stepowy jeż pisze:podroznik28 pisze:Oni tam ciągle ględzą o "Jednym Umyśle" o "Naturze Buddy"...o Pustce...i ludziom miesza się w głowach.
Umówmy się, że zależy to od osoby i jej preferencji. Poza tym nieco upraszczasz (IMHO).
pzdr
Stepowy Jeżu...prawda - uprościłem. Ale wierz mi...czułem się głupio rozpisując się szeroko na proste kwestie we wcześniejszych wątkach i miałem poczucie robienia bałaganu na forum. Teraz gdy piszę krótko to zarzuca się upraszczanie. Normalka. Przyznaję Ci rację. Uprościłem. Ale pozwolę to naprostować.
Prawda także, że zależy to od preferencji. Jednakże poradziłem tak ponieważ zobaczyłem, że on zadaje pytania które spowodowane są liźnięciem tekstów Mahajany. Ja jej absolutnie nie krytykuję ani nic z tych rzeczy. Po prostu Theravada jest tradycją gdzie wszystko jest objaśnione od A do Z - komplementarnie. W systemach niedualistycznych ciężko trochę z tym bo każdy z tego systemu na pewnym poziomie na którym się znajduje ma problem z konceptualizowaniem a co za tym idzie z szerokimi objaśnieniami (vide ZEN itd. itp.). Ja z tegoż powodu bardzo dużo czasu straciłem NIC nie mogąc zrozumieć dopiero Theravada mnie uratowała i dzięki niej zrozumiałem o co chodziło Mahajanie i to jest piękne.
Zamykam koło i znów: prawda, że zależy od preferencji jednakże absolutnie jestem przeciwny gloryfikowaniu tradycji i tępieniu innych. IMHO Mahajana jest ciężka do ugryzienia początkującym a wiele portali internetowych traktujących o niej zachowuje się nieodpowiedzialnie. W jaki sposób? Otóż taki totalny nowicjusz zainteresowany Buddyzmem poprzez np. programy na Discovery wchodzi na taką stronkę i czyta teksty zaawansowane które przeznaczone są dla tych którzy znają podstawy. IMHO serwisy te powinny być podzielone na części i powinny odsyłać początkujących do absolutnych podstaw i objaśnień a dopiero później tacy kierowani byliby z poziomu początkujących do treści przeznaczonych dla zaawansowanych.
Zastanawiam się osobiście nad stworzeniem strony która od A do Z prowadziłaby za rączkę totalnie początkujących...stronę która przedstawiałaby esencję Nauk Buddy pomijając podziały pomiędzy różnymi szkołami i tradycjami...która to z poziomu tekstów nakierowywałaby na pewne tradycje ukazując różnice w postrzeganiu pewnych kwestii - nie mam jednak czasu aktualnie.
Poleciłem Theravadę ponieważ ona mocno "siedzi" "u podstaw" nauk Buddy. A Mahajana jest jakby rozwinięciem...ten drugi i trzeci obrót kołem dharmy.
Niech Pancefaust zacznie od pierwszego obrotu kołem dhammy. I tak powinno się dla dobra początkujących radzić zawsze - najpierw pierwszy obrót kołem dharmy - podstawy a pozniej dopiero reszta. PODSTAWY! Cztery Szlachetne Prawdy, Szlachetna Ośmioraka Ścieżka, KARMA, Współzależne Powstawanie + medytacja. Dopiero reszta stopniowo.
Tak więc Pancefaust:
1. Dobre pytania dobre odpowiedzi (na Sasana.pl)
2.
http://www.scribd.com/Har-Dao/d/4809066 ... rawa-kammy - cudne opracowanie pozwalające zrozumieć o co chodzi z prawem karmy (kammy)
3.
http://sasana.wdfiles.com/local--files/ ... _wstep.pdf - ta książeczka jest świetnych wprowadzeniem także...jest o życiu historycznego Buddy Gautamy i o podstawach.
PS. Nawiązując bezpośrednio do tematu "Dlaczego Umysł się wciela" to odsyłam do tematów o Anatta np.
http://sasana.wikidot.com/anatta-i-odrodzenie
Pozdr.