"Chcę poznać nauki Buddy"

Wasze pierwsze pytania tyczące się buddyzmu

Moderator: forum e-budda team

Saint

Re: "Chcę poznać nauki Buddy"

Nieprzeczytany post autor: Saint »

Cześć!

Mam na imię Kuba, mam 20 lat, studiuję biologię na UAM-ie.
Chcę poznać nauki Buddy.
Najbardziej chyba 'ciągnie' mnie do buddyzmu zen..
gdyż odkąd pamiętam zadaję sobie pytania kim jestem, skąd, i po co w ogóle tu jestem..
jednocześnie przyznaję, że o innych 'odmianach' buddyzmu nie wiem zbyt wiele, bądź nie wiem nic.

co powinienem zrobić?
jak praktykować?
jak poznać nauki Buddy?

Pozdrawiam
Kuba :)
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Witamy na forum Saint :)
Awatar użytkownika
stworzenie
Tradycja: bon

Nieprzeczytany post autor: stworzenie »

Cześć!
co powinienem zrobić?
jak praktykować?
jak poznać nauki Buddy?
Poczytać książki*, pochodzić na wykłady, jeżeli jakieś są w okolicy i odwiedzić ośrodek/ośrodki zen - tam Ci wyjaśnią, co na początek robić.

*a wcześniej np. zajrzeć tu: http://forum.medytacja.net/phpBB2/viewtopic.php?t=4439
Saint

Dziękuję za odpowiedź :)

Książki oczywiście poczytam, w Poznaniu jest Sanga ZEN uczniów Mistrza Kaisena, więc gdy poczuję się odpowiednio 'teoretycznie' przygotowany - pójdę do ośrodka :)

Jeśli mógłbym zapytać - czego mogę się spodziewać, po pójściu do Sangi?
Nurtuje mnie pytanie o to - 'jak to wszystko praktycznie wygląda'? :)

Pozdrawiam :)

P.s czy moglibyście wskazać mi miejsce, w którym mogę znaleźć wartościowe książki nt. zen w wersji elektronicznej?
To tak przed wycieczką do empiku :hyhy:
Awatar użytkownika
atomuse
Tradycja: Bön, Kagyu

Nieprzeczytany post autor: atomuse »

Saint pisze:Jeśli mógłbym zapytać - czego mogę się spodziewać, po pójściu do Sangi?
Osobiscie polecam "skok do zimnej wody", czyli nie zaczerpywanie zadnych opisow przed pojsciem do osrodka. Dzwonisz, ustalasz termin, idziesz.
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Witam
Saint pisze:Jeśli mógłbym zapytać - czego mogę się spodziewać, po pójściu do Sangi?

Mistrz Kaisen

Pozdrawiam
kunzang
Saint

atomuse pisze:Osobiscie polecam "skok do zimnej wody", czyli nie zaczerpywanie zadnych opisow przed pojsciem do osrodka. Dzwonisz, ustalasz termin, idziesz.
Na stronie internetowej ośrodka znalazłem godziny praktyk zazen - czy mam przyjść w tych godzinach, czy w przypadku 'nowicjusza' ustala się najpierw osobny termin? :)

kunzang dzięki za link :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
stworzenie
Tradycja: bon

Nieprzeczytany post autor: stworzenie »

gdy poczuję się odpowiednio 'teoretycznie' przygotowany - pójdę do ośrodka :)
Trochę poczytać przed pójściem do ośrodka warto, żeby być zorientowanym w podstawowych pojęciach. Ale nie popadnij czasem w stan "nie jestem jeszcze wystarczająco wyedukowany, więc tam nie pójdę". To normalne, że nie wiesz wszystkiego, że praktykujący dłużej będą wiedzieli więcej, że nie wszystko od razu będzie jasne. Na tej zasadzie można spędzić 10 lat nad książkami i nadal mieć poczucie, że wie się za mało, żeby zacząć praktykować. ;)
Na stronie internetowej ośrodka znalazłem godziny praktyk zazen - czy mam przyjść w tych godzinach, czy w przypadku 'nowicjusza' ustala się najpierw osobny termin? :)
Myślę, że najlepiej dać im znać telefonicznie lub mailowo, że chcesz się do nich wybrać i jesteś nowy. Wtedy Ci powiedzą, ile wcześniej powinieneś przyjść itd.
Saint

Dzięki wielkie za odpowiedź :)
Poczytam, poczytam, a gdy będę się już trochę orientował co i jak - pójdę :)

Pozdrawiam
Kuba :)
Awatar użytkownika
iwanxxx
Admin
Tradycja: Buddhadharma

Nieprzeczytany post autor: iwanxxx »

Saint pisze:Na stronie internetowej ośrodka znalazłem godziny praktyk zazen - czy mam przyjść w tych godzinach, czy w przypadku 'nowicjusza' ustala się najpierw osobny termin? :)
Cześć Saint,

W Poznaniu jest jeszcze to zendo:
http://nowaedukacja.pl/zen.html

w którym są dwie, albo nawet 3 grupy (dwie zen - Kannon i Soto z Misji Buddyjskiej Trzy Schronienia + grupa tybetańska). Grupą Kannon zajmują się moi znajomi i bardzo Ci ją polecam. Co do Kaisena - jakby to powiedzieć, najlepiej sprawdź to gruntownie sam i nie poprzestawaj na odwiedzeniu tylko tej grupy.

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
atomuse
Tradycja: Bön, Kagyu

Nieprzeczytany post autor: atomuse »

Saint pisze:Na stronie internetowej ośrodka znalazłem godziny praktyk zazen - czy mam przyjść w tych godzinach, czy w przypadku 'nowicjusza' ustala się najpierw osobny termin? :)
Nawet jesli wiesz, kiedy jest zazen, lepiej jest wczesniej zadzwonic i powiedziec, ze jestes nowicjuszem i chcialbys poznac praktyke w osrodku. Dalsze powinno byc Ci wyjasnione telefonicznie. Tym samym nawiazesz od razu kontakt z konkretna osoba z sanghi w konkretnym osrodku, do ktorego zamierzasz uczeszczac. No chyba, ze poznasz tutaj na forum jakas osobe z tego osrodka.

No i chocby z uprzejmosci, lepiej jest najpierw zadzwonic.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wasze pierwsze pytania”