Czesto padaja na forach pytania o "galezie", szkoly, historie tego czy tamtego, co sie zalicza do nauk kanonicznych a co nie, jakim jezykiem poslugiwal sie Gautama Siddhartha, kim byl, co mowil, kogo uczyl i co sie dzialo z jego nauka po tzw. "parinirvanie".
Na te pytania mozna odpowiadac jak sadze przynajmniej z dwoch poziomow: "wyznawcy" lub "badacza". Pierwszy jest zaangazowany "calym sercem" i to jest jego mocna strona. Drugi natomiast narzuca sobie szczegolny rodzaj dyscypliny - reguly obiektywizmu. Mysle, ze stworzenie serwisu z zalozenia nie-buddyjskiego, lecz wylacznie buddologicznego byloby bardzo pozytywne - chocby dlatego, ze zapelnilaby sie luka (a jak wiadomo Natura nienawidzi prozni). Praktyka religijna i poszukiwania w duchu zachodnim (szkielko i oko) nie musza sobie nawzajem ani przeszkadzac, ani szkodzic.
Ale do rzeczy: zakladam ten temat by zapytac, czy znalazlyby sie wrod forumowiczow osoby majace ochote wziac udzial w takim przedsiewzieciu. Nie pytam "czy to ma sens", bo wierze, ze ma.

Co strona ta mialaby zawierac? Historie buddyzmu, prezentacje pogladow poszczegolnych szkol, informacje dotyczace jezykow "buddyjskich" (uzywanych do zapisu nauk), recenzje ksiazek buddologicznych + obszerny "spis lektur", przetlumaczone na jezyk polski eseje badaczy, teksty polskich buddologow, moze jakies wywiady, moze jakies nagrania z wykladow etc... Oczywiscie to na razie takie moje marzenie.;] Nie od razu Krakow zbudowano.

Na razie przyszla redakcja sklada sie z 2 osob + raczej pewna (niepoprawny optymista ze mnie:P) pomoc ze strony znanego polskiego badacza. Co zas sie tyczy serwera: licze na to, ze uda sie wyzebrac od uniwersytetu te kilka(nascie/dziesiat) Mb, wiec z tym nie powinno byc problemu.
W skrocie: obiekt - "buddyzm" oraz to, co "buddyjskie". Do pokrojenia i obejrzenia ze wszystkich stron. Kto sie pisze na ta (vivi)sekcje? Oczywiscie przy stole operacyjnym niema "lubie"/"nie lubie" czy "prawdziwe"/"nieprawdziwe" - a tylko i wylacznie "widze", "obserwuje" i "kataloguje".

Ciekaw tez jestem Waszych propozycji i pomyslow dotyczacych buddologicznej strony. Co powinno sie tam Waszym zdaniem znalezc, czego byscie oczekiwali po takim przedsiewzieciu, i tak dalej.