'Tibetan chic: why Buddhism is so hot right now'

filozofia, psychologia i nauka w kontekście buddyzmu
abgal
ex Moderator

'Tibetan chic: why Buddhism is so hot right now'

Nieprzeczytany post autor: abgal »

According to Dr Rocha, increasing numbers of Westerners today want to construct their own spiritual practice; a 'pick and mix' of religious elements that suit them best.
"In contrast to Asia, the way Buddhism has been adopted in the West has meant that individualism is emphasised. Western followers regard meditation as the main practice of Buddhism," she says.
"Westerners see meditation as something you can do alone, any time, anywhere; as if there's no need for a temple, or a priest or monk. This enables an individual to embark on their own spiritual quest for enlightenment.

http://www.researchaustralia.com.au/fil ... .04.06.pdf
Kurvik

Re: 'Tibetan chic: why Buddhism is so hot right now'

Nieprzeczytany post autor: Kurvik »

No ale medytacja to JEST coś co można robić (dziwnie to brzmi, wiem =P) bez świątyni i mnicha.
Awatar użytkownika
kunzang
Admin
Tradycja: Yungdrung Bon

Nieprzeczytany post autor: kunzang »

Witam
Kurvik pisze:No ale medytacja to JEST coś co można robić (dziwnie to brzmi, wiem =P) bez świątyni i mnicha.
Nie - dlaczego. Brzmi to normalnie.
Natomiast dziwnie, to brzmi Twój nick. I tu prośba z mej strony, byś nowego logina na tym forum założył/a. Ten login zostaje zablokowany.

Pozdrawiam
kunzang
abgal
ex Moderator

No ale medytacja to JEST coś co można robić (dziwnie to brzmi, wiem =P) bez świątyni i mnicha.
Wtedy i tylko wtedy gdy dokładnie wiemy o co w tym wszystkim chodzi i jeśli praktyka nie wymaga kontaktu ze 'świątynią i mnichem'.
Awatar użytkownika
jw
Senior User
Tradycja: Tradycja Rogatego Buddy ;)
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: jw »

abgal pisze:
Wtedy i tylko wtedy gdy dokładnie wiemy o co w tym wszystkim chodzi i jeśli praktyka nie wymaga kontaktu ze 'świątynią i mnichem'.
a czy zamiast kontaktować się z "mnichem i świątynią" nie dałoby się kontaktować z "joginem i jaskinią"? :635:
http://www.rogatybudda.pl
Wszystko, co napisałem powyżej wyraża wyłącznie moje prywatne opinie, chyba że zostało to WYRAŹNIE zaznaczone inaczej. Nikt nie musi się z nimi zgadzać.
abgal
ex Moderator

jw pisze: a czy zamiast kontaktować się z "mnichem i świątynią" nie dałoby się kontaktować z "joginem i jaskinią"?
Gdzie kogo zaciągnie :) Jednych do świątyni, innych do jaskini, a jeszcze innych do lasu :)
Awatar użytkownika
jw
Senior User
Tradycja: Tradycja Rogatego Buddy ;)
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: jw »

abgal pisze:
jw pisze: a czy zamiast kontaktować się z "mnichem i świątynią" nie dałoby się kontaktować z "joginem i jaskinią"?
Gdzie kogo zaciągnie :) Jednych do świątyni, innych do jaskini, a jeszcze innych do lasu :)
W lesie musi być fajnie. Zwłaszcza takim, gdzie biegają tygrysy i niedźwiedzie. :651: MNIAM! :6:58:
http://www.rogatybudda.pl
Wszystko, co napisałem powyżej wyraża wyłącznie moje prywatne opinie, chyba że zostało to WYRAŹNIE zaznaczone inaczej. Nikt nie musi się z nimi zgadzać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ateneum - rozważania”