie :)

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

Awatar użytkownika
Envil
Tradycja: ZEN

Powitanie i pytanie na śniadanie :)

Nieprzeczytany post autor: Envil »

Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem tu nowy.
Moja przygoda z duchowością zaczęła się kilka lat temu.
W ciszy, w kolejnych okresach bezumysłu, podczas medytacji która dotychczas była po prostu siedzeniem nad brzegiem jeziora i obserwacją, zacząłem dostrzegać niesamowitość egzystencji, dotykać natury tego, czego nie da się pojąć ani nawet wyrazić słowami.
Niedawno dopiero, kiedy zobaczyłem w internecie wykład Andrzeja Piotrowskiego, dostrzegłem, że ZEN ściśle zazębia się z moimi obserwacjami, i stąd moje zainteresowanie tematem i obecność na forum.

A ten temat ma trzy zadania:

Po pierwsze chciałem się przywitać Bo sądzę, że zostanę tu na dłużej i ciesze się, że tu jestem

Po drugie, jako że posługujecie się tutaj całym legionem różnych określeń, terminologii, tytułów, a nie mogę znaleźć słownika który by zebrał je w spójną całość. Czy jeśli ktoś ma to może mi podać link? Wiem, że to będzie wtedy wyrwane z kontekstu... ale baardzo pomocne (mam utrudniony dostęp do fachowej literatury).

A po trzecie, od razu nasunęło mi się pytanie. Uważam bowiem, że większość religii w pierwotnej wersji wskazuje na to samo, tylko w różnych formach. (Jezus miał naturę Buddy, Budda miał naturę Jezusa, obaj mieli pierwotną naturę). Jednak z upływem mileniów ich przekaz bywał wypaczany, doktrynowany i mylnie interpretowany, a przez to coraz bardziej zatarty i niezrozumiany.
A ZEN wydał mi się atrakcyjny właśnie z tego powodu, że wydawał się odrzucać warstwy tej naleciałości i przez to jest bardzo klarowny, bardzo pierwotny.
I nieco zadziwia mnie, w jakim celu są pokłony, śpiewy, wyliczenia ile ich powinno być, schematy postępowania, o których czytam na tym forum. Trochę to brzmi jak.... instrukcja? :583: I znów pachnie doktrynalnością. Jak to jest?

Pozdrawiam:
Paweł :peace:
Awatar użytkownika
Karinos
Tradycja: Wadżrajana

Re: Powitanie i pytanie na śniadanie :)

Nieprzeczytany post autor: Karinos »

Witaj :) milego pobytu tutaj :)
Lamvadis
Tradycja: Wspólnota Dzogczen

Nieprzeczytany post autor: Lamvadis »

I znów pachnie doktrynalnością. Jak to jest?
To, że stronisz od pokłonów, śpiewów i całej otoczki też jest swojego rodzaju "doktrynalnością". Tylko taką trochę bardziej Twoją, przez co jej nie zauważasz. Jeden czort :)
Awatar użytkownika
booker
Tradycja: Yungdrung Bön

Nieprzeczytany post autor: booker »

Witaj Envil
Envil pisze: I nieco zadziwia mnie, w jakim celu są pokłony, śpiewy, wyliczenia ile ich powinno być, schematy postępowania, o których czytam na tym forum. Trochę to brzmi jak.... instrukcja? :583: I znów pachnie doktrynalnością. Jak to jest?
Sa to po prostu formy praktyki medytacyjnej. Tak juz jest, ze robienie roznych rzeczy roznie wplywa na umysl. Celem poklonow, spiewow, ich wyliczen i schematow postepowania jest w sumie jedno: pomoc czlowiekowi by sie przebudzil i pomagal reszcie istot.

Pozdrawiam i witaj na forum. :)
"Bądź buddystą, albo bądź buddą."
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Witam
Envil pisze:Po drugie, jako że posługujecie się tutaj całym legionem różnych określeń, terminologii, tytułów, a nie mogę znaleźć słownika który by zebrał je w spójną całość. Czy jeśli ktoś ma to może mi podać link? Wiem, że to będzie wtedy wyrwane z kontekstu... ale baardzo pomocne (mam utrudniony dostęp do fachowej literatury).
W temacie ''Podstawowe informacje na temat buddyzmu'' masz linki do podstawowych terminów i nazw na bogini wiki, a tam w danym temacie masz odniesienia do różnych terminów.
Możesz też odwiedzić boginię wiki i zapytać ją o dany termin np ''rigpa'' /nie wiem jaku u Ciebie z angielskim - ta wersja językowa ma więcej do zaoferowania od polskiej w tym względzie/. Poza tym, pytaj po prostu w trakcie rozmowy jeżeli dany termin jest Tobie obcy.

Pozdrawiam
:14:
Awatar użytkownika
LewKanapowy
Tradycja: Dzogczen

Nieprzeczytany post autor: LewKanapowy »

Envil pisze:Uważam bowiem, że większość religii w pierwotnej wersji wskazuje na to samo, tylko w różnych formach. (Jezus miał naturę Buddy, Budda miał naturę Jezusa, obaj mieli pierwotną naturę).
Spotkasz tu wielu, którzy uważają podobnie ;-) I paru, którzy mają inne zdanie - albo nie mają żadnego zdania w tej kwestii
Za sceną rozległ się gwałtowny tupot i wreszcie wszedł lew.
Składał się z dwóch bobrów przykrytych kapą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”