Brzmi obiecująco i widzę że generalnie jest dobrze oceniania przez ludzi. Zauważyłem, że ta książka miała już kilka wydań - które z nich miałeś na myśli? To? http://www.gandalf.com.pl/b/tybet-legen ... zywistosc/kunzang pisze:A bonpo może coś polecić/?/
Piękne albumowe wydanie ''Tybet legenda i rzeczywistość'' Marek Kalmus.
Jakie książki dla "początkującego" buddysty
Moderator: forum e-budda team
- chaon
- Tradycja: Soto Zen
Re: Jakie książki dla "początkującego" buddysty
- kunzang
- Admin
- Tradycja: yungdrung bon
Witam
Pozdrawiam
Wydanie I, Kraków 2008, wydawnictwo Bezdroża.chaon pisze:Zauważyłem, że ta książka miała już kilka wydań - które z nich miałeś na myśli?
Pozdrawiam
- miluszka
- ex Global Moderator
- Tradycja: buddyzm tybetański Kagju
To bardzo dobra książka dająca całościowy ogląd. A z punktu widzenia praktyki buddyzmu tyb. polecam np to:
http://www.awyd.pl/powtarzajac-slowa-bu ... ka,91.html
http://www.awyd.pl/powtarzajac-slowa-bu ... ka,91.html
-
- Tradycja: Karma Kagyu
Witajcie!
Na pierwszy ogień poleciłbym książki Lamy Ole Nydahla, jeśli jesteście zainteresowani buddyzmem Diamentowej Drogi:
O naturze rzeczy - jest to przystępne wprowadzenie do buddyzmu tybetańskiego (szkoła Kagyu, czyli Diamentowa Droga)
Bungee mądrości - podstawowe pytania na temat buddyzmu wraz z odpowiedziami.
Moja droga do lamów / Buddowie dachu świata - wielu buddystów DD od niej zaczynało - osobiście mogę polecić
Na pierwszy ogień poleciłbym książki Lamy Ole Nydahla, jeśli jesteście zainteresowani buddyzmem Diamentowej Drogi:
O naturze rzeczy - jest to przystępne wprowadzenie do buddyzmu tybetańskiego (szkoła Kagyu, czyli Diamentowa Droga)
Bungee mądrości - podstawowe pytania na temat buddyzmu wraz z odpowiedziami.
Moja droga do lamów / Buddowie dachu świata - wielu buddystów DD od niej zaczynało - osobiście mogę polecić
Ja dzisiaj wypożyczyłem 3 książki o Buddyzmie. Jedną przeczytałem prawie całą, takim dodatkowym motywatorem było brak prądu. Książka, o której piszę, to: "Buddyzm prosto" autor Stave Hagen
Pozostałe dwie to: "Buddyzm zen i psychoanaliza" autorzy: Eric Fromm, D.T. Suzuki i Richard De Martino. "Buddyzm" autor: Damien Keown.
Pozostałe dwie to: "Buddyzm zen i psychoanaliza" autorzy: Eric Fromm, D.T. Suzuki i Richard De Martino. "Buddyzm" autor: Damien Keown.
- Schmalzler
- Tradycja: istota medytująca
Chciałbym zapytać jakie są na polskim rynku dostępne klasyczne teksty buddyjskie dawnych mistrzów, np. coś w stylu Muttavali? Oraz co byście polecali o buddyzmie współczesnego, bardziej już ogólnego?
Zaznaczam, że chodzi mi o pozycje które są obecnie choćby jako tako możliwe do znalezienia, a nie o białe kruki, które raz na pół roku pojawiają się na allegro na parę godzin za potrójną cenę.
Problem mam z Dhammapadą drukowaną. Nie sposób jej znaleźć. Nie mówię oczywista o wersji online.
Zaznaczam, że chodzi mi o pozycje które są obecnie choćby jako tako możliwe do znalezienia, a nie o białe kruki, które raz na pół roku pojawiają się na allegro na parę godzin za potrójną cenę.
Problem mam z Dhammapadą drukowaną. Nie sposób jej znaleźć. Nie mówię oczywista o wersji online.
"O czym nie można mówić, o tym trzeba milczeć".
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- Schmalzler
I jeszcze jedno. Czy są jakieś pozycje poświęcone buddyjskim ideom pustki i nietrwałości?
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- dharmozjad
- Tradycja: Theravada, Vipassana
ja znam taką:Schmalzler pisze:Czy są jakieś pozycje poświęcone buddyjskim ideom pustki i nietrwałości?
http://www.empik.com/buddyjska-filozofi ... ,ksiazka-p
- Schmalzler
To już wiem co kupię sobie po nowym roku, dzięki Dharmozjad. A wiesz może jak stoi w polsce sytuacja z kupnem sutr buddyjskich? Bo ja oprócz Muttavaili nie natknąłem się dotychczas na żadne wydania.dharmozjad pisze: ja znam taką:
Zauważyłem też, że w Polsce działa wydawnictwo Miska Ryżu, publikujące po wysokich cenach klasyczne teksty (co prawda wyłącznie zen), ale to już jakiś trop.
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- iwanxxx
- Admin
- Tradycja: Buddhadharma
A ja bardziej polecam taką:dharmozjad pisze:ja znam taką:Schmalzler pisze:Czy są jakieś pozycje poświęcone buddyjskim ideom pustki i nietrwałości?
http://marpa.pl/?p=p_23
- Wbrzuchuwieloryba
- Tradycja: Zen Rinzai
Schmaltzer, Miska Ryżu nie ma wcale wysokich cen, powiedziałbym nawet, że dość przeciętne, biorąc pod uwagę tematykę i ciekawą szatę graficzną (może poza jakością papieru w niektórych przypadkach). Gorszy problem to to, że publikują tłumaczenia tłumaczeń - z języka angielskiego i czasem mam wątpliwości co do jakości przekładu tak niszowych i trudnych dzieł.
pozdrawiam,
Piotr
_/|\_
pozdrawiam,
Piotr
_/|\_
- amogh
- Tradycja: hołd nie-nazwanemu
A ja taką:iwanxxx pisze:A ja bardziej polecam taką:dharmozjad pisze:ja znam taką:Schmalzler pisze:Czy są jakieś pozycje poświęcone buddyjskim ideom pustki i nietrwałości?
http://marpa.pl/?p=p_23
http://www.marpa.pl/?p=p_18
- Schmalzler
To o co zapytam może zabrzmieć śmiesznie, ale czy znacie jakieś wydane w Polsce klasyczne teksty buddyjskie, które są na tyle uniwersalne i reprezentatywne, że mogą być czytane przez buddystę jak biblia przez chrześcijanina? To znaczy na codzień, zawierając w sobie wyciąg wszystkich ważniejszych nauk?
Wiem że taką rolę pełni Dhammapada ale ona jest niezwykle wręcz trudna do zdobycia, pomijając wersję online. A tłumaczenie Michalskiego (jedyne o którym wiadomo mi że tafiło na rynek), nie jest najwyższych lotów. Znacie jakieś inne książki które są podobnie esencjonalne dla buddyzmu? (wyłączając Muttavali, to już mam).
Wiem że taką rolę pełni Dhammapada ale ona jest niezwykle wręcz trudna do zdobycia, pomijając wersję online. A tłumaczenie Michalskiego (jedyne o którym wiadomo mi że tafiło na rynek), nie jest najwyższych lotów. Znacie jakieś inne książki które są podobnie esencjonalne dla buddyzmu? (wyłączając Muttavali, to już mam).
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- iwanxxx
- Admin
Musi być po polsku?
- Schmalzler
Niekoniecznie, ale ewentualnie tylko po angielsku.iwanxxx pisze:Musi być po polsku?
Ps. Ma ktoś dhammapadę w tłumaczeniu beckera w pdf i mógłby tu podrzucić link?
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- iwanxxx
- Admin
U mnie stoi w domu na półce, mogę Ci dać, jak Ci jeszcze kiedyś będzie po drodze do Torunia.
Jeśli chodzi o obszerniejsze książki po angielsku to bardzo polecam Ci antologię "In the Buddha's Words" opracowaną przez Bhikkhu Bodhi.
Jeśli chodzi o obszerniejsze książki po angielsku to bardzo polecam Ci antologię "In the Buddha's Words" opracowaną przez Bhikkhu Bodhi.
- Schmalzler
Masz na myśli Dhammapadę w przekładzie Beckera? A ja myślałem, że to inicjatywa wyłącznie internetowa. Tak kombinuję, jakby ktoś mógł podrzucić tu pdfkę, to bym wydrukował i oprawił.iwanxxx pisze:U mnie stoi w domu na półce
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- iwanxxx
- Admin
Tak. To było wydane na papierze przez tajwańską fundację (http://www.budaedu.org.tw) i 10 lat temu wszędzie było tego pełno. Ja wziąłem sobie kopię w nieistniejącej już wegetariańskiej knajpie w Toruniu.
----
EDIT
Ale egzemplarz, który mam w ręce przysłał mi kiedyś nasz nieaktywny dziś forumowicz, siristru, nawet mam dedykację wpisaną :'-)
----
EDIT
Ale egzemplarz, który mam w ręce przysłał mi kiedyś nasz nieaktywny dziś forumowicz, siristru, nawet mam dedykację wpisaną :'-)
- Schmalzler
Aż tyle, że po knajpach leżało? A teraz nie mogę nawet jednego egzemplarza na allegro znaleźć, ani okładki nawet?iwanxxx pisze:Tak. To było wydane na papierze przez tajwańską fundację (http://www.budaedu.org.tw) i 10 lat temu wszędzie było tego pełno. Ja wziąłem sobie kopię w nieistniejącej już wegetariańskiej knajpie w Toruniu.
EDIT
To ile ty masz tych kopii, bo teraz się naprawdę zaintrygowałem. Myślałem że to biały kruk, a okazuje się że rozdawali za darmo (?)
A ta angielska wydaje mi się interesująca, mam nadzieję że nie jest spisana szczególnie wyszukanym językiem. Zamówię sobie przez empik bo mają.
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- Karma Jesze
- Tradycja: Karma Kamtzang
W sklepiku w Grabniku jest cały czas dostępna za free Dammapada, skontaktuj się z nimi i zamów.
http://www.benchen.org.pl/index.php/pl/ ... akt-z-nami
W ich sklepie on line nie ma tej książki, można ją dostać na miejscu.
lub kontakt do sklepu:
http://shenphen.pl
W dni powszednie w godzinach 9.00-17.00
e-mail: biuro@shenphen.pl
tel. +48 726 44 00 28
http://www.benchen.org.pl/index.php/pl/ ... akt-z-nami
W ich sklepie on line nie ma tej książki, można ją dostać na miejscu.
lub kontakt do sklepu:
http://shenphen.pl
W dni powszednie w godzinach 9.00-17.00
e-mail: biuro@shenphen.pl
tel. +48 726 44 00 28
Praktykuj prawość poprzez trzy bramy!
- Schmalzler
Dzięki serdeczne, Karma. Za twoją radą skontaktowałem się ze sklepem i właśnie trzymam w ręku moją własną Dhammapadę.
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- Karma Jesze
- Tradycja: Karma Kamtzang
- shingnya
- użytkownik zbanowany
- Tradycja: offline
Mogę polecić następujące książki, które zgromadziłem jakiś czas temu bo są w większości merytoryczne bez NLP-owego lania wody:
"Nasze Cenne Zycie" (Khandro R)
"Miejsca, które budzą lęk" (PC)
"Zacznij gdzie jesteś" (PC)
"Relaksacja Kum Nye" (Tarthang Tulku)
"Praktyka wyciszenia i wglądu" (Khenczen Thrangu)
"Bramy buddyjskiej praktyki" (Czagdud Tulku)
"Uzdrawiająca moc umysłu" (Tulku Thondup)
"Poskramianie tygrysa" (Akong Tulku)
"Twój Wybór" (Dzigar Kongtrul)
"Światło na wskroś" (DK)
"Jeszcze w tym zyciu" (Sayadaw)
"Pochodnia pewności" (DKR)
"Pustka jest Radością" (AP)
"Nasze Cenne Zycie" (Khandro R)
"Miejsca, które budzą lęk" (PC)
"Zacznij gdzie jesteś" (PC)
"Relaksacja Kum Nye" (Tarthang Tulku)
"Praktyka wyciszenia i wglądu" (Khenczen Thrangu)
"Bramy buddyjskiej praktyki" (Czagdud Tulku)
"Uzdrawiająca moc umysłu" (Tulku Thondup)
"Poskramianie tygrysa" (Akong Tulku)
"Twój Wybór" (Dzigar Kongtrul)
"Światło na wskroś" (DK)
"Jeszcze w tym zyciu" (Sayadaw)
"Pochodnia pewności" (DKR)
"Pustka jest Radością" (AP)
- Schmalzler
Szukam następnej pozycji w temacie Zen. Czytałem już Wprowadzenie... Suzukiego. Zależy mi na czymś co można łatwo dostać, będzie obszerne i wiarygodne, najlepiej żeby łączyło wiedzę teoretyczną z praktyczną - jakiegoś kompedium wiedzy, opracowania.
I jeszcze jakbyście mogli podać jakiś dobry tytuł o historii i filozofii buddyzmu w ogólności - chcę po prostu głębiej wchodzić w temat, a że jest obszerny - robić to stopniowo. Tylko nie bardzo wiem jak taka stopniowość powinna wyglądać.
I jeszcze jakbyście mogli podać jakiś dobry tytuł o historii i filozofii buddyzmu w ogólności - chcę po prostu głębiej wchodzić w temat, a że jest obszerny - robić to stopniowo. Tylko nie bardzo wiem jak taka stopniowość powinna wyglądać.
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- Asti
- Tradycja: Hahayana
"Kompas Zen". Zdecydowanie.Schmalzler pisze:Szukam następnej pozycji w temacie Zen. Czytałem już Wprowadzenie... Suzukiego. Zależy mi na czymś co można łatwo dostać, będzie obszerne i wiarygodne, najlepiej żeby łączyło wiedzę teoretyczną z praktyczną - jakiegoś kompedium wiedzy, opracowania.
Natychmiast porzuć chwytający umysł,
a wszystko stanie się po prostu sobą.
W istocie nic nie ginie ani nie trwa. - Hsin Hsin Ming
a wszystko stanie się po prostu sobą.
W istocie nic nie ginie ani nie trwa. - Hsin Hsin Ming
- Schmalzler
A coś co można dostać w księgarni? Bo kompasu brak nawet na allegro.Asti pisze: "Kompas Zen". Zdecydowanie.
A jakaś dobra ogólna książka o historii buddyzmu/filozofii buddyjskiej, opracowanie naukowe?
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- iwanxxx
- Admin
Możesz zamówić na zen.pl a poza tym na miskaryzu.pl jest ebook.Schmalzler pisze:A coś co można dostać w księgarni? Bo kompasu brak nawet na allegro.Asti pisze: "Kompas Zen". Zdecydowanie.
Pzdr
Piotr
- shingnya
- użytkownik zbanowany
- Tradycja: offline
Nie ma chyba jednego kompletnego podręcznika o buddyzmie bo wiedza jest rozproszona w rożnych. Na początek dobra może być np. cudowność Mojej Drogi Do Lamów albo merytoryczność Trzy Filary Zen chociaż ta druga pozycja jest podobno złamaniem zasad nieujawniania osobistych doświadczeń medytacyjnych uczniów a ta pierwsza może wydawać się drukiem reklamowym DD.
Jeśli chodzi o mnie to pierwszą moją książka jaką przypadkowo przeczytałem o buddyzmie była książka Lamy Anagariki Govindy "Podstawy Mistyki Tybetańskiej", niestety w Polsce dotąd oficjalnie nie wydana,a sama książka dosyć trudna terminologicznie ale też i na tyle łatwa że od zera zainteresowała mnie filozofia buddyjską. Mogę polecić tego samego autora książkę "Droga Białych Obłoków", będąca biografią jej twórcy, albo zupełnie inną książkę pt. "Niezwykłe życie Aleksandry David-Néel". Obie chodzą na allegro za nieduże pieniądze.
Tak myślę właśnie, że dla początkujących w temacie najlepiej jest poznawać buddyzm właśnie przez książki biograficzne, które opisują drogę ich autorów do buddyzmu i to z naszego kręgu kulturowego.
Potem możesz wchodzić w szczegóły historyczno-filozoficzne i np. przeczytać sobie "Buddyzm zarys historii buddyzmu w Indiach" Pana Mejora.
Jeśli chodzi o mnie to pierwszą moją książka jaką przypadkowo przeczytałem o buddyzmie była książka Lamy Anagariki Govindy "Podstawy Mistyki Tybetańskiej", niestety w Polsce dotąd oficjalnie nie wydana,a sama książka dosyć trudna terminologicznie ale też i na tyle łatwa że od zera zainteresowała mnie filozofia buddyjską. Mogę polecić tego samego autora książkę "Droga Białych Obłoków", będąca biografią jej twórcy, albo zupełnie inną książkę pt. "Niezwykłe życie Aleksandry David-Néel". Obie chodzą na allegro za nieduże pieniądze.
Tak myślę właśnie, że dla początkujących w temacie najlepiej jest poznawać buddyzm właśnie przez książki biograficzne, które opisują drogę ich autorów do buddyzmu i to z naszego kręgu kulturowego.
Potem możesz wchodzić w szczegóły historyczno-filozoficzne i np. przeczytać sobie "Buddyzm zarys historii buddyzmu w Indiach" Pana Mejora.
- dharmozjad
- Tradycja: Theravada, Vipassana
odrobina cierpliwości!Schmalzler pisze:A coś co można dostać w księgarni? Bo kompasu brak nawet na allegro.Asti pisze: "Kompas Zen". Zdecydowanie.
http://allegro.pl/kompas-zen-mistrz-seu ... 60100.html
- Aditya
- Tradycja: buddyzm
Np R. Gethin "The Foundations of Buddhism" (jeśli czytasz po angielsku), P. Williams "Buddyzm Mahajana"Schmalzler pisze:A coś co można dostać w księgarni? Bo kompasu brak nawet na allegro.Asti pisze: "Kompas Zen". Zdecydowanie.
A jakaś dobra ogólna książka o historii buddyzmu/filozofii buddyjskiej, opracowanie naukowe?
Motylu!
Dobre myśli jak złote mlecze
wyrastają z umysłu.
wyrastają z umysłu.
- Wbrzuchuwieloryba
"Podstawy buddyzmu" R. Gethina wydało Wydawnictwo UJ w roku 2010 w tłumaczeniu Tomasza Maciosa i Anety Stępień. Swoją drogą, świetna ksiażka, polecam
_/|\_
Piotr
_/|\_
Piotr
- Aditya
- Tradycja: buddyzm
Faktycznie! Wyleciało mi to z głowy, bo mam wersję angielską i zapomniałam, że ta w ogóle istniejeWbrzuchuwieloryba pisze:"Podstawy buddyzmu" R. Gethina wydało Wydawnictwo UJ w roku 2010 w tłumaczeniu Tomasza Maciosa i Anety Stępień. Swoją drogą, świetna ksiażka, polecam
_/|\_
Piotr
Motylu!
wyrastają z umysłu.
wyrastają z umysłu.
- Schmalzler
I to jest konkret, kupuję Wprowadzenia nigdy dość, bo z buddyzmem nieodmiennie czuję się wiecznym początkującym.Wbrzuchuwieloryba pisze:"Podstawy buddyzmu" R. Gethina wydało Wydawnictwo UJ w roku 2010 w tłumaczeniu Tomasza Maciosa i Anety Stępień. Swoją drogą, świetna ksiażka, polecam
Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein
- Wbrzuchuwieloryba
Miłej lektury, mam nadzieję, że Ci się spodoba
_/|\_
Piotr
_/|\_
Piotr
Poszukuję "Buddyzmu" Damiena Keowna - ma ktoś może dostęp do wersji cyfrowej (jakiś pdf) tej książki? Znalazłem w internecie zdjęcia strona po stronie (podziwiam wytrwałość), ale strasznie niewygodnie się to czyta. Mówię oczywiście o polskiej wersji - angielską przeczytałem gdzieś w 1/3 i choć z angielskim nie mam najmniejszego problemu to dużo tam terminologii, której przetłumaczenie na polski jest dla mnie problematyczne i stwierdziłem, że w tak ważnej kwestii lepiej rozumieć wszystko.
- Kowalski
- użytkownik zbanowany
- Tradycja: tradycja buddy Siakjamuniego
- Kontakt:
Cześć.
Gdybym teraz rozpoczynał przygodę z buddyzmem, zacząłbym od tej księżeczki:
"Jak nie być buddystą" - Dzongsar Dzanjang Kjence.
http://pomaranczowa108.pl/index.php?mai ... cts_id=226
http://buddaczyta.wordpress.com/2011/03 ... -buddysta/
Powodzonka:-)
Gdybym teraz rozpoczynał przygodę z buddyzmem, zacząłbym od tej księżeczki:
"Jak nie być buddystą" - Dzongsar Dzanjang Kjence.
http://pomaranczowa108.pl/index.php?mai ... cts_id=226
http://buddaczyta.wordpress.com/2011/03 ... -buddysta/
Powodzonka:-)
"When you don't have obsession, when you don't have hang up, when you don't have inhibition, when you are not afraid you will be breaking some rules, when you are not afraid you will not be fulfilling someone's expectation's, what more Enlightenment do you want?"
Dzongsar Rinpocze
Dzongsar Rinpocze
- nataliablanka
- Tradycja: Bon
U mnie pod ręką stoi duet:
* 'Buddyzm dla bystrzaków' (Landaw/Bodian/Buehnemann)
* 'Taoizm dla bystrzaków' (Herman)
wydawnictwa Septem.
Wiem, że nie są to jakoś wybitnie specjalistyczne książki, ale tłumaczą łopatologicznie podstawy na tyle, że można zacząć szperać dalej.
* 'Buddyzm dla bystrzaków' (Landaw/Bodian/Buehnemann)
* 'Taoizm dla bystrzaków' (Herman)
wydawnictwa Septem.
Wiem, że nie są to jakoś wybitnie specjalistyczne książki, ale tłumaczą łopatologicznie podstawy na tyle, że można zacząć szperać dalej.